Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Mevduattan uzak dur, hisse ile yola devam…’

Merkez Bankası’nın aldığı makro ihtiyati önlemlerde sadeleşme ve kredi ve kredi kartı kullanımını sınırlamaya dönük kararlar Temmuz ayı içerisinde mevduat faizlerinde düşüşü beraberinde getirdi...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Mevduattan uzak dur, hisse ile yola devam…’

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Temmuz ayı sonuçlarına göre geçtiğimiz ay öne çıkan
mevduatın geri plana düştüğünü, yurtiçi hisse senetlerinin yanı sıra yurtdışı hisse senetleri ve eurobondun öne çıktığını görüyoruz.

Merkez Bankası’nın aldığı makro ihtiyati önlemlerde sadeleşme ve kredi ve kredi kartı kullanımını sınırlamaya dönük kararlar Temmuz ayı içerisinde mevduat faizlerinde düşüşü beraberinde getirdi. Haziran ortasında %40’ın üzerine çıkan 3 aylık mevduat faizi Temmuz sonunda %30’un da altına geriledi. TCMB Başkanı Sayın Erkan, Enflasyon Raporu sunumunda mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde orta vadeli enflasyon beklentileri ile uyumlu hale geleceği yani artacağı imasında bulunsa da piyasa profesyonelleri önümüzdeki 3 ayda mevduatın portföylerdeki yeri ile ilgili olumsuz görüş bildirdi. Haziran anketinde piyasa profesyonellerinin %45.8’i TL mevduatın ağırlığının artırılması gerektiği yönünde görüş bildirirken Temmuz anketinde bu oran %7’ye geriledi. Temmuz anketine katılan 100 piyasa profesyonelinin %40’ı mevduatın portföylerdeki yeri ile ilgili olarak nötr kal tavsiyesinde bulunurken %39’u ağırlığını düşür, %14’ü ağırlığını çok düşür tavsiyesinde bulundu.

Mevduatlara ilginin düşmesi ile birlikte yurt içi hisse senetlerinin portföylerdeki yeri ile ilgili ağırlığı artır tavsiyelerinin arttığını görüyoruz. Haziran ayında yurtiçi hisse senetleri için piyasa
profesyonellerinin %59’u ağırlığı artır tavsiyesinde bulunurken Temmuz’da bu oran %65’e yükseldi. Öte yandan ağırlığı çok artır diyenlerin oranı aynı dönemde %16.9’dan %11.0’e geriledi. Buna karşılık nötr kal diyenlerin oranı % 15.7’den %19’a yükseldi.

Kurun çok yükselmiş olması Dolar’ın portföylerdeki yeri ile ilgili görüşleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Mayıs ayında piyasa profesyonellerinin %49.0’u ağırlığı arttır, %30.4’ü ağırlığı çok artır tavsiyesinde bulunurken Haziran’da USDTRY ile ilgili bu oranlar sırayla %47.0 ve %6.0’ya gerilemişti. Temmuz’da düşüşün devam ettiğini ve ağırlığını artır diyenlerin oranının %37’ye, ağırlığı çok artır diyenlerin oranının ise %4’e gerilediğini görüyoruz. Mayıs ayında %16.7 olan nötr kal diyenlerin oranı ise Temmuz ayında %46.0’ya yükselmiş durumda.

Kurun portföylerdeki yeri ile ilgili daha az iyimser olan piyasa profesyonelleri dolar bazlı enstrümanlar konusunda aynı görüşü paylaşmıyor. Haziran’da %36.1 olan ağırlığı artır diyenlerin oranı Temmuz ayında %51.0’e yükseldi. Buna karşılık ağırlığı çok düşür tavsiyesinde bulunanların oranı %22.9’dan %12.0’ye geriledi. Benzer şekilde altın için ağırlığı artır diyenlerin oranı %33.7’den %52.0’ye yükselirken eurobondun ağırlığını artır diyenlerin oranı %36.1’den %55.0’e yükseldi. Hem altında hem de eurobondda nötr kal diyenlerin oranı ise önemli ölçüde geriledi. Altının portföylerdeki yeri ile ilgili iyimserliğin nedeni kur hareketi nedeniyle gram altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş olurken eurobond ile ilgili iyimserliğin nedeni kurun yanı sıra CDS’lerdeki gerileme oldu. TCMB Başkanı’nın Enflasyon Raporu sunumunda daha gerçekçi bir enflasyon patikası beklentisi paylaşması ve ardından PPK üyelerinin değişmesi piyasalarda güven oluşmasına ve risk priminin 400’lerin de altına gerilemesine neden oldu. Bu sayede eurobond getirileri ile ilgili piyasa beklentileri olumluya döndü.

Kısa ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçları ile ilgili olarak piyasa profesyonellerinin çoğu halen uzak durulması gerektiğine dair görüş bildirirken TCMB’nin faiz artışları sonrası kısa vadeli yurtiçi borçlanma araçları ile ilgili olarak ağırlığı düşür ve çok düşür diyenlerin toplam oranı Haziran ayındaki %55.4’ten %62.0’ye yükseldi. Öte yandan uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçlarının önümüzdeki 3 ayda portföylerdeki yeri ile ilgili olarak ağırlığını düşür ve çok düşür diyenlerin oranı %63.8’den %57.0’ye geriledi; nötr kal diyenlerin oranı %28.9’dan %37.0’ye yükseldi. Enflasyonla ilgili yukarı yönlü beklentilerin ağırlıkta olması ve enflasyonla mücadelede henüz yol kat edilmemiş olması uzun vadeli DİBS tercihlerinin nötr kal yönünde oluşmasına neden oluyor. Önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş beklentilerinin artması durumunda uzun vadeli DİBS’lerin de portföylerdeki ağırlığının artırıldığına şahit olabiliriz.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ön plana çıktı. Yurtiçi hisse senedi ve yurtdışı hisse senetlerinin portföylerdeki ortalama ağırlığı artarken mevduatın ve USDTRY’ninki düştü. Temmuz’da soruyu yanıtlayan 96 kişiden tamamı portföyünde hisse senedine yer verirken yurtiçi hisse senedinin portföylerdeki ortalama ağırlığı %32.0’den %40’a, yurtdışı hisse senedinin ağırlığı %12.0’den %14.0’e yükseldi. Temmuz’da 96 kişiden 92 kişi portföyünde USDTRY’ye yer verirken (%95,8’i) USTDRY’nin ağırlığı ortalama %22’den %18’e geriledi. Bu üçü dışındaki varlık sınıflarından mevduatın ortalama ağırlığı %16’dan %10.0’a, altının ortalama ağırlığı %15.0’den %14.0’e geriledi; eurobondun ortalama ağırlığı ise %11’de sabit kaldı.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Temmuz 2023 (%)

*Anket temmuz ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 100 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler