Sosyal Medya

Piyasa

Brent petrolde coşkulu bir Çin rallisi var

Çarşamba günü ham petrol piyasaları, ABD ekonomisinden gelen zayıf talep göstergelerini  büyük ölçüde görmezden geldi ve bunun yerine Çin ekonomisinin…

Brent petrolde coşkulu bir Çin rallisi var

Çarşamba günü ham petrol piyasaları, ABD ekonomisinden gelen zayıf talep göstergelerini  büyük ölçüde görmezden geldi ve bunun yerine Çin ekonomisinin Covid-19 dalgasını atlatıp yeniden açılmasına odaklandı.

Ham petrol fiyatları bu hafta, küresel ekonominin sağlığına ilişkin son uyarıları hiçe sayarak hareket etti. Salı günü Dünya Bankası, 2023’te küresel bir durgunluk uyarısı yapan Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere büyüyen koroya sesini ekledi.

Küresel politika yapıcılar, ekonomik bir daralmaya yol açacak kadar sert parasal sıkılaştırmayı göze alsalar da, tüketici seviyesindeki enflasyonu düşürmeye yetecek kadar talebi soğutma çabasının sonuç vermeyeceği düşünülüyor. Yani sert ve uzun bir global resesyon yerine “yumuşak iniş” fiyatlanıyor.

Örneğin Dünya Bankası, Avrupa’nın bu yıl hiç ekonomik büyüme görmeyeceğini tahmin ediyor.

Buna rağmen petrol fiyatları yükselişte. Brent ham petrolü 12:30 itibarıyla yüzde 3 arttı. Brent haftalık %5.1 yükseldi.

 

NOT:  Perşembe günü saat 10:30 itibarıyla Brent fiyatı $82.86/varildir

 

Ralli, ABD ekonomisindeki talebin düşüşte olduğunu gösteren verilere rağmen geldi. ABD Enerji Bilgi İdaresi’nden (EIA) alınan veriler, dizel içeren bir kategori olan ham petrol, benzin ve distilat (beyaz ürün) stoklarının bir hafta önceki seviyelere göre arttığını gösteriyor.

6 Ocak tarihinde sona eren haftada piyasaya arz edilen toplam rafine petrol ürünü miktarı ise bir önceki haftaya göre %4,3 azaldı. Bu, traderların talebi öngörmek için kullandıkları bir ölçüdür.

Bu arada en son piyasa raporunda EIA, ABD ekonomisinde 2023 için %0,5 ile yavaş büyüme bekliyor.

Açıklamada, “2023’teki nispeten durağan ekonomik büyüme, ABD’nin toplam enerji tüketiminin tahminimize göre %0,9 düşmesine neden oluyor” denildi.

Bu veriler normalde ham petrol fiyatlarında bir ralliyi tetiklemez, bu da piyasanın daha çok ABD’den sonra en büyük ikinci ekonomi olan Çin’e odaklandığını gösterir.

 

Çin kısa süre önce sınırlarını yeniden açtı ve dünyanın en petrole aç ülkelerinden birinde ivmeyi azaltan katı COVID-19 politikalarını hızla devreden çıkartıyor.

Londra petrol brokerliği PVM’de analist olan Stephen Brennock, Çarşamba günü yayınlanan bir araştırma notunda Çin’in petrol ithalatı görünümünü bir yıl önceki seviyelere göre %20 artırdığını söyledi.

“Bütün bunlar, çıkış COVID dalgası azaldığında Çin talebinin bir toparlanmaya öykündüğü yönündeki beklentileri güçlendiriyor” diye yazdı.

Geleceğe yönelik tahminler, piyasanın şu an için dalgalı olmasının beklendiğini gösterecek şekilde oldukça çeşitli. EIA, Brent fiyatının bu yıl ortalama varil başına 83$’a ulaşmasını beklerken, Kanada merkezli Enverus Intelligence Research, Brent’in dördüncü çeyrekte varil başına 108$’a ulaşmasını bekliyor.

EIR direktörü Bill Farren-Price, “2023’e baktığımızda, küresel petrol arzının belirgin bir küresel ekonomik gerilemeye rağmen  sıkı tutulması nedeniyle, petrol fiyatlarında düşüşten çok yükseliş için daha fazla neden görüyoruz” dedi.

 

Kaynak: Oil prices reacting to China more than apparent slump in U.S. demand

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler