Sosyal Medya

Döviz

İngiltere Merkez Bankası 50bp faiz artışı yaptı ancak sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair ipuçları verdi

İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentilere paralel 50 baz puanlık faiz artırım yaptı ve gösterge faiz oranını 2008 yılından bu yana…

İngiltere Merkez Bankası 50bp faiz artışı yaptı ancak sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair ipuçları verdi

İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentilere paralel 50 baz puanlık faiz artırım yaptı ve gösterge faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye olan%4,0’e çıkardı.

Hem ücret artışında hem de hizmet sektörü enflasyonunda daha fazla artış, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcılarını bu ay faiz oranlarını yüzde yarım daha artırmaya ikna etmek için yeterliydi. Ancak hem basın açıklamasından hem de yeni tahminlerden, Banka’nın mevcut sıkılaştırma döngüsünün sona ermesi için zemin hazırladığı açıkça görülüyor.

Birkaç aydır Banka, “güçlü” faiz artışlarına devam edeceği konusunda uyarıyor. Son toplantının tutanakları, 50bp faiz artışı sinyalini de vermişti. Dolayısıyla, Banka’nın bu referansı düşürdüğü gerçeği, gelecekteki herhangi bir faiz artışının daha küçük olabileceğini düşündürmekte.

Banka’nın iki yıl vadeli enflasyon tahmini – BoE politikasının en fazla etkiye sahip olduğu zaman ufku – şu anda hedefin oldukça altında. Bu, oranların buradan daha fazla artmadığı varsayımı altında bile doğru, ancak düşük enerji fiyatlarının etkisi de muhtemelen itici bir faktör.

Dokuz politika yapıcıdan yedisi bugünkü 50bp hareketini destekledi.

Peki sırada ne var? Bugünkü faiz artışının son olacağını beklemek gerçekçi olmaz. Banka, “[enflasyonda] daha fazla kalıcılık kanıtı olması durumunda” sıkılaştırmaya devam edeceğini söyledi. ABD’den farklı olarak, ücret artışının veya hizmet sektörü enflasyonunun zirveye ulaştığına dair daha az işaret var ve bu hikayenin, bu sefer daha mütevazı bir 25bp ile de olsa, Mart ayında Banka’nın tekrar faiz artışını durdurmak için yeterince değiştiğini görmemiz pek olası değil. Çekirdek enflasyon gevşeme belirtisi gösteriyorsa da, Mayıs ayında ek bir hareket mümkün.

Nihayetinde, ilk başta beklenenden daha hafif olsa da bir durgunluk hala olası – – konut piyasasında ve kurumsal borçlular arasında daha ciddi yer değiştirmelere neden olmadan Banka Oranının ne kadar yüksek olabileceğinin sınırları bulunuyor.

Bununla birlikte, BoE’nin faiz indirimlerine yönelmek için Federal Rezerv’den daha yavaş gelmesi makul çünkü çekirdek enflasyonun daha yapışkan olduğunu kanıtlaması muhtemel. Bu, politika gevşetmesinin en az bir yıl için olası olmadığını gösteriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler