Sosyal Medya

Borsa

Yabancı kurumlar faiz kararını nasıl değerlendirdi, beklentilerini nasıl değiştirdi?

Capital Economics, TCMB’nin kademeli faiz artırımlarına yönelik sözlü yönlendirmesi nedeniyle kararın büyük bir sürpriz olduğunu kaydetti. “Karar para politikasına ilişkin…

Yabancı kurumlar faiz kararını nasıl değerlendirdi, beklentilerini nasıl değiştirdi?

Capital Economics, TCMB’nin kademeli faiz artırımlarına yönelik sözlü yönlendirmesi nedeniyle kararın büyük bir sürpriz olduğunu kaydetti. “Karar para politikasına ilişkin yatırımcı endişelerinin sonucu olabilir. Gelinen noktada para politikası görünümü daha belirsiz bir hale geldi. Faizin %30’un çok üzerine çıkması sürpriz olmaz” ifadelerini kullandı.

ING Global Research de tahminlerin üzerinde faiz artırımının tepe faiz beklentilerini artıracağına dikkat çekti. Kuruluş, “Enflasyonu kontrol etme ve dış dengeyi yeniden sağlama ihtiyacı dikkate alındığında TCMB’nin faiz artırımı ile bunun kredi ve mevduat faizlerine yapacağı etki, finansal koşulların sıkılaştırılması ve iç talebin kontrolü açısından önemli” yorumu yaptı.

Goldman Sachs‘a göre TCMB bugünkü faiz kararıyla reel faizlerin pozitif alana getirilmesi konusunda güçlü bir adım attı. Kuruluş, “Karar Türk lirasının cazibesini arttırdı” yorumunda bulundu.

JP Morgan, TCMB’nin bugünkü toplantısında yaptığı 7,5 puanlık sürpriz faiz artırım sonrasında Türkiye için yıl sonu gösterge faiz tahminini %30’dan %35’e yükseltti. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda TCMB’nin yılın kalan tüm toplantılarından 250’şer baz puan faiz artıracağı tahmini yapıldı. Türkiye’de enflasyonun gelecek yıl Mayıs ayında %70 düzeyinde tepe yapacağını tahmin eden kurum, 2023 sonu enflasyon tahminini de 5 puan artırarak %62’ye çıkardı.

Citigroup, dolar/TL için hafta başında açtığı AL pozisyonunu TCMB’nin bugünkü sert faiz artırımı sonrasında %4,49 zararla kapattı. Kuruluş aynı zamanda model portföyünde Türk lirası için “ağırlık azalt” olan pozisyonunu da “nötr”e çevirdi. Kuruluşun ilgili raporunda gelecek dönem yönü konusunda para politikası yöneticilerinden gelecek mesajların takip edileceği ifade edildi.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler