Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrolün 100 dolara yaklaşması, merkez bankalarının enflasyonla mücadelesi için kırmızı alarm

Standart modeller, politika yapıcıların bu tür bir şoku muhtemelen göz ardı edeceğini göstermekte. Temel senaryomuz, şokun faiz oranları görünümünü değiştirmek için henüz yeterince büyük olmadığı yönünde.

Petrolün 100 dolara yaklaşması, merkez bankalarının enflasyonla mücadelesi için kırmızı alarm

Dünya genelinde para politikaları yüksek irtifalı seyir kontrolüne doğru geçerken, yükselen petrol fiyatları dünya ekonomisine yönelik yeni bir türbülans dalgasının yaklaştığına işaret ediyor.

Ham petrolün varil başına 100 dolar seviyelerine yaklaşması, merkez bankacılarına, pandemi ve Ukrayna’daki savaşla başlayan volatilite döneminin henüz sona ermediğini hatırlatıyor.

Bu durum, Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’da geçen ay faiz oranları için işaret ettiği “uzun süreli yüksek” durumun, aynı etkinlikte Avrupalı meslektaşı Lagarde’ın tanımladığı “değişim ve kırılma çağı” ile daha da belirgin hale geldiğini gösteriyor.

Ham petrolün ani yükselmesi geçici bir dalgalanma mı yoksa daha kalıcı bir durum mu, bu soru bu hafta Londra’dan Washington’a toplanan merkez bankacılarının karşı karşıya olduğu bir sorun. Zira petrol, hem tüketici fiyatlarını artırıcı bir etki yapabilir hem de ekonomik büyümeyi frenleyebilir. Petrol fiyatlarının yükselmesi bu dengelemeyi, yetkililer arasında enflasyon risklerinin şu anda yeterince kontrol altında olduğu yönünde ortaya çıkan görüşü sınamakta. Bu nedenle merkez bankaları da faiz artırımına şimdilik ara vermeye hazırlar gibi görünmekteler.

GlobalData TS Lombard’dan ekonomist Dario Perkins, bir raporda “Ham petrol fiyatlarındaki son yükseliş  yardımcı olmayan bir durum. Ancak, bu son enflasyon gelişmelerini göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu belirtmek gerekli. Henüz 12 ay süren sağlam bir dez-enflasyon ilerlemesini geri alma tehlikesi altında değiliz – hatta yakın bile değiliz,” diyor.

Brent ham petrol, Suudi Arabistan ve Rusya’nın ihracat kısıtlamalarının yanı sıra ABD ve Çin için olumlu bir görünümün fiyatları yükseltmesiyle yaklaşık 95 dolar/varil civarında 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkez bankacıları için, emtia fiyatlarının böyle ani yükselişleri hemen bir uyarı işareti olabilir. Uluslararası Para Fonu (IMF), 1970’lerden bu yana 100’den fazla enflasyon şokunu inceleyen yeni bir makalede, tüketici fiyatı artışı dönemlerinden sadece yaklaşık %60’ında beş yıl içinde kalıcı bir yavaşlama elde edilebildiğini buldu.

Eğer bu artış sonucunda dördüncü çeyrekte ortalama varil başına 100 dolar olacaksa, Bloomberg Ekonomi hesaplamalarına göre bu, ABD enflasyonu üzerinde %0,9’a kadar zirve etki yapabilir. Euro bölgesi ve İngiltere’de ise bu rakam %0,4’e daha yakın.

Jefferies LLC’nin New York’taki küresel döviz başkanı Brad Bechtel “Ham petrolün yükselişi, enflasyon etkilerinin ‘yanlış’ yönde ilerlemeye başlamasıyla tüm merkez bankaları için bir faktör olacak,” dedi .

Daha hızlı enflasyon, zaten Fed’in fiyat artışını hedefe geri getirmek için faizleri daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalacağını bahis eden tahvil piyasası için büyük bir darbe olur.

İki yıllık ABD tahvil getirileri ayın başından bu yana 30 baz puanın üzerinde arttı ve Temmuz’da görülen 16 yıllık yüksekliklere yakın işlem görüyor. Alman tahvil eğrisinin getirileri bu ay içinde yaklaşık 25 baz puan artarken, 10 yıl vadeli tahvilde en yüksek seviyeye yakın işlem görüyor.

Bu endişeler, Fed’in Çarşamba günü sıkılaştırmayı duraklatmaya hazırlandığı ve olası daha fazla adımın işareti olabileceği kritik bir haftayı gölgeliyor.

İLGİLİ HABERMerkez bankaları maratonunda sakin son 36 saat: Çekirdek enflasyon dirençli, bankalar neyi, neden yapacak?Merkez bankaları maratonunda sakin son 36 saat: Çekirdek enflasyon dirençli, bankalar neyi, neden yapacak?

Avrupa’da enflasyon beklentileri yükseliyor. Piyasa, tüketici fiyatlarının önümüzdeki üç yıl boyunca ortalama olarak %2,4 artacağını tahmin ediyor, bu ECB’nin hedefinin oldukça üzerinde ve sadece iki ay önce %2’nin altındaydı.

Avustralya’nın merkez bankası, 5 Eylül’deki yönetim kurulu toplantısının tutanakları Salı günü gösterdiğine göre önümüzdeki aylarda gıda ve petrol fiyatlarından “yukarı yönlü riskler” olduğunu görüyor. Daha yüksek yakıt fiyatlarının iç talep enflasyonunu bu çeyrekte artırması bekleniyor.

Avustralya Rezerv Bankası, daha geniş fiyatların hala ılımlı hale geleceğini, ancak enflasyonun 2025’in sonlarına kadar %2-3 hedef bandına dönmeyeceğini bekliyor. Ekonomistler, RBA’nın şu anda yaklaşık 95 dolar olan Brent petrol fiyatına dayalı olan ekonomik tahminlerini yükseltmek zorunda kalacağından endişeli.

Büyüme Riskleri

Riskler her iki tarafta da mevcut. Bu çift tehlikeyi vurgulayan İspanya Merkez Bankası Salı günü, daha pahalı petrol nedeniyle bu yıl ve önümüzdeki yıl enflasyonun beklediğinden hızlı olacağını, aynı zamanda ekonomik genişlemenin de daha zayıf olacağını uyardı.

Bu endişeler, euro’nun geçen hafta altı aylık düşük seviyeye gerilemesine neden oldu ve piyasalar, Avrupa ekonomisinin daha yüksek faizlere dayanamayacağını tahmin ediyor. Trader’lar zaten önümüzdeki yıl için çeyrek puanın üzerinde iki faiz indirimi fiyatlıyor ve ECB’den gelecek olan kredi maliyetlerinin daha uzun süre yüksek kalacağına dair rehberliğin ötesine bakıyorlar.

Geçen yıl, Avrupa Rus gazına erişimi kesildikten sonra bir krize sürüklendi ve euro dolar karşısında değer kaybetti. Bu yıl fiyatlar daha da yükselirse, kıtanın buna nasıl başa çıkabileceği hala belirsizliğini koruyor.

OECD Başekonomisti Clare Lombardelli’yi de büyüme beklentileri endişelendiriyor. Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada etkinin “hane bütçeleri ve talep üzerinde sıkıştırma” olacağını söyledi ve enerji ithalatına bağımlılığı nedeniyle Avrupa’nın ABD’den daha fazla zarar göreceğini belirtti.

Yüksek enerji maliyetleri muhtemelen tüketici harcamalarını sınırlayacak, bu da merkez bankasına sıkılaştırmaya devam etmek için daha az neden sağlayacak. Fed yetkilileri, enflasyon beklentilerinin yükseldiğine dair herhangi bir işaret olup olmadığını gözden kaçırmamak için dikkatle izleyecekler, ancak şimdiye kadar böyle bir şey olmadı.

Şimdilik, Bloomberg Ekonomics politika yapıcılarının bir şekilde tepki vermek zorunda kalacaklarına henüz inanmıyor.

“Standart modeller, politika yapıcıların bu tür bir şoku muhtemelen göz ardı edeceğini göstermekte. Temel senaryomuz, şokun faiz oranları görünümünü değiştirmek için henüz yeterince büyük olmadığı yönünde.”

Merkez bankalarının, hafızasında  1970’lerin uzun soluklu petrol şoklarının acı enflasyon hatırası var.  Bu nedenle, bazı politika yapıcılarının şu anda faiz oranlarının ne kadar yüksek yükseleceği değil, ne kadar süreyle orada kalacağı sorusu üzerinde tartıştığı gibi, aynı test olası bir petrol fiyatı artışının nasıl geliştiğine de uygulanacak.

Londra’daki Fitch Ratings ekonomisti Charles Seville, “Fed tarafından yapılacak bir şey yok, ancak beklentileri kontrol altında tutmak için bir şey yapabilirler. 1970’lerle büyük bir fark burada – şimdi enflasyonu hedefe getirmekte daha fazla sağlam sicili olan merkez bankalarımız var” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler