Sosyal Medya

Borsa

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BİST100 bugün %1,16 yükselerek 8236 seviyesinden kapanış yaptı. Gün içinde dar bir bantta hareket eden endeks seansın son yarım saatinde gelen alımlarla güçlü bir kapanış yaptı...

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

BİST100 bugün %1,16 yükselerek 8236 seviyesinden kapanış yaptı. Gün içinde dar bir bantta hareket eden endeks seansın son yarım saatinde gelen alımlarla güçlü bir kapanış yaptı. Endeks dünkü güniçi zirveyi yakaladı ve kapanış rekorunu tazeledi. Dün olduğu gibi bugün de bankacılık endeksinin yükselişte öncü olduğunu gördük.

Dünün aksine bugün endeksin büyük şirketleri küçük şirketlere kıyasla daha iyi performans gösterdi. BİST-30 endeksi %1,39 yükselirken BİST100-30 endeksindeki yükseliş %0,62’de kaldı. Mali endeks %2,25 yükseldi, sinai endeksteki artış %0,8 oldu. Hizmetler endeksi ise sadece %0,36 arttı. Günün en çok artan sektör endeksi %4 ile sigorta endeksi olurken onu %3,93 yükselişle bankacılık endeksi izledi. Holding endeksi %1,54, elektrik endeksi ise %1,2 arttı. Son zamanlarda gözden düşen ulaştırma endeksi bugün de %0,6 geriledi.

Geçen hafta zorladığı 8000 seviyesini aşan endeks bu haftaya da güçlü devam ediyor. Bugün kapanışa yakın gelen alımlarda da yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen Orta Vadeli Plan (OVP)’a ilişkin olumlu beklentilerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Yeni ekonomi yönetiminin orta vadede ekonomiye ilişkin yol haritasının netlemesi açısından ise OVP önemli. Ayrıca bu hafta Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten gelecek Türkiye değerlendirme notunda görünüm iyileştirmesi gelebilir. Bunlar dışında, 19 Eylül’de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD’de Goldman Sachs’ın düzenlediği toplantılara katılacak olması da piyasaları bardağın dolu tarafını görmeye teşvik ediyor.

Yükseliş trendinin başladığı 22 Haziran’dan buyana BİST100’deki artış %58,8 olurken dolar bazında  getirisi ise %40’a ulaştı. Borsada görünümün pozitif olduğunu düşünüyoruz ve enflasyon beklentilerinin arttığı ortamda endeksteki yükselişin de devam etmesini bekliyoruz.

Yukarıda saydığımız gelişmeler ışığında bu hafta BİST100’ün 8300-8500 aralığını test etmesi şaşırtıcı olmaz. Bu süreçte, hızlı yükselmenin yatırımcılarda getirdiği tedirginliği ve endekste zaman zaman olası geri çekilmeleri normal karşılamak gerekir. Bu gerilemeler endeksin genel yükseliş trendini bozmayacaktır. Olası geri çekilmelerde endekste 8000 seviyesinin altında 7800 seviyesi kritik.

USD/TL ise bugün 26,80 seviyesinde yatay seyretti. Son dönemde dolar endeksindeki yükselişe rağmen USD/TL’de izlediğimiz yatay seyir dikkat çekici.

M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ActivTrades

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler