Sosyal Medya

Piyasa

Petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde

Brent petrol, talep ve arzla ilgili endişelerin artması sonucunda 90 dolar seviyesini aştıktan sonra hızla geri çekilerek son üç aydır elde edilen kazançları sildi.

Petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde

Brent petrol, talep ve arzla ilgili endişelerin artması sonucunda 90 dolar seviyesini aştıktan sonra hızla geri çekilerek son üç aydır elde edilen kazançları sildi.

 

 

TSİ 14.15 itibarıyla uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, %0,73’lük bir düşüşle 81,13 dolar seviyesinden işlem gördü. Aynı dakikalarda, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da %0,85’lik bir düşüşle 76,91 dolar olarak kaydedildi.

 

Bu son düşüşle birlikte, her iki petrol türü de 24 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyelerde işlem görmüş oldu.

 

ING analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey, müşterilere gönderdikleri bir notta, arzla ilgili kaygıların hafiflemesinin fiyatların geri çekilmesine katkı sağladığını belirtti.

 

Ayrıca, Reuters haber ajansına konuşan piyasa kaynakları, ABD’deki ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 12 milyon varil arttığını bildirdi.

 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ise resmi haftalık stok verilerinin 13 Kasım haftasına ertelendiğini açıkladı, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde bu yıl ham petrol üretiminin beklenenden biraz daha fazla arttığını ve talebin düştüğünü bildirdi.

 

EIA ayrıca, Venezuela’nın ham petrol üretiminin ABD yaptırımlarının hafiflemesiyle 2024 yılı sonuna kadar günlük 200.000 varil artarak ortalama 900.000 varil seviyesine çıkabileceğini tahmin etti.

 

Goldman Sachs analistleri, Nisan 2023’ten bu yana günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi açıklayan altı OPEC ülkesinin deniz yoluyla net petrol ihracatında önemli bir düşüş olmadığını ifade ederek, arz sıkışıklığı endişelerini hafifletti.

 

Petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artıran bir diğer etken, son zamanlarda ABD dolarının düşük seviyelerden toparlanma göstermesiydi. Bu durum, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha maliyetli hale getirdi ve fiyatları aşağı yönlü destekledi.

 

Dolayısıyla, dolar endeksi 3 Kasım tarihinde 104,91 seviyesine geriledikten sonra bugün 105,60 seviyesinden işlem görmekte.

 

8 Kasım 2023 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları şu şekildedir:

 

  • Brent petrolün 80 dolara gerilemesi sonrasında benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir indirim haberine dair bilgi bulunmamaktadır.

 

Son indirimlerin ardından İstanbul Avrupa yakasında:

  • Motorinin litre fiyatı 38,02 lira,
  • Benzinin litre fiyatı 34,50 lira,
  • LPG’nin litre fiyatı ise 18,72 lira olarak satışa sunuluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler