Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘TCMB Politika Faizini Yüzde 15’e Yükseltti…’

Görev değişimlerinin ardından TCMB merakla beklenen PPK toplantısını dün gerçekleştirdi. Alınan karara göre Merkez Bankası politika faizini %8,5 seviyesinden %15’e yükseltti...

ANALİZ: ‘TCMB Politika Faizini Yüzde 15’e Yükseltti…’

Görev değişimlerinin ardından TCMB merakla beklenen PPK toplantısını dün gerçekleştirdi. Alınan karara göre Merkez Bankası politika faizini %8,5 seviyesinden %15’e yükseltti. Ortalama piyasa beklentisi %20 seviyesinde bulunuyordu. Toplantının ardından yayımlanan metinde sonraki toplantılara ilişkin net ifadeler kullanılmasa da enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajı verildi.

Piyasa tepkisine baktığımızda ise faiz artırımının beklentinin altında kalması nedeniyle TL’de zayıflığın arttığını gördük. Borsa İstanbul’da ise bankacılık endeksindeki durgunluğu sınai endeksinin telafi etmesiyle güçlü bir eğilim yaşandı.

TL: PPK toplantısının geride kalmasının ardından haftanın son işlem günü veri açısından yoğun seyredecek. Saat 10.00’da TÜİK Haziran ayı ekonomik güven endeksini ve Mayıs ayı dış ticaret verilerini açıklayacak. Farklı güven endekslerinin bileşiminden oluşan ekonomik güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre %1,5 artarak 103,7 değerine yükselmişti. Dış ticaret rakamlarında ise öncü nitelikteki geçici gümrük verileri Mayıs ayında dış ticaret açığının %18.8 artışla 12,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini göstermişti. Bu rakam aynı zamanda ortalama piyasa beklentisini oluşturuyor. Saat 11.00’de ise Mayıs ayı yabancı ziyaretçi sayısı açıklanacak. Bir önceki ay yabancı ziyaretçi sayısı 3,3 milyon kişi ile geçen yılın aynı dönemine göre %29.0 oranında artmıştı.  Mayıs ayı DHMİ dış hatlar verileri ise turist sayısının yıllık bazda %22,6 artış ile kısmen yavaşladığını göstermişti.

Borsa İstanbul: Kritik PPK toplantısı öncesinde genel hatlarıyla sakin seyreden BIST-100 endeksi ağırlıklı olarak 5200 puan merkezli bir bant etrafında hareket etti. Toplantı sonrasında ise hareketlilik belirgin şekilde artarken endeks hızlı bir tepki ile günü 5400 puanın üzerinde noktaladı. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi TL’deki değer kaybının yatırımcıları hisse senetlerine yönelten önemli bir unsur olarak çalıştığını gördük. Teknik açıdan bakıldığında 5300 puanın üzerinde kalınması endeksin yaklaşık 10 gündür devam eden aşağı yönlü trendini kırması anlamına gelecektir. Dolayısıyla bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareket alanının genişlemesi beklenebilir. Ancak 5500 puanın altının riskli bölge olduğunu unutmamak gerekir.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 6118 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 6076, 6027, 5984 ve 5935 destek olarak izlenebilir. 6161, 6210, 6253 ve 6302 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 24.4205 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 24.2495, 24.054, 23.883 ve 23.688 destek olarak izlenebilir. 24.5915, 24.787, 24.958 ve 25.153 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler