Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Makroekonomik Görünüm Yeniden Ön Planda…’

Yurt dışı piyasaların ikinci çeyreğin hemen başında yeniden makroekonomik görünüme odaklanmaya başladığını görüyoruz...

ANALİZ: ‘Makroekonomik Görünüm Yeniden Ön Planda…’

Yurt dışı piyasaların ikinci çeyreğin hemen başında yeniden makroekonomik görünüme odaklanmaya başladığını görüyoruz. Bu noktada JPMorgan CEO’sunun bankacılık sektörüne dair sıkıntıların henüz tam olarak ortadan kalkmadığını ifade etmesinin yanında ABD’de açık iş sayısının Mayıs 2021’den bu yana ilk kez 10 milyon seviyesinin altına inmesi ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim ekonominin gücüne yönelik endişeler yarattı. Dünkü endişelerin ardından bugün ABD’de açıklanacak verilerin önem derecesinin arttığını düşünüyoruz.

Bu noktada ADP özel sektör istihdamı ve ISM hizmet endeksi günün en önemli konu başlıklarını oluşturuyor. ISM hizmet endeksinin 55,1’den 54,4’e gerilemesi beklense de veri büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin belirgin şekilde üzerinde kalmaya devam edecek. Önceki ay 242 bin kişi artan ADP özel sektör istihdamının ise Mart ayında 210 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. Özetle her iki verinin de önceki aya kıyasla geri çekilmesi bekleniyor. Ancak burada önemli nokta geri çekilmenin piyasa beklentisine ne derece paralel gerçekleşeceği olacaktır. Beklentilerden daha zayıf veriler görmemiz durumunda bunun dünkü endişeleri daha da artırması ve piyasalara negatif yansıması beklenebilir.

TL: USD/TL’de hafif yukarı yönlü eğilim devam ederken TL’nin son bir ayda dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yer aldığını görüyoruz. Bu kapsamda 19,24 seviyesinin de üzeri test edilmeye başlandı. Sık sık dikkat çektiğimiz gibi kurda kısa vadede hafif yukarı yönlü eğilimin piyasa dinamiklerini bozmadan devam etme potansiyeli yüksek görünüyor. Diğer taraftan kurdaki yukarı yönlü eğilime karşın Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primlerinde anlamlı bir yükseliş göze çarpmıyor. Hem bu durum hem de küresel ölçekte dolar üzerindeki baskının yüksek seyretmesi TL açısından kısmen de olsa rahatlatıcı bir zemin yaratıyor. Öte yandan TCMB ise enflasyon verilerinin ardından aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Enflasyon dinamiklerini değerlendirilirken para politikasına değinmeyen rapor herhangi bir etki yaratmadı.

Borsa İstanbul: İkinci çeyreğe iyimser bir zeminde başlayan Borsa İstanbul bu eğilimini dün de devam ettirdi. Hafta başında olduğu gibi özellikle son bir saate girildiğinde yukarı yönlü eğilimin güç kazanması ile endeksin 5000 puana doğru hareket etmesi dikkat çekti. Teknik açıdan bakıldığında 4900 puanın üzerinde kalınmasının kısa vadeli görünümü desteklediğini düşünüyoruz. Ancak daha pozitif bir tablo oluşması için 5000 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması gerektiğine inanıyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5668.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5629, 5584, 5544 ve 5499 destek olarak izlenebilir. 5709, 5754, 5794 ve 5839 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.8367 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.817, 19.777, 19.7375 ve 19.658 destek olarak izlenebilir. 19.8565, 19.896, 19.936 ve 20.015 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler