Sosyal Medya

Kripto Para

JP Morgan:  Kripto  rallisi sürmez

Analistler, "Spot Bitcoin ETF'lerinin SEC tarafından onaylanmasının ardından “söylentiyi satın al/gerçeği sat” etkisi ihtimalinin yüksek olduğunu” vurguluyor.

JP Morgan:  Kripto  rallisi sürmez

JP Morgan analistleri, “Kripto rallisinin abartılı göründüğünü” belirterek, kripto pazarındaki son yükselişin sürdürülebilirliği konusunda şüphelerini dile getirdi.

Analistler, kripto paranın geçen ay toparlanmasına neden olan iki ana faktörü belirlediler.

 

Bitcoin fonu aşırı heyecan yarattı

Birincisi, ABD’de kripto piyasalarına yeni para getirebilecek spot bitcoin ETF (Exchange Traded Fund, Borsa’da işlem   gören fon) onayı olasılığı. Böyle  onay kripto endüstrisi için  zafer, ABD sermaye piyasası denetçi kuruluşu SEC için ise bir kayıp olarak görüldü.

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri Çarşamba günü yazdıkları raporda, Bitcoin rallisinin “Gelecekte daha hoşgörülü bir SEC” görüşünü fiyatladığını” belirlediler. Ancak analistler hem bu faktörlere hem de argümanlara “şüpheci” yaklaşıyor.

“Öncelikle, yeni onaylanmış ETF’lere yatırım yapmak üzere kripto pazarına taze para girmesi olası değil.  Mevcut sermayenin Grayscale Bitcoin fonu, Bitcoin vadeli işlem ETF’leri ve halka açık Bitcoin madencilik şirketleri gibi mevcut  ürünlerden kaçmasını daha olası bir senaryo olarak görüyoruz”.

Ayrıca, spot Bitcoin ETF’lerinin Kanada ve Avrupa’da zaten mevcut olduğunu ve piyasaya sürüldüklerinden bu yana yatırımcılardan çok az ilgi topladıklarını yinelediler. Bu nedenle ABD’de yeni onaylanan spot bitcoin ETF’lerine taze sermayenin gireceği konusunda şüpheci olmaya devam ediyorlar.

Kripto endüstrisi ‘yeni düzenlemelere’ gebe

Son kripto rallisini yönlendiren ikinci ana faktör, SEC’in Ripple ve Grayscale yasal davalarındaki yenilgisidir. Ancak JPMorgan analistlerine göre bu yenilgilere rağmen gelecekte kripto düzenlemelerinin gevşeyip yumuşayacağını düşünmek için çok erken.

Analistler, “Bu sektörün ne kadar şeffaflıktan uzak olduğu göz önüne alındığında, kripto endüstrisindeki düzenleme ve yeni kuralların önemli ölçüde azalacağına inanmıyoruz” dedi. “ABD kripto endüstrisi düzenlemeleri yolda”. Yasa yapıcıların yukarıdaki iki yasal dava nedeniyle, özellikle de FTX dolandırıcılığının anıları hala tazeyken tutumlarını değiştireceklerine inanmıyoruz.”

 

Bitcoin bölünmesi fiyatlandı

Bazılarının kripto piyasalarının geleceği konusunda iyimser olmasının bir başka nedeni de, Nisan/Mayıs 2024’te gerçekleşecek Bitcoin ikiye bölünmesi olayıdır. Buradaki fikir, yeni Bitcoin arzını azaltan bu olayın, daha yüksek fiyata yol açabileceğidir. Ancak JPMorgan analistlerine göre bölünme olayı zaten fiyatlanmış durumda.

“Bitcoin bölünmesinin  etkisi öngörülebilir. Bizim görüşümüze göre bu olay Bitcoin fiyatına yansıdı” dediler.

“Örneğin, bölünmeden sonra Bitcoin üretim maliyetinin, mevcut hash oranları ve  üretim zorluğu kullanılarak bakıldığında şu anda 21.000 dolardan  43.000 dolara çıkacağı anlaşılıyor. Bununla birlikte, 35.000 dolar civarındaki mevcut fiyat, madencilik faaliyetinde %20 daralmaya denk gelecek. Yüksek maliyetli veya daha az verimli donanıma sahip madenciler piyasadan çıktıkça arz-talep dengelenecek”.

Genel olarak analistler, “Spot Bitcoin ETF’lerinin SEC tarafından onaylanmasının ardından “söylentiyi satın al/gerçeği sat” etkisi ihtimalinin yüksek olduğunu” vurguluyor. Rapor, yatırımcılara kripto piyasaları konusunda temkinli olmayı öneriyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler