Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Dolu Dolu Bir Hafta…’

Bu hafta piyasalara yön verebilecek önemde gündem maddelerinin bir hayli yoğun olması hareketliliğin yüksek seyredebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda içeride ikinci çeyrek bilançoları, enflasyon raporu ve PPK özetleri öne çıkarken yurt dışında ECB ve Fed toplantıları haftanın en önemli konu başlıklarını oluşturuyor...

ANALİZ: ‘Dolu Dolu Bir Hafta…’

Bu hafta piyasalara yön verebilecek önemde gündem maddelerinin bir hayli yoğun olması hareketliliğin yüksek seyredebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda içeride ikinci çeyrek bilançoları, enflasyon raporu ve PPK özetleri öne çıkarken yurt dışında ECB ve Fed toplantıları haftanın en önemli konu başlıklarını oluşturuyor. Makroekonomik veri tarafında ise ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı ve Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan PCE endeksi açıklanacak. Ayrıca ABD’de ikinci çeyrek bilançoları gelmeye devam ederken bu hafta S&P 500 şirketlerinin yaklaşık %30’unun sonuçlarını açıklaması ile yoğunluk belirgin şekilde artış gösterecek.

ABD’de Haziran ayında enflasyonun piyasa beklentisinin de altında bir değer alarak %3 seviyesine gerilemesine karşın Fed’in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısında politika faizinde bir kez daha 25 baz puanlık artırım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Söz konusu ölçekte bir artırım tamamen fiyatlandığı için burada önemli olan nokta faiz artırımından ziyade gelecek dönemlere ilişkin verilecek sinyaller olacaktır. Hatırlanacağı gibi son açıklanan projeksiyonlara göre Fed yılın geri kalanında 2 faiz artırımı daha öngörüyordu. Fakat piyasa beklentisi bu hafta yapılacağı tahmin edilen artırımın son artırım olacağı yönünde. Fed’in öngörüsü ile piyasa beklentisinin belirgin farklılıklar içermesi nedeniyle Merkez Bankası’nın söylemlerinde bir değişiklik olup olmayacağı dikkatle izlenecektir. Bu haftaki toplantıda projeksiyonlarda güncelleme yapılmayacak. Ağustos ayında toplantısı bulunmayan Fed’in sonraki toplantısı ise 20 Eylül’de sonuçlanacak.

Euro Bölgesi’nde ise enflasyon Haziran ayında %6,1’den %5,5 seviyesine gerilemişti. Fakat enflasyonun hedefin hala belirgin şekilde uzağında olması nedeniyle ECB’nin bir kez daha 25 baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Sonraki aylara ilişkin görünüm ise çok net değil. Bu kapsamda ECB Başkanı Lagarde’ın veri odaklı hareket edileceğine vurgu yapma ihtimali oldukça yüksek. Kısa vadede ECB’den bir gevşeme adımı ise beklenmiyor. Bu noktada en iyimser tahminler olası bir indirim için 2024 ortasını işaret ediyor.

Makroekonomik veriler açısından da hareketli bir hafta. Bugün hem ABD hem de Euro Bölgesi’nde açıklanacak öncü PMI rakamları dışında Perşembe günü ABD ikinci çeyrek büyüme rakamı Cuma günü ise Haziran ayı PCE endeksi açıklanacak. Önceki çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %2 olan GSYH büyümesinin ikinci çeyrekte %1,8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer taraftan %4’ten %3’e gerileyen TÜFE’nin ortaya koyduğu tabloya paralel olarak manşet PCE endeksinin %3,8’den %3,1’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Çekirdek rakamda ise %4,6’dan %4,2’ye doğru bir geri çekilme öngörülüyor. PCE endeksi Fed tarafından yakından takip edildiği için önemi son derece yüksek. Ancak PCE öncesinde açıklanan TÜFE yönü zaten belirlediği için burada geri çekilmeden ziyade beklentiden farklı bir rakam görüp görmeyeceğimiz önemli olacaktır.

ABD’de bilanço sezonu yaklaşık 160 şirketin sonuçlarını açıklaması ile bu hafta yoğunluk kazanacak. Bugüne kadar S&P 500 şirketlerinin %15’i finansallarını açıklarken bu şirketlerin %79’unun net kar tarafında piyasa beklentisine kıyasla daha iyi sonuçlara ulaştığını gördük. Ancak karlılık tarafında beklendiği gibi bir daralma söz konusu. Öyle ki ortalama net kar rakamında yıllık bazda %8’in üzerinde bir geri çekilme görüyoruz.

TL: TL açısından haftanın en önemli konu başlığını Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon raporu oluşturuyor. Kurdaki yukarı yönlü eğilim ve vergi düzenlemeleri nedeniyle piyasalarda enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü hareket ettiğini düşünürsek raporda TCMB’nin tahminlerinde yapacağı muhtemel güncellemeler sonraki aylarda izlenecek para politikasına dair daha net bir fikir verebilir. Mevcut durumda TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %22,3 seviyesinde bulunurken Temmuz ayı piyasa katılımcıları anketinde ise %43,8 oranında bir rakam görmüştük. Dolayısıyla %22,3 oranındaki tahminin güncelliğini önemli oranda yitirdiğini söylemek mümkün.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’da bu hafta bilançolar ön planda olacak. Geçen hafta Arçelik’le başlayan 2Ç23 bilanço dönemi, 21 Ağustos’ta son bulacak. Bu hafta AKBNK, GARAN, YKBNK, FROTO, TOASO gibi büyük ölçekli şirketlerin bilançolarını açıklaması bekleniyor. Tahminlerimiz, 2Ç23’de bankalar için yıllık (y/y) %3 net kar düşüşüne (önceki çeyreğe göre (ç/ç) %2 düşüş) işaret ediyor. Finans-dışı şirketler için ise %19 y/y net kar artışı (%37 ç/ç artış) ve %27 y/y FAVÖK büyümesi (%44 ç/ç artış) öngörüyoruz. Toplamda, araştırma kapsamımızdaki hisse senetlerinin 2Ç23’de %9 y/y net kar artışı (%18 ç/ç artış) kaydetmesini bekliyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 7513 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 7461, 7401, 7348 ve 7288 destek olarak izlenebilir. 7566, 7626, 7679 ve 7739 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 27.0706 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 26.881, 26.6645, 26.475 ve 26.2585 destek olarak izlenebilir. 27.26, 27.4765, 27.666 ve 27.8825 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler