Sosyal Medya

Borsa

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

Borsada oynaklığın oldukça yüksek olduğu bir günü geride bıraktık. BİST100 günü %0,66 düşüşle 8181,67 seviyesinden kapattı...

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

Borsada oynaklığın oldukça yüksek olduğu bir günü geride bıraktık. BİST100 günü %0,66 düşüşle 8181,67 seviyesinden kapattı. Sabah olumlu açılış yaparak 8300 seviyesinin hemen altını gören endeks öğle saatlerinde satışlarla birlikte eksiye geçti. Öğleden sonra ise uzun süredir beklenen Orta Vadeli Plan (OVP)’ın açıklanmasının ardından borsanın ilk tepkisi negatif oldu. Daha sonra gelen alımlarla endeks toparlayıp tekrar gün içi zirveyi denedi, ancak son bir saatteki satışlar BİST’in pozitif tarafta kapatmasına izin vermedi. Yurtdışındaki olumsuz havanın da bunda etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bugün BİST100’deki hisselerin 32 tanesi yükselirken 68 tanesi düştü. Mali endeks yatay kapanış yaparken hizmet endeksi %1,6 geriledi. Bankacılık endeksi %0,84, GYO endeksi ise %0,92 yükseldi. Son dönemin kaybedeni ulaştırma endeksi ise %2,15 gerileyerek bugünün en çok kaybettiren sektör endeksi oldu. Petrol fiyatlarındaki artışın küresel havacılık hisselerine de satış getirdiğini söylemeliyiz.

Bugün borsada yaşanan geri çekilmenin endeksin genel yükseliş trendini bozmayacağını düşünüyoruz. BİST100’ün önümüzdeki süreçte 8300-8500 aralığını test etmesini bekliyoruz. Endekste satışların yoğunlaşması durumunda ise 8000 ve 7800 seviyelerinin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün açıklanan OVP şimdiye kadar açıklananlar arasında en gerçekçi olanı. OVP’de bu yıl sonu enflasyon %65 olarak öngörülmüş. 2023 yılı büyümesinin ise %4,4 olarak öngörüldüğünü not edelim. USD/TL’nin ise yılı 30 seviyesinden kapatacağının öngörüldüğünü hesaplıyoruz. Seçim yılı olan 2024 yılında ise %33 enflasyon ve %4 büyüme öngörülüyor. Enflasyonun düşürülmesi için sıkı para politikasının uygulanacağı söylenen bir süreçte yine de yüksek kalan bir büyüme oranının tutturulması zor olabilir, ya da büyümeden feragat edilmeyecekse enflasyonun öngörüldüğü kadar düşürülmesi zor olabilir. Elbette, büyümenin iç tüketimden ziyade ihracattaki artışla sağlanmasının hedeflendiğini biliyoruz. Bu anlamda kur seviyesi önemli olacaktır. USD/TL’nin 2024’te ortalama 36,8 olacağı hesaplamalara dahil edilmiş. Buna göre OVP kur artışının enflasyonun yaklaşık 10 puan üzerinde olacağını öngörüyor demektir. Bunun da enflasyonu yukarı yönde etkileyeceği unutulmamalı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmada sıkı para politikası ve makro ihtiyati tedbirlerde sadeleştirme vurgusu yapmasını önemsiyoruz. OVP hedeflerinin gerçekleşmesi anlamında TCMB’nın önümüzdeki süreçte politika faizi artışları çok önemli olacak. 2024 sonu enflasyon hedefinin tutturulabilmesi için bizim beklentimiz, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra çok daha sıkı para politikası uygulanacağı yönünde. Seçimlere kadar ise yüksek enflasyon ortamında tatmin edici olmayan alternatif getiriler nedeniyle borsaya ilginin devam etmesini bekliyoruz. Bu süreçte yine ihracatçı, döviz cinsi gelirleri olan ve maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtabilen şirketler avantajlı olacaktır.

M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ActivTrades

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler