Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Para Politikası Beklentileri Yön Verecek…’

Seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesine ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından önümüzdeki iki ay boyunca yurt içinde siyasetin ön planda kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz...

ANALİZ: ‘Para Politikası Beklentileri Yön Verecek…’

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesine ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından önümüzdeki iki ay boyunca yurt içinde siyasetin ön planda kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla bu süre zarfında yurt dışı piyasalarla korelasyonun göreceli olarak daha düşük seyretmesi ve volatilitenin artması sürpriz olmayacaktır. Haftanın genelinde ise SVB’nin iflasının ardından para politikalarına dair öngörülerin küresel risk iştahını şekillendirmesini beklerken ABD’de TÜFE rakamını, Euro Bölgesi’nde ise ECB toplantısını haftanın önemli konu başlıkları olarak görüyoruz.

Yeni haftanın en önemli konu başlığını net şekilde ABD TÜFE rakamı oluşturuyor. Yarın açıklanacak manşet rakamın yıllık bazda %6,4’ten %6,0’ya gerilemesi beklenirken çekirdek rakamın ise %5,6’dan %5,5’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Gelecek haftaki FOMC toplantısı öncesinde göreceğimiz son önemli veri olduğu için enflasyonun ortaya koyacağı tablo bu hafta muhtemelen piyasalara yön veren ana unsur olacaktır. Enflasyonun Fed’in politika faizinin üzerinde olması ise sıkılaştırma beklentilerini canlı tutan en önemli unsurlardan biri olarak kalmaya devam ediyor. Enflasyon rakamının ardından Cuma günü ise Michigan tüketici güven endeksinde uzun vadeli enflasyon tahminlerindeki değişimi izleyeceğiz. Son ankette 5 yıl vadeli enflasyon beklentisi %2,9 seviyesinde bulunuyordu.

Euro Bölgesi’nde ise bu hafta ECB toplantısı öne çıkıyor. Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda Merkez Bankası’nın faiz oranlarında 50 baz puanlık artırıma gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. ECB’nin en az Fed kadar agresif bir duruş sergileyeceği beklentisi parite üzerindeki baskının limitli kalmasını sağlayan bir unsur olarak çalışıyor. Dolayısıyla toplantıda faiz kararının yanında bankanın gelecek aylarda ne derece sıkı para politikası izlenebileceğine yönelik mesajları da dikkatle izlenecektir. Diğer taraftan Euro Bölgesi finansal koşullar endeksi son dönemde bir miktar geri çekilmiş olsa da 2009 ortasından bu yana en yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Bunun da paritedeki kırılganlığı azalttığını söyleyebiliriz.

TL: Bu hafta ABD TÜFE rakamının ortaya koyacağı tablonun yanında TL’nin görünümüne etki edebilecek konu başlıkları arasında TCMB’nin açıklayacağı piyasa katılımcıları anketini de görüyoruz. Politika faizinde son yapılan 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından enflasyon beklentilerinin ne yönde değiştiği yakından takip edilecektir. Son ankette 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %30,75 olarak gerçekleşmişti. Ankette ayrıca TCMB’nin politika faizine ilişkin beklentileri de izleyeceğiz. Öte yandan Mart ayı borçlanma programına geçen hafta başlayan Hazine’nin bu hafta ihalesi bulunmuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise Cuma günü Türkiye’nin kredi notuna dair güncelleme yapması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altı olan B seviyesinde, görünümü ise negatifte bulunuyor. Notta veya görünümde herhangi bir değişikliğin yapılması beklenmiyor.

Borsa İstanbul: Son işlem günündeki satış baskısı zayıf bir kapanış yapılmasına neden olsa da Borsa İstanbul özellikle bankacılık sektörünün güçlü desteği ile yurt dışı piyasalardan belirgin şekilde pozitif ayrıştığı bir haftayı geride bıraktı. Endeksin teknik görünümünün ise çok fazla değiştiğini söylemek zor. Öyle ki 5320 puanın üzerinde kalınması kısa vade için iyimser bir sinyal vermeye devam ediyor. Ancak yukarıda önemine sıklıkla vurgu yaptığımız 5500 puan seviyesi henüz aşılabilmiş değil. Dolayısıyla yeni haftada söz konusu seviyenin geride bırakılıp bırakılmayacağı momentum kazanımı açısından yakından takip edilecektir. Öte yandan dördüncü çeyrek bilançoları için son haftaya girilirken büyük ölçekli şirketlerden BIMAS’ın sonuçlarını takip edeceğiz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 6025.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5984, 5936, 5893 ve 5845 destek olarak izlenebilir. 6068, 6116, 6159 ve 6207 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.1328 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.1135, 19.0755, 19.0370 ve 18.9605 destek olarak izlenebilir. 19.1520, 19.1900, 19.2285 ve 19.3050 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler