Sosyal Medya

Para-banka-finans

BoJ tahvil piyasasını korkuttu

TD Securities'teki SGMK stratejistleri, Cuma günkü Kasım ayı istihdam raporu öncesinde 10 yıllık Hazine tahvillerindeki uzun pozisyonlardan kar elde edilmesini tavsiye etti. Rapora göre getiriler "sert bir şekilde artma riskiyle" karşı karşıya.

BoJ tahvil piyasasını korkuttu

Yatırımcılar Cuma günkü ABD istihdam raporunu beklerken, Japonya Merkez Bankası’ndan (BoJ) gelen şahin sinyaller küresel tahvil piyasalarını sarstı.  Büyük merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonların abartıldığı algısı yayılırken, G-3  hazine tahvili getirileri yükseldi.

Fed hamlelerine çok duyarlı olan iki yıllık getiriler dört baz puan yükselerek %4,6’nın üzerine çıktı. S&P 500 vadeli işlemleri ekside açılış vadederken, Stoxx600 %0.31 geriliyor. JYen’in keskin  şekilde güçlenmesi ve Japon tahvil getirilerinde son bir yılda görülen en büyük artış, küresel borçlanma maliyetlerin düşük tutan  önemli bir çıpanın yakında sürümeye başlayacağını hatırlatıyor.

Japonya’da negatif faiz dönemi sona yaklaşıyor

Yatırımcılar, BoJ’nin bu aydan itibaren dünyanın son negatif faiz oranı rejimini kaldıracağına dair bahisleri hızla artırıyor.

BoJ Başkanı Kazuo Ueda ve yardımcılarından birinin yorumlarıyla alevlenen satışlar, Tokyo ve ötesindeki finans piyasalarını sarstı ve Japonya tahvillerinin göreceli olarak sakin olduğu bir dönemi paramparça etti.

 

Jefferies International’dan Mohit Kumar, “Hem değerleme hem de konumlandırma, son tahvil rallisinin tükendiğini gösteriyor” dedi. “2024’te ABD’de durgunluğun hafif geçeceği ve enflasyonun hala yapışkan kaldığı yönündeki görüşümüze kıyasla, piyasanın Kasım rallisini abarttığını söyleyebiliriz.”

Cuma ABD tarım dışı istihdam raporu öncesinde, ABD’de devam eden işsizlik başvurularının Temmuz ayından bu yana en büyük düşüşünü gösterdi. Bu da işsizlerin yeni  iş bulma konusunda bir miktar rahatladığına işaret ediyor. İstihdamın yükselmesi genelde  enflasyonu da tetikleyebilir.

 

Tahvil oynaklık endeksi MOVE hisse senetlerinde stres yaratıyor

2024 Fed faiz beklentilerinin gerilemesi Kasım ayındaki hisse senedi rallisinde büyük rol oynadı, ancak varlıklar arası oynaklık risklerin göründüğü kadar zararsız olmadığını gösteriyor. Faiz  oynaklığını takip eden MOVE Endeksi ile hisse senedi fiyat dalgalanmalarını gösteren VIX göstergesi arasındaki fark bir kez daha genişledi.  Bu durum, faiz (kredi veya Sabit Getirili Menkul Kıymetler)  piyasalarının dalgalı olmaya devam ettiğini ve hisse senetleri için her an stres yaratabileceğini gösteriyor.

 

Aralarında Ryan Hammond ve David Kostin’in de bulunduğu Goldman Sachs stratejistlerine göre, ABD hisse senetleri halihazırda ekonomik büyümeye ilişkin çok iyimser bir görünümü fiyatlıyor.  Bu durum onları her türlü makro şoka karşı “savunmasız” bırakıyor.

 

Hisselerde  ABD için aşırı iyimser senaryolar fiyatlandı

Ekip, “İyimser senaryonun çoğunun bugün ABD hisse senedi fiyatlarına zaten yansıdığına inanıyoruz” diye yazdı.

 

Bu arada, TD Securities’teki SGMK stratejistleri, Cuma günkü Kasım ayı istihdam raporu öncesinde 10 yıllık Hazine tahvillerindeki uzun pozisyonlardan kar elde edilmesini tavsiye etti. Rapora göre getiriler “sert bir şekilde artma riskiyle” karşı karşıya.

 

Bloomberg haberlerinden derlendi

 

GADT Raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler