Sosyal Medya

Piyasa

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararında sürpriz yok kararlılık var

Avrupa Merkez Bankası, beklentiler dahilinde faizlerde 50 baz puanlık artırıma gitti ve politika faizini %3,00’e çıkardı. Avrupa Merkez Bankası (ECB),…

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararında sürpriz yok kararlılık var

Avrupa Merkez Bankası, beklentiler dahilinde faizlerde 50 baz puanlık artırıma gitti ve politika faizini %3,00’e çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel olarak gösterge faiz oranını 50 baz puan yukarı çekti. Böylelikle faizleri %3,00 seviyesine yükseltmiş oldu.

ECB, gecelik mevduat oranını %2,5 seviyesine, gecelik borç verme oranını %3,25 seviyesine çıkardı.

Karar metninde mart ayında yapılacak toplantı için, ‘Banka, faizi 50 baz puan daha artırmaya niyetli’ mesajı verildi. Banka mart toplantısının ardından faiz politikası sürecine nasıl devam edeceğine karar verecek. 

Avrupa Merkez Bankası, aralık ayındaki toplantısında da 50 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmişti.

ECB, faiz oranları yanı sıra, 5 trilyon avroluk (5,4 trilyon dolar) tahvil portföyünü nasıl küçültmeyi planladığına dair daha fazla ayrıntı verdi ve Mart ve Haziran ayları arasında vadesi dolmasına izin verilen olgunlaşan borçlarla ilgili aylık 15 milyar Euro’luk bir sınırı yeniden teyit etti.

Perşembe günkü duyuru, savaşın hala kapısında devam etmesine rağmen enflasyonda daha fazla geri çekilme gösteren ve 20 üyeli Euro Bölgesi’nde bir resesyon olasılığını azaltan bir dizi cesaret verici ekonomik verinin ardından geldi.

Ocak ayında beklenenden daha dik bir yavaşlamadan sonra bile, Euro bölgesi enflasyonu %8,5 seviyesinde ve ECB’nin %2 hedefinin dört katından fazla olmaya devam ediyor. Dahası, altta yatan fiyat baskılarının bir ölçüsü olan çekirdek enflasyon rekorda sıkışıp kaldı.

İnatçı çekirdek enflasyon, Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot ve Avusturyalı Robert Holzmann gibi şahinlerin, özellikle de daha yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomiye gözle görülür bir şekilde zarar vermemesi nedeniyle, yarım puanlık adımların ikinci çeyrekte devam edip etmeyeceği konusunda spekülasyon yapmalarına neden oldu.

Ancak İtalya’dan Ignazio Visco ve Yunanistan’dan Yannis Stournaras’ı da içeren Yönetim Konseyi’ndeki güvercinler, Mart ayının başlarında başlayarak daha kademeli adımlar için bir tercih sinyali veriyorlar. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra yükselen doğal gaz fiyatlarında sıcak hava kaynaklı bir düşüşe işaret edebilirler.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler