Sosyal Medya

Para Politikasi

Analiz: KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları değişti mi?

Son günlerde döviz kurlarındaki yükseliş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizindeki sürpriz artışın ardından devam etti. Bu yükselişin ortasında, TCMB'nin "Merkezin Güncesi" adlı blog sayfasında, KKM sahibi firmaların döviz alım davranışlarını inceleyen bir analiz yayımlandı.

Analiz: KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları değişti mi?

Son günlerde döviz kurlarındaki yükseliş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizindeki sürpriz artışın ardından devam etti. Bu yükselişin ortasında, TCMB’nin “Merkezin Güncesi” adlı blog sayfasında, KKM sahibi firmaların döviz alım davranışlarını inceleyen bir analiz yayımlandı.

 

 

Geçtiğimiz hafta TCMB, politika faizini beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artırarak %40 seviyesine çıkarmıştı ve faiz artışlarının yakın zamanda sona ereceği sinyalini vermişti.

 

Ancak bu kararın ardından geri çekilen döviz kurları, haftanın son gününde kayıplarını telafi ederek rekor seviyelere yükselmişti. Yeni haftanın başında da döviz kurlarındaki yükseliş trendi devam etti.

 

Serbest piyasada doların alış fiyatı 28,89 lira, satış fiyatı ise 28,90 lira. Euro ise 31,64 lira alış ve 31,67 lira satış fiyatlarıyla işlem görüyor. Cuma günü doların satış fiyatı 28,85 lira, euro ise 31,60 lira seviyesindeydi.

 

TCMB’nin yayımladığı analizde, kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin döviz alım davranışları ele alındı. Dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatlarla ilgili yapılan düzenlemeler sonrasında, vadesi dolan şirketlerin net döviz alıcı durumundan çıkarak TL’ye geçiş sürecinin ek bir döviz talebi oluşturmadığı belirtildi. Analiz, bu geçiş sürecinin döviz talebi üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığına işaret etti.

 

Kaynak: TCMB – Merkezin Güncesi

 

Analize göre, 1 Mayıs 2023 tarihinden sonra dönüşüm vadesi dolan şirketlerin, vadenin dolduğu hafta içinde spot piyasada gerçekleştirdikleri döviz alım ve satım işlemleri detaylı bir şekilde incelendi.

 

Bu analize göre, incelenen firmaların yaklaşık yüzde 30’u, dönüşüm vadesinde net döviz alıcı konumundaydı. Ancak 20 Ağustos 2023 tarihli düzenleme sonrasında, bu oranın belirgin bir şekilde düştüğü görüldü. Yani, vadenin dolduğu haftada döviz alıcı konumunda olan firmaların oranı düşüş gösterdi.

 

Analiz, düzenlemenin döviz talebi üzerindeki olumlu etkisinin eylül sonrasında da devam ettiğini gösterdi. Bu dönemde daha az şirketin vade sonunda net döviz alıcısı olduğu belirlendi. Yani, düzenleme sonrasında şirketlerin vade bitiminde net döviz alıcısı olma oranının azaldığı görüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler