Sosyal Medya

Borsa

Gelişmekte olan piyasa tahvil getirilerinde hisse senetleri için endişe verici sinyaller

Benzer sıkıntılı dönemlerde görülen nadir bir anomali, gelişmekte olan piyasalara geri döndü. Bu haftaki ABD Hazine tahvillerinin düşüşü, gelişmekte olan…

Gelişmekte olan piyasa tahvil getirilerinde hisse senetleri için endişe verici sinyaller

Benzer sıkıntılı dönemlerde görülen nadir bir anomali, gelişmekte olan piyasalara geri döndü. Bu haftaki ABD Hazine tahvillerinin düşüşü, gelişmekte olan ülke tahvillerindeki satış baskısını artırdı ve Bloomberg EM Toplam Egemen Endeks tahvillerinin getirisini Salı günü yüzde 8,93’e çıkararak bir yılın en yüksek seviyesine taşındı. Bu, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’ndeki hisse senetlerinin yüzde 8,63’lük kazanç getirisini aştı.

Bu, genellikle ek risklerini telafi etmek için daha yüksek bir faiz oranı sunan tahviller ile hisse senedi getirileri arasındaki tipik ilişkiyi tersine çeviriyor. Gelişmekte olan piyasalarda bu prim genellikle son iki yılda 2 ila 6 yüzde puan aralığında dolaşıyor, ancak 2008’deki küresel mali kriz ve 2020’deki Covid kaynaklı çöküş sırasında iki kez negatif hale geldi. Her iki durumda da, gelişmekte olan piyasalardaki kayıplar ABD faizleri düşmeye başlayana kadar azalmadı.

“Riskin kaynağı ABD tahvillerindeki satış – ABD hisse senetleri için risk, düşük dereceli gelişmekte olan piyasa kredileri için risk ve dolaylı olarak küresel hisse senetleri için risk,” diyen FIM Partners’ın makro strateji başkanı Charles Robertson, “Tarih, ABD getirilerinde büyük bir tersine dönüş beklemememiz gerektiğini söylemiyor.”

Anomali genellikle sadece birkaç gün sürer. Bu yılın başlarında, bu durum kısa bir süreliğine kurumsal alanda görüldü, çünkü gelişmekte olan piyasa şirketlerinin dolar cinsinden tahvillerinin getirisi, hisse senetlerinin beklenen kazanç getirisini aştı ve kar tahminleri ile hisse fiyatlarının bir yüzdesi olarak hesaplandı.

Risk Primleri

Gelişmekte olan piyasa egemen tahvillerine yatırım yapanlar için, resmi olmayan tarım dışı istihdam verilerinden önce güçlü bir ABD işgücü piyasasına dair işaretler, ABD faiz oranlarının yüksek seviyelerde kalacağı endişesini yeniden ateşledi. Ardından gelen küresel satış, ABD ve Avrupa’da risksiz faiz oranlarını on yılın üzerindeki en yüksek seviyelere taşıdı. Gelişmekte olan piyasa tahvil getirileri, bunun yanı sıra üç ayın en yüksek seviyesine çıkan egemen risk primlerindeki artışı yansıttı.

Robertson, “Fiyatlandırma 2008-09’daki kadar aşırı değil, ancak ABD getirileri yükseldikçe EM tahvilleri daha cazip hale geliyor” dedi.

Bu arada, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri Salı günü neredeyse 100 milyar dolarlık piyasa değerini silerken, Temmuz’dan bu yana hisse senedi değerindeki düşüş 1,5 trilyon doları buldu. Ancak, tahmin edilen kazançlar açısından mütevazı bir iyileşme, değerlemeleri kontrol altında tutmaya yardımcı oldu; MSCI göstergesi, beş yıllık ortalaması olan 12,3X ‘e kıyasla tahmini kazançların 11,6 katı olarak işlem görüyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler