Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘TL enstrümanlara dönüş hızlanıyor…’

Geçtiğimiz ankette, jeopolitik riskler, TCMB’nin faiz artışlarına nasıl devam edeceği ile ilgili belirsizlik ve mevduat faizlerinin istenildiği kadar artmaması sonucu oluşan nötr kal tavsiyeleri Kasım itibariyle varlık sınıflarında yerini daha fazla çeşitliliğe bırakmış görünüyor...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘TL enstrümanlara dönüş hızlanıyor…’

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Kasım ayında 118 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre piyasa profesyonelleri mevduat ve uzun vadeli tahvilden yana tercihte bulundu; hisse ile ilgili ise kararsızlık bulunuyor.

Geçtiğimiz ankette, jeopolitik riskler, TCMB’nin faiz artışlarına nasıl devam edeceği ile ilgili belirsizlik ve mevduat faizlerinin istenildiği kadar artmaması sonucu oluşan nötr kal tavsiyeleri Kasım itibariyle varlık sınıflarında yerini daha fazla çeşitliliğe bırakmış görünüyor. TL mevduat ile ilgili ağırlığı artır tavsiyesi %60.2’den %63.6’ya yükselirken nötr kal tavsiyesi 13.1 puan düşüşle %16.9’a geriledi.

Bir diğer ağırlığı artır tavsiyesine dönülen varlık sınıfı uzun vadeli tahviller oldu. Tahvil faizlerinin artışı ile birlikte Ekim ayında piyasa profesyonellerinin %37.2’si nötr kal tavsiyesinde bulunurken Kasım ayında %41.5’i ağırlığı artır, %9.3’ü ağırlığı çok artır tavsiyesinde bulundu.

Yurt içi hisse senetleri ile ilgili Ekim’de ağırlığı artırdan nötr kala dönen piyasa profesyonellerinin Kasım ayında %33.0’ünün nötr kal, %33.0’ünün ağırlığı artır tavsiyesinde bulunduğunu görüyoruz. Öte yandan ağırlığı düşür diyenlerin oranı %21.2’den %23.7’ye yükselmiş durumda.

Ankete katılan piyasa profesyonellerinin çoğu altında ağırlığı artır tavsiyesi verirken ağırlığı artır diyenlerin oranı %49.6’dan %43.2’ye geriledi. Anketimizin başladığı Ocak 2023’ten bu yana Haziran ayı hariç ağırlığı artır tavsiyesi ön plana çıkıyor.

Yurt dışı hisse senetleri ile ilgili de çoğunluk (katılımcıların %41.5’i) ağırlığı artır tavsiyesinde bulunuyor. Bundan önceki 3 ay boyunca katılımcılar nötr kal tavsiyesinde bulunmuştu.

Kasım ayında herhangi bir varlık grubunda ağırlığı düşür tavsiyesi ön plana çıkmazken piyasa profesyonelleri tarafından USDTRY, döviz mevduat, kısa vadeli yurt içi borçlanma senetleri ve eurobondlarda nötr kal tavsiyesi en yüksek ağırlığa sahip tavsiye olarak öne çıktı.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurt içi hisse senedi ilk sırada yer alırken
portföylerdeki payı %28.6’dan %25.8’e geriledi. Ekim ayında portföylerde ortalama %20.9 oranında yer verilen mevduata ise Kasım’da %25.1 pay verildi. Kasım ayında portföylerde yurt içi hisse senedi, USDTRY, altın ve eurobondun payları önceki aya göre düşürülürken TL mevduat, yurt dışı hisse senedi, kısa ve uzun vadeli borçlanma senetlerinin payları yükseldi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Kasım 2023 (%)

Anket Kasım ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 118 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler