Sosyal Medya

Borsa

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BİST100 bugün de %0,93 yükselerek haftayı 7853 seviyesinden tamamlamış oldu. Endeks bu sabah alımlarla birlikte 7800 üzerinde açılış yaptı...

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BİST100 bugün de %0,93 yükselerek haftayı 7853 seviyesinden tamamlamış oldu. Endeks bu sabah alımlarla birlikte 7800 üzerinde açılış yaptı. Öğle saatlerine kadar endekste zaman zaman geri çekilmeler görsek de 7800 seviyesi destek olarak çalıştı. Öğleden sonra ise endekste alımların kuvvetlendiği bir seyir izledik.

Özellikle havacılık hisseleri olmak üzere perakende, gıda ve çimento hisseleri endeksin yükselişine destek verdi. Bununla birlikte bugün holding hisselerinde bir miktar baskı hissettik. Bugün BİST100 endeksindeki hisselerin 60 tanesi yükselirken 36 tanesi geriledi.

Günün en çok yükselen sektör endeksi %4,7 ile sigortacılık endeksi olurken günün en çok kaybettireni ise %1,38 gerileyen turizm endeksi oldu. Ulaştırma endeksi %3,75 yükselirken inşaat endeksindeki yükseliş %1,9’u aştı. Bankacılık endeksi %0,33 artarken elektrik endeksi %0,51 yükseldi. Holdingler endeksi ise günü yatay kapattı.

Haftaya satışlarla başlayan BİST100’de satış baskısının sürdüğü ilk iki gün düşüş 250 puanı aştı ve endeks 100 günlük hareketli ortalamasına kadar geriledi. Haftanın ikinci yarısında ise endeks yukarı tepki alışlarına sahne oldu. Bugünkü alımlar sayesinde haftayı %1,1 yukarıda kapatan endeks tüm haftayı yaklaşık 3100 puanlık bir bantta geçirmiş oldu. BİST100’ün bu hafta dolar bazında getirisi ise %0,6 oldu.

Bu hafta hizmetler endeksi ortalamanın üzerinde getiri sağlarken mali endeks nispeten geride kaldı. Üçüncü hafta üst üste yükselen ulaştırma endeksi bu hafta da %9 yükselerek diğer endekslere fark attı. Elektrik endeksi ise bu hafta %1,5 gerileyerek kaybettirmeye devam etti.  Geçen hafta düşen bankacılık endeksi de bu hafta %1,6 yükselerek geçen haftanın kayıplarının bir kısmını geri almış oldu.

Endeksin bugün 7800 seviyesinin üzerinde kapanış yapmasını yükselişin devamı açısından olumlu buluyoruz. Alımların devamı halinde endeksin 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 8000 kritik direncine doğru yükselmesini bekleyebiliriz. Eğer tekrar satışlarla karşılaşmamız ve endeksin 7800 altına sarkması durumunda ise 7700 seviyesini ilk destek olarak takip edeceğiz.

Son iki haftada DXY dolar endeksinde iki defa sert geri çekilme gördük. Bu hafta %1,6 gerileyen DXY ay başından bu yana %3’e yakın düşmüş oldu. TL ise zayıflayan dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Bu hafta %0,5 yükselen USD/TL bu akşam itibariyle 28,70 seviyesinin hafif altında bulunuyor.

M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ActivTrades

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler