Sosyal Medya

Piyasa

IEA, ekonomik karşı rüzgarlar nedeniyle 2023 petrol talebi tahminini düşürdü, petrol ABD enflasyonuyla yükselişte

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl dünya petrol talebinin tüm zamanların rekoruna çıkacağını ama ekonomik karşı rüzgarlar ve faiz artışlarının, bu yıl tahminler üzerinde…

IEA, ekonomik karşı rüzgarlar nedeniyle 2023 petrol talebi tahminini düşürdü, petrol ABD enflasyonuyla yükselişte

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl dünya petrol talebinin tüm zamanların rekoruna çıkacağını ama ekonomik karşı rüzgarlar ve faiz artışlarının, bu yıl tahminler üzerinde bir miktar baskı anlamına geleceğini bildirdi.

Ayılık raporunu açıklayan IEA, dünya petrol talebinin zorlu ekonomik ortamda baskı altına girdiğini belirterek birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki keskin parasal sıkılaştırmaya atıfta bulundu.

Paris merkezli kuruluş, bu yıl talep büyümesi tahminini 220.000 varil/gün düşürerek 2,2 milyon varil/gün olmasını bekliyor.

Brent petrol yükselişte

Brent petrol Nisan’dan bu yana ilk kez 80 dolar seviyesinin üstünde bulunuyor. ABD’de enflasyon verisinin beklenti altında açıklanmasıyla, petrolde değer kazanımı takip edildi.

ABD’de enflasyon aylık bazda %0,3 artış beklentisinin altında, %0,2 arttı. Yıllık enflasyon ise %4’ten %3’e gerilemiş oldu.

Çekirdek enflasyon da yıllık bazda %5,3’ten %4,8’e gerileyerek %5 beklentisinin altında gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında %9,1 olarak açıklanan enflasyonun %3’e gerilemesi, piyasalarda risk iştahını artırdı.

Dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları verisi ise 0,48 milyon varil azalış beklentisine kıyasla 5,95 milyon varil artış göstererek talebin zayıf seyrini teyit etti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler