Sosyal Medya

Gündem

Petrol fiyatları OPEC kararı sonrası yükseliyor

OPEC+ grubu yaptığı son açıklamada beklentilerin aksine, üretimde kesinti kararı aldı ve günlük petrol üretimini 1.16 milyon varile düşürdü. Kararın…

Petrol fiyatları OPEC kararı sonrası yükseliyor

OPEC+ grubu yaptığı son açıklamada beklentilerin aksine, üretimde kesinti kararı aldı ve günlük petrol üretimini 1.16 milyon varile düşürdü.

Kararın mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanacağı ifade edilirken; karar sonrası petrol fiyatlarında sert yükselişler görüldü. Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarında yüzde 8’lik artış yaşandı. Brent petrol 83 doların üzerinde seyretti.

Gelişmelerin ardından analistler, fiyatların varil başına 100 dolara ulaşacağı uyarısında bulundu. Goldman Sachs brent petrolde aralık ayı tahminini 95 dolara çıkardı. Banka, üretim kısıntısının petrol fiyatlarında yüzde 7’lik artış sağlayabileceğini, Suudi Arabistan ve OPEC+’nın petrol gelirlerinin artmasına katkıda bulunabileceğini belirtti. JPMorgan de brent petrol için 2023 ikinci çeyrek ortalama fiyat beklentisini 89 Dolar olarak korurken, dördüncü çeyrek beklentisini 94 dolara çıkardı.

Etkilenecekler kim?

Küresel piyasalarda, OPEC+’nın üretim kesintisine gitme kararının Fed’in işini daha karışık hale getirdiği belirtiliyor. “Kesinti kararı ABD bankacılık krizleriyle ve yüksek enflasyonla mücadele eden ülkeleri zorlayacak” yorumları yapıldı.

Suudi Arabistan karara gerekçe olarak “ihtiyati bir önlem” dedi ve petrol piyasasında istikrarı amaçladıklarını söyledi. ABD’den gelen ilk tepkide karar eleştirildi. Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Reuters’a yapılan açıklamada, “Şu aşamada kesintilerin önerilebileceğini düşünmüyoruz ve bunu açıkça belirtmiştik” denildi. OPEC+’nın kesinti kararlarına karşı çıkan Biden yönetimi ise enflasyon endişelerinin artmasından korkuyor.

Rusya’nın Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın petrol üretiminde kısıntıya gitme kararı aldığını belirterek, “Petrol üretimimizi, şubat üretim hacmimize kıyasla yıl sonuna kadar günlük 500 bin varil düzeyinde azaltacağız” dedi.

Altın Piyasası

PETROL fiyatlarındaki ani yükseliş piyasalarda risk iştahını düşürdü. Özellikle ABD’deki enflasyon üzerinde soru işaretlerini artıran karar sonrası ABD borsaları karışık seyirle açıldı. Hong Kong’un negatif ayrıştığı Asya piyasaları ise günü yükselişle sonlandırdı. Risk iştahındaki kayıplar altına da yansıdı. Yeni haftaya düşüşle giren altında, Ons Altın kapanışta 1.984 dolar oldu.

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler