Sosyal Medya

Ekonomi

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde dolar beklentisi geriledi enflasyon beklentisi arttı

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon tahmini %68,01 olarak belirlendi. Ayrıca, dolar kuruna ilişkin tahmin ise 30,05 olarak kaydedildi.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nde dolar beklentisi geriledi enflasyon beklentisi arttı

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon tahmini %68,01 olarak belirlendi. Ayrıca, dolar kuruna ilişkin tahmin ise 30,05 olarak kaydedildi.

 

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılı Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Ankete, 70 katılımcı arasında yer alan reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyoneller katıldı.

 

Buna göre enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 iken bu anket döneminde i %68,01 olarak belirlendi, ayrıca dolar kuru tahmini ise 30,05 TL olarak kaydedildi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa katılımcılarına yönelik düzenlediği ankete katılma kriterlerini güncelledi.

 

Ekim ayı anketi, katılımcıların ay sonu, yıl sonu ve 24 ay sonrasına dair beklentilerini içeren yanıtlarıyla gerçekleştirildi.

 

Ankete katılanların TÜFE (Tüketici Enflasyonu) beklentileri hakkında verilen bilgilere göre, cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki ankette %67,22 iken, bu anket döneminde %68,01’e yükseldi.

 

Ayrıca, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki ankette %44,94 iken, bu anket döneminde %45,28 oldu.

 

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla %23,87 ve %25,82 olarak kaydedildi.

 

FAİZ BEKLENTİSİ

 

Katılımcıların BİST Repo VE Ters Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,26 iken bu anket döneminde 33,22 oldu.

 

DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ

 

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 37,26 TL iken, bu anket döneminde 38,64 TL olarak gerçekleşti.

 

BÜYÜME BEKLENTİSİ

 

Katılımcıların GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,9 iken bu anket döneminde 4,1 olarak gerçekleşti.

 

GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken bu anket döneminde 3,4 olarak gerçekleşti.

 

ANKETE KATILMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ

 

Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcılarıyla gerçekleştirdiği ankette güncelleme yaptığını duyurmuştu.. Duyuruda, finansal ve reel sektörün karar alıcıları ve uzmanları tarafından takip edilen makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentileri izlemek amacıyla uygulanan anketin temsil gücünü artırmak için katılımcı listesinin güncellendiği belirtilmişti.

 

Bu güncellemenin ardından finansal sektörden 29’u bankalardan 24’ü de banka dışı olmak üzere 53, reel sektörden ise 17 katılımcı anketin bir parçası oldu. Böylelikle toplamda 70 katılımcıdan beklenti derlendi.

 

22 YILDIR DÜZENLENİYOR

 

Piyasa katılımcıları anketi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 22 yıldır düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

 

Bu anket, finansal ve reel sektördeki karar alıcılarının ve uzmanların çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerini izlemeyi amaçlıyor.

 

Ağustos 2001 tarihinden itibaren düzenlenen bu anket, piyasa katılımcılarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), döviz kuru, cari denge, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve faiz oranları gibi ekonomik değişkenlere yönelik beklentilerini derlemekte.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler