Sosyal Medya

Piyasa

CHP Milletvekili: Yabancıların tarım arazilerine ilgisi arttı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl 745 yabancı uyruklunun,…

CHP Milletvekili: Yabancıların tarım arazilerine ilgisi arttı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl 745 yabancı uyruklunun, ülkemizden 5 milyon 219 bin metrekare tarım arazisi satın aldığını açıkladı. En çok Ürdün uyrukluların ülkemizden tarım arazisi satın aldığını belirten Bakan Kirişçi, tarım arazisi edinen yabancıların en çok tercih ettiği ilin ise Konya olduğunu bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancıların ülkemizden tarım arazisi edinmelerindeki artışı, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru öneresiyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların sayısı ve edindikleri toprak miktarı ne kadardır? 2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen ilk 10 ülke hangileridir? Yabancı ülke vatandaşları tarafından edinilen tarım arazisi miktarlarına bakıldığında ilk sırada bulunan illerimiz hangileridir? Ülkemizde tarım arazisi edinen ve daha sonrasında gerekli şartları sağlayamadığı gerekçesiyle tasfiye edilen tarım arazisi miktarı son 5 yılda ne kadardır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizde 2022 yılında satış ve benzeri yollarla edinilen taşınmazların 745 yabancı gerçek kişi tarafından edinildiğini ve bu taşınmazların toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare olduğunu açıkladı.

Yabancıların satış ve benzeri yollarda edindikleri tarım arazilerinin uyruk bazında ilk 10’a giren ülkelerin sıralamasını da aktaran Bakan Kirişçi, ilk sırada 984 bin 611 metrekare ile Ürdün daha sonra sırasıyla 656 bin 962 metrekareyle Filistin, 519 bin metrekareyle İsrail, 385 bin metrekare ile Suudi Arabistan ve 379 bin metrekareyle Katar’ı yer aldığını açıkladı.

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler