Sosyal Medya

Piyasa

El Arian:  Piyasaları yüksek türbülans bekliyor

Business Insider’da çıkan FT makalesi özetine göre, dünyaca ünlü düşünür ve stratejist Mohamed El-Erian, durgunluğun 2023’te ekonominin itici gücü olarak…

El Arian:  Piyasaları yüksek türbülans bekliyor
  • Business Insider’da çıkan FT makalesi özetine göre, dünyaca ünlü düşünür ve stratejist Mohamed El-Erian, durgunluğun 2023’te ekonominin itici gücü olarak enflasyonun yerini alacağını söyledi.
  • Küresel ekonomi ve yatırım portföylerinin daha geniş bir potansiyel sonuç yelpazesiyle karşı karşıya kalacağını ekledi.
  • Stratejist, Fed’in çok geç hareket etmesi nedeniyle ABD enflasyonunun %4 civarında katılaşacağı konusunda uyardı.

 

Mohamed El-Erian, bu yıl küresel ekonominin lokomotifi olarak enflasyonun yerini büyük olasılıkla resesyonun alacağını ve bunun da yatırımcıların ne olabileceği konusunda daha fazla belirsizlikle karşı karşıya olduğu anlamına geldiğini söyledi.

 

Uluslararası Para Fonu, bu yıl dünyanın üçte birini bir durgunluğun vurmasını beklediğini söylerken, Wall Street analistlerinden gelen bir dizi uyarının ardından piyasalar daha düşük kar artışlarına göre plan yapmalılar, ama  riskli varlıklarda gözlenen Yeni Yıl rallisi, bu uyarıların kulak arkası edildiğinin işareti.

El-Erian Pazartesi günü Financial Times köşe yazısında, “Yeni yılda, korkulan durgunluk, küresel ekonominin sürücü koltuğunda enflasyona katıldı ve muhtemelen onun yerini alacak” dedi.

 

Allianz’ın baş ekonomi danışmanı, bu kombinasyonun yatırımcılar için öngörülemezliğe neden olacağını da sözlerine ekledi. Öngörülemezlik, tipik olarak daha fazla piyasa türbülansına neden olur, fakat geleneksel olarak takip ettiğimiz MOVE ve VIX gibi korku endekslerine bu gelişme yansımıyor.   $10 trilyon varlık yöneten BlackRock stratejistleri ise, merkez bankalarının geçmişte olduğu gibi piyasa şoklarında kurtarmaya gitme ihtimalinin düşük olduğu konusunda uyarı yapmışlardı.

El-Erian, “Küresel ekonomiyi ve yatırım portföylerini daha geniş potansiyel sonuçlara tabi kılan bir evrim yaşıyoruz. Artan sayıda tahvil yatırımcısı bu gerçeği fiyatlıyor, fakat  birçok hisse senedi yatırımcısı başka bir dünyada yaşıyor” dedi.

Merkez bankaları enflasyonu yavaşlatmak için para politikasını sıkılaştırırken, 2022’de yatırımcıların aklında öncelikle enflasyon tahminleri vardı. ABD’de Merkez Bankası, faiz oranlarını tarihinin en yüksek hızında artırarak 40 yılın  en yüksek enflasyonuna karşı agresif tavır aldı.  Sonuç olarak, Wall Street’in  üç büyük hisse senedi endeksi de 2008’den bu yana en kötü yılını yaşadı.

 

2023 için de analistlerin çoğunluğu merkez bankası sıkılaştırmasının ABD’yi resesyona sürükleyeceğine giderek daha fazla inanıyorlar. Diğer büyük Wall Street bankalarının yanı sıra, Bank of America, ekonomik durgunluğun hisse senetlerinin %20’nin üzerinde gerilemesine neden olacağı konusunda uyardı.

Daha önce Fed’i harekete geçmekte yavaş olmakla eleştiren El-Erian, yazısında faiz artışlarının enflasyon baskılarının ücretlere ve hizmet sektörüne yayılmasını durdurmak için çok geç kaldığını söyledi.

Bu nedenle, “enflasyonun yüzde 4 civarında inatçı kalması, faiz politikalarına daha az duyarlı olması ve ekonomiyi, öngörü eksikliğinden kaynaklanan yeni para-bütçe politikası hatalarının neden olduğu kaza riskine maruz bırakması muhtemeldir” dedi.

Ekonomist, yaklaşan ekonomik gerilemenin ardındaki güçler hakkında fazla kayıtsız olunmaması konusunda uyardı. El-Erian, “Üç büyük ekonomik bölgenin  her birinin karşı karşıya olduğu belirsizlikler, analistlerin durgunluk baskılarının ‘kısa ve sığ’ olacağı konusunda bize güvence verirken daha dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor” dedi.

“Enflasyonu erkenden geçici olarak görme hatasını tekrarlamaktan kaçınmak için de olsa açık fikirli olmalılar” diye ekledi.

 

Kaynak linki burada

BAKMADAN GEÇME

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

Benzer Haberler