Sosyal Medya

Ekonomi

“Merkez Bankası Dijital Parası” (MBDP) açıklaması yapan Erkan: Küresel operasyon önemlidir

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, dijital paranın önemine ve merkez bankalarının rolüne dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Erkan, TCMB'nin ev sahipliği yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuştu.

“Merkez Bankası Dijital Parası” (MBDP) açıklaması yapan Erkan: Küresel operasyon önemlidir

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’a göre dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının dijital para birimleri (MBDP) konusundaki çalışmalarının belirli bir olgunluğa ulaştığına ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında uluslararası iş birliğinin kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Erkan, dijital paranın başarısının, merkez bankalarının geliştirdiği güçlü ödeme işleme sistemleri ve birlikte çalışabilirlik ile yakından ilişkili olduğunu vurguladı.

Erkan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki iş birliğinin, sınır ötesi MBDP işlemlerini kolaylaştırma ve ticaretin daha yeşil ve etkili hale getirilmesi gibi konularda önemli bir rol oynadığını belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki iş birliğinin; birlikte çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine ilişkin sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolaylaştırılmasının sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğuna işaret eden Erkan, “Bu açıdan küresel operasyon önemlidir. Optimizasyonun sadece bir ülke için değil, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erkan, MBDP’ye dair şu ifadelere yer verdi:

“Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS’in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri var. Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir. Birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmadan hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları açısından etkin ve etkili bir küresel aktarım sağlayamaz.”

Bu arada Erkan konuşmasının başında, Fas ve Libya’da yaşanan felaketler nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti ve uluslararası iş birliğinin jeopolitik istikrarsızlık ve kaynak milliyetçiliği risklerine karşı önemli bir araç olduğuna dikkat çekti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler