Sosyal Medya

Para Politikasi

Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık mevduat anlaşması

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El-Suud ve Veliahtı Prens Muhammed bin Salman El-Suud’un kararıyla, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki…

Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık mevduat anlaşması

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El-Suud ve Veliahtı Prens Muhammed bin Salman El-Suud’un kararıyla, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bağları güçlendirecek önemli bir karar alındı.

Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Suudi Arabistan Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Khateeb ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na 5 Milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma imzalandı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Suudi Arabistan Kalkınma Fonu aracılığıyla gerçekleşen bu mevduat anlaşması, yalnızca Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti ve halkları arasındaki yakın iş birliği ve tarihi bağların kanıtı değil, aynı zamanda Suudi Arabistan Krallığı’nın Türkiye’nin güçlenme çabalarını destekleme taahhüdünün bir göstergesidir. Diğer deyişle bu anlaşma, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal büyümesini ve sürdürülebilir kalkınmasını destekleme anlamı taşımaktadır.

Bu mevduat sayesinde çeşitli sektörlerdeki ekonomik sorunların çözümüne katkı sunulması hedeflenmektedir. Suudi Arabistan Krallığı bu anlaşmayla Türk halkına verdiği güçlü desteği ve Türk ekonomisinin geleceğine duyduğu güveni ifade etmektedir.”

KAŞIKÇI RESTLEŞMESİNDEN, EL SIKIŞMAYA GİDEN BİR SÜREÇ

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik, Suudi kraliyet ailesini eleştiren gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülmesinden sonra had safhaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cinayetten isim vermeden Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ı sorumlu tutmuştu. Ancak Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde ilişkilerde yumuşama başladı. Nisan 2022’de, Türkiye’de görülen 26 sanıklı Kaşıkçı davasının dosyası Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirmesi üzerine Riyad’a devredildi. Ardından karşılıklı ziyaretler yapılırken, ekonomik anlaşmalar imzalandı.

SUUDİ ARABİSTAN KALKINMA FONU NEDİR?

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu (SFD), gelişmekte olan ülkelere ve en az gelişmiş ülkelere kalkınma kredileri sağlayan bir devlet kuruluşudur. SFD’nin internet sitesine donun 1975’ten bu yana 84 ülkede 700’ün üzerinde altyapı projesine finansman sağlayarak tesislerin iyileşmesini ve yaşam standartlarının yükselmesine katkı sağladığı belirtiliyor. Uluslararası kalkınma ilkelerine göre çalıştığı ve BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı amaçlayan fonun teknik ve bilgi desteğine yatırım yaparak, gelişmekte olan toplumlardaki geçim kaynaklarını iyileştirdiği ve bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla ortaklık ve koordinasyon yoluyla kalıcı etki yarattığı savunuluyor.

foreks, Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler