Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisse ve dövizi azalt, mevduatı artır…’

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Ağustos ayı sonuçlarına göre geçtiğimiz ay geri plana düşen mevduatın portföylerdeki ağırlığının yeniden artması, USDTRY’de nötr kalınması gerekiyor...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisse ve dövizi azalt, mevduatı artır…’

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Ağustos ayı sonuçlarına göre geçtiğimiz ay geri plana düşen mevduatın portföylerdeki ağırlığının yeniden artması, USDTRY’de nötr kalınması gerekiyor. Ağustos ayında TCMB’nin politika faizini %25’e çıkarmasının ve de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından TL mevduat hesaplarına dönüş amaçlı önlemler açıklamasının ardından piyasa profesyonellerinin yurtiçi hisse ve USDTRY ile ilgili ağırlığı arttır tavsiyelerini azalttığını, bunun yerine halen mevduat faizlerinde önemli bir yükseliş görülmemesine rağmen mevduatta ağırlığı artır tavsiyelerinin ağır bastığını görüyoruz. Temmuz anketinde mevduatın portföylerdeki yeri ile ilgili olarak %45.8’den %7’ye gerileyen ağırlığını artır tavsiyeleri Ağustos’ta %56.62’e yükseldi. Temmuz’da hiçbir piyasa profesyoneli mevduatın ağırlığını çok artır tavsiyesinde bulunmazken Ağustos’ta bu oran %4.82 oldu.

Buna karşılık yurt içi hisse senedi ve USDTRY’de nötr kal tavsiyesinin arttığını görüyoruz. Para politikasında sıkılaştırma ve önümüzdeki dönemde faiz artışlarının devam edeceği beklentisi USDTRY ile ilgili temkinli duruşu beraberinde getirmiş gibi görünüyor. Piyasa profesyonellerinin %53’ü nötr kal tavsiyesinde bulunurken önceki ay da en yüksek oranda olmakla birlikte nötr kal diyenlerin oranı %46 seviyesindeydi.

Ağustos’ta yurtiçi hisse senetleri ile ilgili olarak en yüksek orana sahip tavsiye halen ağırlığını artır olurken ağırlığını artır diyenlerin oranı %65.0’ten %43.4’e geriledi. Piyasa profesyonellerinin %30’u nötr kal tavsiyesinde bulunurken nötr kal diyenlerin oranı Temmuz’da %19 olmuştu. Ayrıca önümüzdeki 3 ayda hisse senetlerinin portföylerdeki ağırlığını düşür ve çok düşür diyenlerin oranı %5’ten %24.0’e yükseldi.

Yurtdışı piyasalarda enflasyon gerginliği ve resesyon endişesi yurtdışı hisse senetleri ile ilgili tavsiyelerin de ağırlığı artırdan nötr kala dönmesine neden oldu. Temmuz’da %51 olan ağırlığı arttır
tavsiyesi %31.3’e gerilerken nötr kal diyenlerin oranı %36.0’dan %44.6’ya yükseldi. Bir diğer döviz bazlı enstrüman olan yurtdışı borçlanma araçlarında da aynen yurtdışı hisse senetleri gibi nötr kal tavsiyesinin hakim olduğunu görüyoruz. Temmuz’da yurtdışı borçlanma araçları ile ilgili olarak ağırlığı artır tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonellerinin oranı %55.0 olurken Ağustos’ta bu oran %38,55’e geriledi. Bunun yerine %38.0 seviyesindeki nötr kal diyenlerin oranı %48.2’ye yükseldi.

Altın fiyatlarındaki geri çekilme sonrası yükseliş potansiyelinin görülüyor olması altında ağırlığı artır tavsiyelerinin halen yüksek olmasına neden oluyor. Piyasa profesyonelleri arasında önümüzdeki 3 ayda altının portföylerindeki yeri ile ilgili olarak ağırlığı artır diyenlerin oranı %52.0’den %48.2’ye gerilese de ağırlığı artır halen en yüksek paya sahip tavsiye niteliğini koruyor. Buna karşılık nötr kal diyenlerin oranının %27’den %37.3’e yükselmesi hem yurtdışı altın fiyatları hem de kur ile ilgili belirsizliklerin önemli ölçüde tavsiyelere yansıdığını gösteriyor.

Merkez Bankası’nın politika faizi artışının ardından kısa vadeli yurtdışı yurtiçi borçlanma senetleri ile ilgili olarak ağırlığını düşür ve ağırlığını çok düşür tavsiyeleri %54.2 ile halen en yüksek payı alırken nötr kal diyenlerin oranının %25’ten %37.3’e yükselmesi Merkez Bankası’nın bundan sonraki adımlarıyla ilgili belirsizliği yansıtıyor. Uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetleri ile ilgili olaraksa nötr kal diyenlerin oranı %37’den %33.7’ye gerilerken ağırlığı düşür ve çok düşür diyenlerin oranı geçen ayın %57.0’lik oranına yakın şekilde %55.5 olarak gerçekleşti.

Bu ay Piyasa Profesyonelleri Anketi’ne gündemdeki gelişmeler arasından bir tane bonus soru ekledik ve Piyasa Profesyonelleri’ne KKM’den TL mevduata dönüşüm adımlarının en olası sonucunu sorduk. Soruyu yanıtlayan 83 kişinin %49.4’ü “döviz talebi artar” derken %45.8’i ise “TL mevduat talebi artar” değerlendirmesinde bulundu. Katılanların %16.9’u “hisse senetleri değerlenir” %14.5’i ise “DTH talebi artar” yanıtını işaretledi.

Ayrıca Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ve USTRY ön plana çıktı ancak her ikisinin de payları önceki aya göre azaldı. Ağustos’ta soruyu yanıtlayan 79 kişiden 74’ü (%93.7) portföyünde hisse senedine yer verirken yurtiçi hisse senedinin portföylerdeki ortalama ağırlığı %35.7’den %28.1’e geriledi. Ağustos’ta 79 kişiden 68’i portföyünde USDTRY’ye yer verirken (%86,1’i) USTDRY’nin ağırlığı ortalama %16.1’den %14’e geriledi. Buna karşılık mevduatın ortalama ağırlığı %8.9’dan %17.4’e yükseldi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Ağustos 2023 (%)

*Anket Ağustos ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 83 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler