Sosyal Medya

Piyasa

Christopher Yates/Seeking Alpha: Altın Boğa Piyasası Yeni Başlıyor

  Tahvillerde reel getiriler bu parasal sıkılaştırma döngüsü için zirvede gibi görünüyor, bu da muhtemelen değerli metallerde güçlenen bir boğa…

Christopher Yates/Seeking Alpha: Altın Boğa Piyasası Yeni Başlıyor

 

Tahvillerde reel getiriler bu parasal sıkılaştırma döngüsü için zirvede gibi görünüyor, bu da muhtemelen değerli metallerde güçlenen bir boğa piyasasının ilk demlerinde olduğumuz anlamına geliyor. Sarı maden için uzun soluklu bir boğa piyasasının bir diğer önemli bileşeni, dolardaki  ayı piyasası. Kaldıraçlı spekülatörler tarafından fiyatların daha da yükseltilmesi için hala bolca yer var. Reel varlıkların finansal varlıklardan daha iyi performans gösterdiği yeni  döneme giriyorsak, o zaman altın ve değerli metaller ön planda olacaktır.

 

Altın ve değerli metaller yıla parlak başlangıcını Nisan’da sürdürdü. Bankacılık krizinin neden olduğu likidite enjeksiyonları ve Fed faiz artırımlarının bittiği yönündeki neredeyse oybirliğiyle görüşün ardından, altın bunu  fiyatlayıp şimdi tüm zamanların en yüksek seviyelerini test ediyor.

Kıymetli metaller dünyası için olumlu temel verilere doğru net bir geçiş olsa da, bunun yeni bir boğa piyasasının başlangıcı olup olmadığı henüz belli değil.

 

Fed faiz artış döngüsünün bir sonucu olarak, geçen yılın büyük bir bölümünde tahvillerde gerçek  (enflasyondan arındırılmış) getirilerin pozitif bölgeye (altın için olumsuz) girmesine rağmen, altın  önemli ölçüde satış yemedi. Aslında, değerli metal böyle önemli bir ters rüzgara oldukça iyi dayandı. Altın fiyatları ve reel tahvil getirilerinin zaman içindeki tutarlı negatif ilişkisi göz önüne alındığında (altın sıfır faiz getirili bir varlıktır, bu nedenle sabit getirili menkul kıymetlerde gerçek getiriler yükseldiğinde, altına sahip olmanın fırsat maliyeti artar), on yılı aşkın bir süredir en yüksek reel getiri seviyesi karşısında altının direnci dikkat çekici. Reel getirilerin son birkaç aydır daha düşük hareket etmesi ve  bankacılık kriziyle birlikte, yakın zamanda daha yüksek reel getiriler görmemiz pek olası değil.

Özetle, reel  getiriler bu döngü için zirve sürecinde görünüyor, bu da muhtemelen değerli metallerde yenilenen bir boğa piyasasının ilk perdesinde olduğumuz anlamına geliyor. Öte yanda,  Fed’in bir veya iki sürpriz faiz artırımı kalmış olabilir, ekonomik güç ve enflasyonda direnç şimdilik devam ettiğinden, henüz faiz indirimine çabucak geçeceğini söylemek için biraz erken olabilir. Ancak, büyümenin yılın ikinci yarısında önemli ölçüde yavaşlaması muhtemel olduğundan, nominal getirilerin enflasyon beklentilerinden daha hızlı düştüğü bir dönem olacak ve bu nedenle reel getiriler sert ve hızlı bir şekilde aşağıya  dönecek. Böyle bir ortama daha güvercin bir Merkez Bankası’nın eşlik etmesi ve  değerli metallerde temel göstergeler destekli  yükseğe  hareket için zemin hazırlaması beklenebilir.

 

Sarı maden için uzun soluklu bir boğa piyasasının bir diğer önemli bileşeni, dolardaki ayı piyasası. Hem doların hem de altının aynı anda değer kazandığı veya değer kaybettiği dönemler olmasına rağmen, genel olarak altının doların zayıf olduğu dönemlerde performansı daha üstündür. Döngüsel bazda, kısa vadede bir dolar ayısı olarak kalsam da, altının bu son yükseliş hareketi, dolardaki aynı büyüklükteki ters hareketle doğrulanmadı, bu da altın rallisinin şimdilik çok hızlı gitmiş olabileceğini düşündürüyor.

 

Gümüş için görünüm daha da yapıcı. Son haftalarda gümüşün sarı kardeşine kıyasla görece düşük performansı göz önüne alındığında,  göreli fiyatlama dinamikleri, gümüşün muhtemelen arayı kapatmak için bol bol alanı olduğunu ve bu nedenle ileriye dönük olarak daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Halihazırda, değerli metaller boğa piyasasının sürmesi durumunda gümüş muhtemelen daha fazla yukarı yönlü fırsat sunuyor.

 

 

Kaynak:  The Gold Bull Market Is Just Getting Started

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler