Sosyal Medya

Döviz

AB Komisyonu uyardı: Türkiye’nin para politikasını devam ettirmesi giderek zorlaşacak

Türkiye’den politika belirsizliğinin büyük olmaya devam ettiğini belirten AB Komisyonu, reel faiz oranlarını negatif tutmayı, karmaşık ihtiyati ve düzenleyici tedbirlere…

AB Komisyonu uyardı: Türkiye’nin para politikasını devam ettirmesi giderek zorlaşacak

Türkiye’den politika belirsizliğinin büyük olmaya devam ettiğini belirten AB Komisyonu, reel faiz oranlarını negatif tutmayı, karmaşık ihtiyati ve düzenleyici tedbirlere bel bağlayacak cari politika karışımının sürdürülmesinin giderek daha zor olmasının beklendiğini bildirdi.

Avrupa Ekonomik Tahminleri Bahar 2023 raporunu açıklayan AB Komisyonu, “Türkiye’nin uyguladığı karmaşık tedbirler setini sona erdirmesi zorlu olacaktır. Sıkılaşan küresel finansal şartlar Türkiye’nin dış finansmana bağımlılığı ve düşük harcanabilir döviz rezervleri dikkate alındığında bir başka risk kaynağı” dedi.

Türkiye’nin 2022 sonunda kendini gösteren zayıf ihracat performansının ancak dış talebin kademeli olarak toparlanacağı 2024’te terse döneceğini öngören AB Komisyonu, net ihracatın büyümeye katkısının 2023 yılında negatife döneceğini tahmin etti. GSYH’da büyümenin 2023’te yüzde 3,5’e gerileyeceğini ve 2024’te bir miktar artacağını öngördü. 2024 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 4,0 olarak ortaya kondu.

Cari aşırı gevşek para politikası dikkate alındığında enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini öngören AB Komisyonu, enflasyonun ancak yavaş şekilde aşağı geleceğini savundu.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler