Sosyal Medya

Borsa

Kudret Ayyıldır/GCM Yatırım: Enflasyon ve Büyüme Mücadelesinde Son Durum!

Küresel piyasalar Fed ve ECB tarafındaki gelecek dönem aksiyonlarını merakla beklerken içeride kademeli bir şekilde rasyonel politikalara dönüş gerçekleştiren Türkiye’ye yönelik global cephede destekleyici açıklamalar gelmektedir...

Kudret Ayyıldır/GCM Yatırım: Enflasyon ve Büyüme Mücadelesinde Son Durum!

Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiği arz kesintisini yıl sonuna kadar devam ettireceğine yönelik paylaşılan haber sonrasında Brent Petrol fiyatının 10 ay öncesinde test ettiği 90 dolar seviyesine ulaşması dikkat çekerken piyasalar enerji maliyetlerinin artacağı düşüncesinden yola çıkarak tedirgin olduğu enflasyon psikolojisi ile merkez bankaları üzerinde baskı oluşturmaya çalıştı.

Dünyanın en önemli oyuncusu Fed’in faizleri uzun bir süre yüksek tutacağına yönelik olumsuz seyir Dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerini yukarı çekerken 1 adet daha faiz artışı ihtimali vadeli tahminlerde yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Dünyanın en önemli ikinci oyuncusu ECB ise bir yandan bozulan ekonomik aktivite diğer yandan da negatif reel faiz ortamının oluştuğu yüksek enflasyon arasında tercihini yapacağı önemli bir dönemece girmiş bulunmaktadır.

Küresel piyasalar Fed ve ECB tarafındaki gelecek dönem aksiyonlarını merakla beklerken içeride kademeli bir şekilde rasyonel politikalara dönüş gerçekleştiren Türkiye’ye yönelik global cephede destekleyici açıklamalar gelmektedir. 5 yıllık ülke risk primimizin 700’lerden 400’lerin altına sarktığı bir ortamda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ülkemizin görünümünü negatiften durağana çekmesi dikkat çekerken gerek Fitch gerekse bir diğer kuruluş Moody’s’in rasyonel politikaların devamında kredi not artırımı da gelebilir bakış açısı, Orta Vadeli Program sonrasında yabancı kurumların yıl sonuna yönelik faiz oranı beklentilerini yukarı çekmesi, Türkiye’nin seçim sonrasında attığı adımların global cephede destek gördüğünün en önemli kanıtıdır. Politikaların devamlılığının sürüp sürmemesi hususunda TCMB para politikası kararları kritik bir öneme sahiptir.

11 – 15 Eylül haftasına başlarken hem içeride hem de dışarıda önemli haber akışlarının olduğunu söyleyebiliriz. Dışarıda en çok dikkat çekecek ve haftayı domine edecek gelişmeler ABD’den TÜFE, Euro Bölgesinden ECB Faiz Kararı & Başkan Lagarde konuşması olarak izah edilebilir. İçeride ise Sanayi Üretimi başta olmak üzere Perakende Satışlar, Cari Hesap, İşsizlik Oranı, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ve Piyasa Katılımcıları Anketinde her ay takibimizde olan yıl sonu enflasyon beklentisi takip edilebilir.

Enerji fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte Enflasyon tedirginliğinin piyasa dinamikleri üzerinde etkili olduğu bir ortamda Fed faiz artış tarafında Eylül sonrasında bir aksiyon alır mı hususunda enflasyonun seyri, büyüme ile enflasyon arasında önemli bir mücadele veren ECB tarafında ise enflasyonla mücadele konusu rafa mı kalkıyor sorusunun cevabı Dolar endeksinden EURUSD paritesine, Altın’dan Petrol’e, Sp500’den Dax40 ve ABD Tahvil Faiz Oranlarına kadar piyasalar nezdinde referans olan finansal varlıklar üzerinde sert etki oluşturabilir.

1885 – 1985 seviyeleri arasında 100 dolarlık bir marj alanına sıkışan ve alıcı -satıcı mücadelesinin hız kesmeden devam ettiği Ons Altın, ECB’nin faiz artış temasına devam etme beklentisinin düşmesi, enflasyon tedirginliği sebebiyle Fed’in uzun bir süre faizleri yüksek tutacağına yönelik beklenti sebebiyle 21 günlük üssel hareketli ortalama 103,80 üzerinde pozitif görünümüne devam eden Dolar Endeksi ve 34 günlük üssel hareketli ortalama  1,0865 altında negatif trend beklentisini ön planda tutan EURUSD paritesi, 4350 seviyesini dip kabul ederek sihirli ortalamalar 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalar 4200 – 4300 bölgesi üzerinde pozitif trendine devam eden SP500, 16 yılın en yüksek seviyesi yüzde 4,37 seviyesinden uzaklaşsa da 55 günlük üssel hareketli ortalama yüzde 4,05 üzerinde pozitif trend beklentisine devam eden ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı, psikolojik 25,00 seviyesi üzerinde kalmayı başaran ve son zirve seviyesi 27,23’e göz kırpan USDTRY, seçim belirsizliği ortadan kalktıktan sonra 13 günlük üssel hareketli ortalama (8000) eşliğinde yükselişine devam eden ve sürekli TL bazlı yeni zirve seviyeleri kaydeden Bist100 endeksi yeni haftanın en önemli referans varlıkları olarak izah edilebilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler