Sosyal Medya

Para Politikasi

Dört dev yatırım bankası Gaye Erkan’ın ilk hamlesini tahmin etti

Önde gelen yatırım bankalarındaki analistler, Türkiye’nin yeni TCMB başkanının ekonomi politikalarında köklü U-dönüşünün parçası olarak önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırmaya…

Dört dev yatırım bankası Gaye Erkan’ın ilk hamlesini tahmin etti

Önde gelen yatırım bankalarındaki analistler, Türkiye’nin yeni TCMB başkanının ekonomi politikalarında köklü U-dönüşünün parçası olarak önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırmaya başlamasını bekliyorlar.

Geçen ay yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski ABD’li bankacı Hafize Gaye Erkan’ı yeni merkez bankası başkanı olarak atadı. Erkan, 2019’dan bu yana beşinci guvernör. Maliye bakanı olarak uluslararası yatırımcıların saygı duyduğu eski başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’i de yeniden görevlendirdi.

Türkiye’nin para politikası yaz-boz tahtası; faizleri keskin bir şekilde düşürme ve ardından her döviz  krizi vurduğunda daha da hızlı yükseltme konusunda uzun bir geçmişi var.

Ömür boyu yüksek borçlanma maliyetlerini eleştiren Erdoğan, merkez bankasını politika faizini iki yıl önceki %19’dan geçen ayki seçimler öncesinde %8.5’e indirmeye zorladı.

Merkez bankası önümüzdeki Perşembe günü toplanacak. Bazı büyük yatırım bankalarının görmeyi beklediği faizleri sizin  için derledik:

 

 

JP MORGAN

“22 Haziran PPK toplantısında politika faizinin mevcut %8,5 seviyesinden %25’e yükseltilmesinin ve gerekirse daha küçük oran artışları öneren ileriye dönük yönlendirmenin masada olduğunu düşünüyoruz.”

“Yılsonu politika faizi tahminimizi %30’da tutuyoruz, riskler yukarı yönde. Kredi koşullarındaki sıkılaşmaya bağlı olarak 2Y23’te resesyon öngörüyoruz.”

“Ortodoksiye yönelik politikanın sinyali olarak geçen hafta lira dolar karşısında %10,5 değer kaybetti. Liranın değer kaybı ve iç talepteki yavaşlama, 2Y23’te cari işlemler dengesini iyileştirmeli. Bununla birlikte, enflasyon muhtemelen yükselecek.”

DEUTSCHE BANK

“Bu noktada TCMB’nin reaksiyonunu kestirmek zor, ancak para biriminin son günlerde hızlı değer kaybının yüklü bir ilk parasal sıkılaştırma gerektirdiğini iddia edebiliriz.”

“Politika faizi hususunda mevcut lira mevduat faizlerinin (%27) biraz altında seviyelerin şimdilik yeterli olmasını bekleriz. Bu, Haziran ve Temmuz’da bir defaya mahsus %25’e veya iki ardışık faiz artırımı ile sağlanabilir.”

“İkinci senaryoda, %18-%20’ye yakın bir parasal sıkılaştırma bekliyoruz, büyük olasılıkla bunun üst sınırına daha yakın olacak, ardından Temmuz’da %25’e çıkacak başka bir adım bekleniyor.”

“Bu döngüde biraz daha yüksek oranlara ihtiyaç olduğunu göz ardı etmiyoruz, ancak oranların %30’un üzerinde olmasını da beklemiyoruz.

“Bizim görüşümüze göre, 25 (lira/dolar) civarındaki döviz kuru kısa vadeli denge seviyesi olarak makul. USD/TRY bu seviyeye ulaşırsa ve yetkililer önemli bir faiz artırımı yaparsa  TL’nin taktiksel olarak daha iyi performans gösterdiği bir döneme girebiliriz.”

 

GOLDMAN SACHS

“Kur ayarlamasına TCMB’nin (merkez bankası) marjinal borç verme faiz oranında önden yüklemeli büyük bir artışın eşlik edeceğini düşünüyoruz.”

“Döviz koruması olmayan mevduatlardaki Türk lirası faiz oranları şimdiden yaklaşık %40’a doğru yeniden fiyatlandı ve politika faizlerinden büyük ölçüde koptu.”

“Gelen ekibin ekonomideki faiz oranları için çıpa olarak TCMB borç verme faizini kullanmak isteyeceğini ve dolayısıyla bu faizi mevduat faizlerine doğru yükselteceğini düşünüyoruz.”

“Döviz kuru istikrara kavuştuğunda, politika faizinin oldukça hızlı bir şekilde düşebileceğini düşünüyoruz ve bunun enflasyon beklentilerinde  istikrar gerektirmesi paralelinde yıl sonuna kadar %25’e düşmesini bekliyoruz.”

 

MORGAN STANLEY

“Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanı olarak atanması ve ilk açıklamalarıyla birlikte, TL’de daha hızlı değer kaybı ve daha yüksek politika faizleri de dahil olmak üzere daha geleneksel politikalar bekliyoruz.”

“Oranların Haziran’da %20’ye ve Ağustos’ta %25’e ulaşmasını bekliyoruz. Henüz Gaye Erkan para politikası konusunda kesin bir görüş belirtmediği için belirsizlik çok yüksek.”

“Yetkililer para politikası ve ekonomik programın diğer yönleriyle ilgili planlarını uygulamaya koyana kadar para biriminde daha küçük hareketler görebiliriz – stratejistlerimiz USD/TRY’yi yıl sonunda 28 civarında görüyor.”

“Türkiye’nin para politikasında nispeten kısa ömürlü U dönüşleri ile ilgili geçmiş deneyimi göz önüne alındığında, kredibiliteyi artırmak muhtemelen zaman alacaktır.  Kredibilite kaznamak için, döviz işlemlerine ilişkin daha katı düzenlemeler de dahil olmak üzere geleneksel olmayan önlemler kaldırılmalıdır.

 

Kaynak:  Factbox: Analysts bet bumper Turkish rate hikes on the way

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler