Sosyal Medya

Ekonomi

Mahfi Eğilmez Enflasyonla Mücadeleyi Yorumladı! Çarpıcı Analiz…

Orta Vadeli Program'a ilişkin ekonomistlerden gelen eleştiriler devam ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, ilgili değerlendirmesinde enflasyonun araç gibi kullanıldığını yazdı: "Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret."

Mahfi Eğilmez Enflasyonla Mücadeleyi Yorumladı! Çarpıcı Analiz…

Orta Vadeli Program’a ilişkin ekonomistlerden gelen eleştiriler devam ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, ilgili değerlendirmesinde enflasyonun araç gibi kullanıldığını yazdı: “Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret.”

 

 

 

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Orta Vadeli Program (OVP) ile yapılan bütçe tahminlerine ilişkin değerlendirmesinde, gelir-gider dengesindeki açığın “enflasyon sayesinde karşılanacağını” belirtti. Eğilmez, 1.632.9 milyar TL olarak öngörülen bütçe açığına dikkat çekti; “İşte bu aşamada enflasyon birçok başka alanda olduğu gibi burada da imdada yetişiyor: Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret. Gerçekte böyle bir mücadelenin yapılmadığını, asıl meselenin enflasyonu araç gibi kullanmak olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Eğilmez’in şahsi internet sitesinde “Bütçe muamması” başlığı ile kaleme aldığı makalesinin ilgili bölümü ve paylaştığı tablo şöyle:

“Tabloya dikkat edilirse OVP’de bütçe giderleri gerçekleşme tahmini (ek bütçe ile artırılmış bütçe giderleri toplamına göre) 973,5 milyar TL artırılmış görünüyor. Buna karşılık bütçe gelirlerinde bir artış söz konusu değil. O nedenle de bütçe açığı 1.632.9 milyar TL öngörülmüş.

tablo.jpg

Bu artan 973,5 milyar TL tutarındaki gider nasıl karşılanacak? Henüz ek bütçe ile 1.119,5 milyar TL tutarındaki gelir artışı karşılanamamışken bunun üzerine gelen 973,5 milyar TL’lik gider artışı neyle finanse edilecek ve bu finansman nasıl bütçeleştirilecek? Gelişmiş ülkelerde kamu harcamalarını finanse etmek için vergi ve diğer biçimlerde halktan toplanan paraların nerelere harcanacağı kuruş kuruş gösterilir ve hesabı verilir. Bizde bırakın harcamayı toplanacak gelirin nasıl toplanacağı bile muamma (anlaşılmaz iş, bilmece) oldu. 973,5 milyar TL ek gelir nereden gelecek? Hangi vergi ne kadar artırılacak? Yeni vergiler mi gelecek? Bunları ancak Meclise torba kanun gelince anlayacağız.

İşte bu aşamada enflasyon birçok başka alanda olduğu gibi burada da imdada yetişiyor: Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret. Gerçekte böyle bir mücadelenin yapılmadığını, asıl meselenin enflasyonu araç gibi kullanmak olduğunu söyleyebiliriz. Türk Lirasının iç değer kaybı, dış değer kaybından yüksek olduğu sürece gelirler yükseliyor, GSYH daha yüksek çıkıyor ve ekonomi büyümüş görünüyor. Özetle Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin gerçek olmadığını söyleyebiliriz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler