Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed için karar zamanı: 1998 ve 2007 dersleri

Federal Rezerv politika yapıcıları kendilerini aniden gelecek hafta çok önemli bir karara hazırlanırken  buldular ve tavsiye için tarih kitaplarına başvurmak…

Fed için karar zamanı: 1998 ve 2007 dersleri

Federal Rezerv politika yapıcıları kendilerini aniden gelecek hafta çok önemli bir karara hazırlanırken  buldular ve tavsiye için tarih kitaplarına başvurmak isteyebilirler.

Fed, Ağustos 2007’nin başlarında yapılan bir politika toplantısında, enflasyonun ekonomi için en büyük tehlike olduğunu  ve ekonominin kredi koşullarındaki sıkılaşmaya karşı dirençli olduğunu açıkladı. Bu, subprime mortgage menkul kıymetler üzerinde ortaya çıkan kargaşaya rağmendi.

On gün sonra, Fed,  Büyük Buhran’dan bu yana en kötü finansal krizle mücadele etmek için yıllarca süren parasal genişleme döngüsünün bir adımı haline gelen kilit bir faiz oranına acil bir indirim uyguladı ve 180 derecelik dönüş yaptı.

Geçmişe bakıldığında, Fed’in 2007 yazında mali baskıların ne kadar ciddi olduğunu kavrayamadığı açıktı.

Buna karşılık, 1998 sonbaharında, merkez bankası tam tersi bir hata yaptı: Long Term Capital Management’ın çöküşünün ve Endonezya ve Tayland’dan Rusya ve Güney Kore’ye kadar ekonomileri içine çeken gelişmekte olan piyasa krizinin Amerikan büyümesini engelleyeceğini varsaydı.

O zamanki Başkan Alan Greenspan, “Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük ölçüde artan stres yaşayan bir dünyadan etkilenmeden bir refah vahası olarak kalabileceği inandırıcı değil” dedi.

Ve Fed bu değerlendirmede defalarca faiz indirimi yaptı. Ve ABD bir vaha olarak kaldı. Fed ekonomisti Dave Stockton’ın yıllar sonra belirttiği gibi, “1998’deki hatamızın bir kısmı,  o döneme girerken ABD ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunu takdir edememekti.”

Tarihsel olarak düşük bir işsizlik oranı sonraki aylarda daha da düştü ve Fed’i 1999’da yükselen enflasyon oranını kontrol altına almak için rotayı tersine çevirmeye teşvik etti. Bu sıkılaştırma kampanyası nihayetinde “dot-com” balonunun patladı ve durgunluğa neden oldu.

Mart 2023’e hızlı bir şekilde ışınlanırsak bugün de ABD finansal sisteminin bir bölümünde açık bir güven krizi var. Düzenleyicilerin, sigortasız kurumsal mevduatlara dayanan Silikon Vadisi Bankası gibi kurumlarla ilgili endişeleri yatıştırma hamleleri, Pazartesi günü KBW Bank Hisse Senetleri Endeksi’ndeki düşüşü önlemedi – Mart 2020 Covid paniğinden bu yana en büyüğü yaşandı.

Bankaların ileriye dönük olarak bu kadar maceracı olmayacağını ve krediye erişimi sıkılaştıracağını varsaymak makul görünüyor. Bu da ekonomik görünümü karartacaktır. Koşullardaki böyle bir değişiklik karşısında faiz oranlarını yükseltmeye devam etmek, 2007’deki Fed’i anımsatıyor gibi görünecek ve sadece keskin bir ekonomik gerileme olasılığını yükseltecek.

Yatırımcılar, bir nesildeki en dik küresel parasal sıkılaştırma kampanyasının neredeyse tamamlandığını ve gösterge kısa vadeli tahvil getirilerinin gelişmiş dünya ekonomilerinin çoğunda nakit oranlarının altına düştüğünü açıkladılar.

Ayrıca, birkaç gün önce en az 25 baz puanlık kesin bir artış olarak görülen gelecek haftaki Fed toplantısına ilişkin bahislerde de bir değişiklik var. Yatırımcılar diğer merkez bankaları için de beklentileri azalttı.

Ancak sadece birkaç hafta önce ABD’li işverenler, iş arayanlardan neredeyse iki kat daha fazla iş ilanı sayısına sahipti. Birçok ev sahibi hala ultra düşük ipotek oranlarıyla kilitlenmiş durumda. Ve tüketicilerin pandemi sırasında erteledikleri hizmetlere olan talebi hala güçlü. Öyleyse, ekonomik güç, 1998’de olduğu gibi, enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürebilir mi?

Mevcut durumun dengelerini yakalayamazsa Fed’in aldığı riskler hesaplanamaz derecede yüksek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler