Sosyal Medya

Gündem

YENİLEME: Karar değişti — Bankalar kuyumcu harcamalarını kredi kartı ile ödemelere kapattı

Merkez Bankası’ndan Son Dakika ‘Nakit Avans’ Kararı: Geri Adım Atıldı   Son dakika gelişmesi… Merkez Bankası piyasaları kilitleyen ‘nakit avans’…

YENİLEME:  Karar değişti —  Bankalar kuyumcu harcamalarını kredi kartı ile ödemelere kapattı

Merkez Bankası’ndan Son Dakika ‘Nakit Avans’ Kararı: Geri Adım Atıldı

 

Son dakika gelişmesi… Merkez Bankası piyasaları kilitleyen ‘nakit avans’ kararından geri adım attı. Bankalara gönderilen talimatta, kredi kartı nakit avans çekimine ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığı bildirildi.

Talimatta, kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı belirtildi.

Kaynak:   Halktv.com.tr

Bankalar kuyumcu harcamalarını kredi kartı ile ödemelere kapattı. Konunun tüm sektörü olduğu gibi vatandaşları da olumsuz etkileyeceğini söyleyen İKO Başkanı Mustafa Atayık, uygulamanın uzun süre geçmeden kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bankalara gönderdiği yazı ile açıkladığı yeni menkul kıymet kararı devreye girdi. Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre yeni uygulama, bankaların kuyumcu harcamalarına kısıtlama getirmelerine neden oldu.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık konuyla ilgili şöyle konuştu: “Kredi kartı ile kuyumculuk harcaması yapılamaması bankalarla merkez bankası arasındaki uygulamadan kaynaklanıyor. Vatandaş kuyumcu harcaması yapacağı zaman binlerce lira cebinde çarşıya gidemiyor. Kredi kartı ile yapılan harcamalar kayıt altına alındıklarından resmi makamlar için cazip bir uygulama.”

“ACİLEN KALDIRILMALI”

Kuyumculuk sektörünün yüzbinlerce çalışanı bulunan büyük bir sektör olduğunu kaydeden Atayık, “Sektörü de doğrudan olumsuz etkileyecek bir uygulama. Uygulamanın uzun süre geçmeden acilen kaldırılması gerekiyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Menkul kıymet tesisi uygulama talimatında yapılan değişiklikle kişisel kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimleri ve altın alışverişi harcamalarının yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olacağı duyurulmuştu. Uygulamanın 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren devreye gireceği bildirilmişti.

 

 

Sibel SANCAKLI

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler