Sosyal Medya

Piyasa

Seçimler belirleyici olacak; o zamana kadar dalgalı seyir

Seçimler belirleyici olacak: 18 Haziran’da yapılacak seçimler, ki Mayıs ortasına çekilmesi de muhtemel, 2023 yılında Türkiye ekonomisinin ve piyasaların gidişatı…

Seçimler belirleyici olacak; o zamana kadar dalgalı seyir

Seçimler belirleyici olacak: 18 Haziran’da yapılacak seçimler, ki Mayıs ortasına çekilmesi de muhtemel, 2023 yılında Türkiye ekonomisinin ve piyasaların gidişatı için
belirleyici olacak.

1Y23, ekonomi politikaları açısından oldukça öngörülebilir görünürken, hisse senedi piyasası dalgalı olabilir: Makroekonomik politikalar muhtemelen seçimlere kadar, ki regülasyon yükünün daha da artması muhtemel, aynı çerçevede devam edecektir diye düşünüyoruz. Bu koşullar altında nispeten istikrarlı bir TL, ılımlı enflasyon ve hükümetin teşvikiyle güçlü iç talep, 1Y23’te ekonominin temel
görünümü olacak gibi gözüküyor. Hisse senedi piyasası ise 1Y23’te bir yandan artan siyaset tarafındaki haber akışı ve seçimlerin sonucuna ilişkin belirsizlikler, diğer yandan ise güçlü bir 4Ç22 finansal sonuçları ve onu izleyen temettü sezonu nedeniyle gel-gitli ve dalgalı bir seyir izleyecektir diye düşünüyoruz.

Seçimlerin sonucuna göre makro politikalarda önemli değişiklikler görebiliriz. 3 ana senaryomuz:

Mevcut makro çerçevenin kısmi normalleşmesi: Para politikası cephesinde, yabancı sermaye akımındaki kaybı telafi etmek ve TL’de olası oynaklığı sınırlamak amacıyla politika faizi sınırlı ölçüde artırılabilir. Müdahaleci çerçevenin devam edebileceğini düşünüyoruz, maliye politikası gevşeyebilir, TL zayıflayabilir, ılımlı bir ekonomik büyüme görülebilir; ancak 2024 görünümünün belirsiz kalması muhtemel. TL’deki herhangi bir önemli değer kaybı, son dönem hisse senedi piyasasına giren bazı yerli yatırımcıların nispeten güvenli liman olan dövize yönelmelerine neden olabilir. Bu senaryoda, hisse senedi piyasasının yükselmekte zorlanabileceğini düşünüyoruz ve TL’deki olası değer kaybından fayda sağlayabilecek döviz geliri ve uzun döviz pozisyonu olan hisse senetlerini öneririz.

Ortodoks politikalara dönüş: Faizlerdeki ani bir artış, finansal istikrar için önemli bir tehdit oluşturabileceğinden, normalleşme, muhtemelen kademeli olacaktır. Ortodoks politikalara dönüş sadece ülke riskini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda TL’nin reel olarak değer kazanmasına da yol açabilir. Politika faizindeki artış, ekonomik büyümeyi biraz yavaşlatabilir ve şirket kazançlarını olumsuz etkileyebilir.

Bununla birlikte, ekonomideki normalleşme ve artan öngörülebilirlik, son yıllarda azalmış olan yabancı sermaye akımlarını artırabileceği için, piyasanın daha yüksek çarpanlardan fiyatlanmasına neden olabilir. Son yılda gözlenen güçlü hisse senedi performansına rağmen, F/K oranının hala 10 yıllık ortalamanın ~%20 altında ve diğer birçok gelişmekte olan piyasanın önemli ölçüde altında olduğunu
hatırlatırız. Bu senaryoda, Bankalar, Holdingler, TL ağırlıklı (Telekom Şirketleri ve Perakendeciler gibi) ve döviz açık pozisyonuna sahip şirketler görece daha fazla fayda sağlayabilirken; döviz geliri ve uzun döviz pozisyonu olan şirketlerin en az fayda sağlayacağını tahmin ediyoruz.

Politikalarda herhangi bir değişiklik olmaması: Mevcut makro çerçevenin revize edilmeden sürdürülmesinin önemli aşağı yönlü riskleri olduğuna inanıyoruz.

Değerlemeler, eskisi kadar olmasa da hala cazip: BIST100 yaşanan ralliye rağmen şu anda 6,2x F/K ile işlem görüyor, ki bu oran hala 10 yıllık ortalamasının (7,9x) %21 altında ve gelişen ülke piyasa ortalamalarına göre de %49 iskontoludur.

Bottom-up endeks hedefimizi 6.464’e yükseltiyoruz: Bu raporla en son makro varsayımlarımızı modellerimize yansıtıyoruz. Türk Telekom’u “Tut”tan “Al”a yükseltirken, Enerjisa, Koza Altın, Türk Traktör, ve Kordsa için tavsiyelerimizi “Al”dan “Tut”a indiriyoruz. Yeni fiyat hedeflerimiz sonucunda,
önümüzdeki 12 ay için bottom-up endeks hedefimiz 6.464’e yükselmekte olup, yaklaşık %24 oranında değer artış potansiyeline işaret ediyor.

Model Portföy: Model portföyümüzün içeriği Coca Cola İçecek, Koç Holding, Türk Hava Yolları, Akbank, Tofaş ve Turkcell’den oluşmaktadır.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler