Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL yeni güne rekor başlangıç yaptı! Dolar ne kadar oldu?

Dolar/TL, 28.3245 seviyesiyle yeni bir zirve yaparak güne başladı ve piyasalarda bugün iç veri gündemi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı yakından takip edilecek.

Dolar/TL yeni güne rekor başlangıç yaptı! Dolar ne kadar oldu?

1 Kasım Çarşamba gününün iç veri gündeminde, ekim ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ekim ayı öncü İstanbul enflasyon verisi bulunuyor. Dolar/TL kuru, eylül başından bu yana günlük sınırlı yükselişini sürdürüyor ve TL, dolar karşısında yıl başından itibaren yüzde 33,9 oranında değer kaybetti.

Kur üzerindeki kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bu yana TL’deki değer kaybı ise yüzde 26,9 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta politika faizini yüzde 35’e yükseltti ve TL mevduat payının artırılmasına ve sadeleşmeye yönelik yeni adımlar attı. Bu adımların, özellikle mevduat ve tahvil piyasalarına etkileri yakından izleniyor.

Ayrıca, Reuters tarafından görülen ve bankalara hafta başında iletilen uygulama talimatı, yabancı para mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına ilişkin detayları içeriyor.

TCMB’nin yarın açıklayacağı yılın son enflasyon raporu da önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. TCMB’nin 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 33 iken, piyasa tahmini yüzde 40 ile yüzde 45 arasında değişiyor.

Son olarak, artan küresel jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine olan etkileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki açıklamalarının ardından daha fazla dikkatle takip ediliyor. Özellikle İsrail’in Türkiye’deki bazı diplomatik temsilcilerini geri çağırma kararı, Türkiye’nin İsrail, ABD ve Batı ülkeleriyle olan ilişkilerini yakından izlenen bir konu haline getirdi. Bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri ve jeopolitik risklerin seyri, yakından takip ediliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler