Sosyal Medya

Döviz

Powell’dan önemli açıklamalar: Faiz artışlarına devam, yüzde 5 üzeri artık daha yüksek olasılık

Fed Başkanı Powell: – Faizde henüz yeterli oranda sıkılaştırıcı seviyeye gelmedik, bu nedenle faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz –…

Powell’dan önemli açıklamalar: Faiz artışlarına devam, yüzde 5 üzeri artık daha yüksek olasılık

Fed Başkanı Powell:
Faizde henüz yeterli oranda sıkılaştırıcı seviyeye gelmedik, bu nedenle faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz
– Terminal faiz oranı konusunda alınmış bir karar yok
Verilere göre karar alacağız, gerekmesi halinde faiz Aralık ayında öngördüğümüz seviyelerin üzerine çıkarılabilir.

Opsiyon sözleşmeleri piyasaların oranın mayıs veya haziran ayına kadar %4,9 civarında zirveye ulaşmasını beklediğini, ardından aralık toplantısında %4,5’in altına düşmesini beklediğini ve 2024 yılında daha fazla kesinti yapılacağını gösteriyor. Buna karşılık, Fed’in en son tahminleri, 19 yetkiliden 17’sinin 2023’ün tamamı için %5’in üzerinde oranlar öngördüğünü, ikisinin %5,5’in üzerinde olduğunu gösteriyor.

Powell’ın sözlerinden anlaşılan Banka’nın piyasanın beklediği gibi bir sonraki toplantıda 25 baz puan daha faiz artırmasının ardından faiz artırımlarına devam edebileceği. Banka, enflasyonla mücadelede aşırı faiz artırmayı, erken durmaya tercih ediyor. Enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmeye devam etmesi ve %2 hedefe daha hızla yakınsaması halinde ellerinde ekonomiyi dengelemek için araçları olacağını söyeleyen Powel, erken durma halinde enflasyonun kontrolden çıkması halinde benzer araçlara aynı etki yaratacak şekilde sahip olmadıklarını vurgulamakta.

Bu da pivot seviyesinin beklenen %5’in üzerinde olabileceğini gösteriyor. Bu mesaj piyasalarda beklenen zirve seviyesi %5 ve 2023 sonu faiz indirimini öteleyeceğinden, hisse senedi ve tahvil piyasalarında yeni bir satış dalgası yaratabilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler