Sosyal Medya

Piyasa

Piyasa Bülteni: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz #Kılıçdaroğlu

Dün bültenimizde, Türkiye cephesinde yaşanan baş döndürücü siyasi trafiğe geniş bir yer vermiş, son cümle olarak da Rahmetli Demirel’e atıfta bulunarak…

Piyasa Bülteni: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz #Kılıçdaroğlu

Dün bültenimizde, Türkiye cephesinde yaşanan baş döndürücü siyasi trafiğe geniş bir yer vermiş, son cümle olarak da Rahmetli Demirel’e atıfta bulunarak “siyasette 24 çok uzun bir süredir” diyerek açık kapı bırakmıştık.

İYİ Parti, Masadan ayrılması sonrasında İttifak’a geri dönmek adına dün yeni bir formül sundu: İmamoğlu ve Yavaş’ın İcracı Başkan Yardımcısı olmaları yönünde teklif Masaya yeniden ‘huzur’ getirdi. CHP içerisinde etkin olan ve toplumun geneli tarafından üzerinde mutabık kalınan 2 ismin (anketlere göre) yönetimde aktif rol alacak olmaları, kararsız seçmenlerin de fikrini değiştirmesi bekleniyor.

Siyaset aslında kendi içinde kaotik bir süreç. Cuma günü değişim umudu taşıyan kişilerin yaşadığı hayal kırıklığı ardından dün de günün sorusu maden ki bir çıkış yolu vardı, neden işler bu noktaya kadar getirildi? Kim bilir yine Demirel’e kulak verelim: Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.

Hûlasa, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklandı. Parti başkanları da Kabine’de Başkan Yardımcısı olarak görev alacağı duyuruldu. İttifak, geçiş sürecine ilişkin güçlendirilmiş 12 maddelik bir yol haritası sunarken, HDP lideri Sancar, muhalefetin adayını destekleyebiliriz diyerek seçimin ilk turda bitmesini istediklerini belirtti. Sarıgül de benzer bir şekilde Kılıçdaroğlu için destek beyanında bulundu. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün düzenlenen Kabine toplantısı sonrasında seçimler için 14 Mayıs tarihine yeniden işaret etti. 10 Mart tarihinde seçim kararı alınacağına ve sürecin başlayacağının da altını çizdi.

Türk mali piyasalarındaki tansiyonu ölçebildiğimiz yegane yer olan hisse senetleri olup biten tüm bu gelişmelere olumlu tepki vererek günü %3,5 yükselişle tamamladı. Bankacılık hisselerinde yükseliş %8,2 oldu. Deprem sonrası dönemde TCMB’nin rezervlerinde yaşanan düşüş sonrası dün Suudi Arabistan TCMB’de 5 milyar dolar mevduat yapacağını açıkladı. Brüt döviz rezervlerini destekleyecek lâkin net rezervlere etkisi olmayacak bu rakam otoritenin döviz piyasası üzerinde var olan hâkimiyetine bir müddet daha zaman kazandıracaktır.

Küresel mali piyasalar ise dünü sakin bir seyirle geçirdi. Geride bıraktığımız haftaların büyük bir bölümünde etkili olan enflasyon kaygıları ve bu minvalde merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği inancı, piyasaların satıcılı tarafta yer almasına neden olmuştu. Örneğin bu sabah, Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini 25 baz puan artırarak 10 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan %3,60’a yükseltti ve enflasyonu kontrol altına alabilmek için sıkılaştırmanın devam etmesinin gerekeceğini açıkladı.

Yatırımcılar FED’in faiz artırımlarına dair ipucu edinmek adına bugün Kongre’de konuşacak Başkan Powell’ın açıklamalarını bekliyor. FED vadeli işlemleri, merkez bankasının 22 Mart’taki politika toplantısında politika faizini 25 baz puan artırması olasılığını %76 olarak görürken, 50 baz puan artırması olasılığını da %24 olarak fiyatlıyor.

Yeni gün başlangıcında Asya borsalarında ılımlı bir yükseliş görüyoruz. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0,45 oranında yükseldi. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de benzer bir eğilim hâkim. Tahvil faizleri, bir sonraki adım için gerek bugün konuşacak FED Başkanını, gerekse de, dünyanın en büyük ekonomisinin gidişatı hakkında en sağlıklı ipuçlarını veren ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam raporu öncesinde yatay bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı benzer bir şekilde bekle ve gör stratejisi ile 1,850 doların hemen altında yer alırken, gümüş 20,80 dolar teknik seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor. Para birimleri cephesinde de anlamlı bir değişim göremedik.

Bugün gözler her ne kadar siyaset sahnesinde olsa da -CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’de partisinin grup toplantısında konuşacak- Hazine Şubat ayına ilişkin nakit dengesini açıklayacak ve 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesini ve 10 yıl vadeli sabit getirili kira sertifikası ihracını gerçekleştirecek. Yurtdışı cephede ise veri takvimi bugün için sakin görünüyor.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler