Sosyal Medya

Piyasa

Altın yeniden tırmanışta!

İsrail-Filistin gerginliğinin etkisi ile yükselişe geçen altın fiyatları, Fed yetkililerin güvercin söylemleri sonrasında yükselişine ivme kazandırdı. Peki, altın fiyatlarının seyri için piyasalar hangi gelişmeleri takip ediyor?

Altın yeniden tırmanışta!

İsrail-Filistin gerginliğinin etkisi ile yükselişe geçen altın fiyatları, Fed yetkililerin güvercin söylemleri sonrasında yükselişine ivme kazandırdı. Peki, altın fiyatlarının seyri için piyasalar hangi gelişmeleri takip ediyor?

 

 

 

Buna göre ons altın, TSİ 14.15 itibarıyla %0,68 artışla 1.872 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,80 artışla 1.671,04 lira seviyesinden fiyatlandı.

 

Fed yetkililerinden gelen güvercin yorumların faiz oranlarının zirveye ulaşmış olabileceğine işaret etmesinin ardından ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesini sürdürmesi, altın fiyatlarının çarşamba günü yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine tırmanmasına destek oldu.

 

Buna göre Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, salı günü ABD Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini daha fazla artırmasına gerek olmadığını belirtirken; Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise daha fazla artırımın gerekli olmayabileceğini söylemişti.

 

Fed yetkililerinin bu güvercin söylemleri sonrasında gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi de %4,56 seviyesine gerileyerek geçen hafta ulaştığı 2007 zirvesinden uzaklaştı.

 

Kaynak: Tradingview

 

Düşük faiz oranları, dolar ve tahvil getirileri üzerinde baskı oluştururken, getirisi olmayan altının ise cazibesini artırma eğiliminde bulunuyor.

 

OANDA analisti Kelvin Wong ise konuyla ilgili açıklamasında, jeopolitik risk faktörleri başta olmak üzere piyasaların perşembe günkü ABD enflasyon verilerini beklediğini söyleyerek, “Yarın iyi bir TÜFE verisi alırsak, tahvil getirilerinde önemli bir düşüş daha görebiliriz ve bu da metallere ek bir destek sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Fed’in bugün TSİ 21:00’de açıklayacağı son politika toplantısına ilişkin tutanaklar da piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek.

 

Öte yandan Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Batuhan Özşahin, ekonomim’e yaptığı açıklamada, hafta sonu İsrail’de yaşanan gerginliğe İran’ın da dahil olmasının durumu daha karışık bir hâle sokabilleceğini söyledi.

 

Piyasalardaki ilk fiyatlamaların nispeten sakin olduğunu da belirten Özşahin, “Geçen sene Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında, olayın büyüklüğü ve ekonomik sonuçları dolayısıyla piyasaların tepkisi daha sert olmuştu. Altın ve petrolde hafif yukarı yönlü hareketler olsa da, piyasalar gelişmeleri temkinli izlemeye devam edecektir. İsrail bir kara harekatına başlarsa, yatırımcıların risk pozisyonlarını azaltmak için daha aktif davranabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler