Sosyal Medya

Para Politikasi

GCM Yatırım/Kudret Ayyıldır yazdı:   Merkezde Kritik Bir Hafta

Finansal piyasalar yıl sonuna kadar nasıl bir tempo içerisine girebilir sorusunun cevabına ulaşacağımız bir haftaya başladık. Bu hafta yoğun bir…

GCM Yatırım/Kudret Ayyıldır yazdı:   Merkezde Kritik Bir Hafta

Finansal piyasalar yıl sonuna kadar nasıl bir tempo içerisine girebilir sorusunun cevabına ulaşacağımız bir haftaya başladık. Bu hafta yoğun bir takvim verisi bizi beklerken içlerinde Fed ve TCMB dahil tam 5 merkez bankasının para politikası kararları traderların anlık fiyatlama davranışında takip edeceği gelişmeler olarak izah edilebilir. Dışarıda ABD Merkez Bankası içeride ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mevcut görünümlerde nasıl bir değişiklik var sorusunun cevabı için piyasa katılımcılarının benchmarkı olabilir.

 

Tam 5 merkez bankasının para politikası kararlarına ulaşacağız demiştik yukarıda hatırlarsak. Bunlardan Japonya Merkez Bankası (BoJ) yüzde -0,10 olan politika faiz oranında bir değişime gitmesi beklenmezken İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu toplantısında enflasyonla mücadele çerçevesinde 25 baz puan faiz artışı yapması beklenmektedir. Bu artışla İsviçre Merkez Bankasının faizi yüzde 2,00’ye, İngiltere Merkez Bankasının ise faizi yüzde 5,50’ye çıkartması beklenirken yıl sonuna kadar faiz artış temposu devam edecek mi sorusunun cevabı için bankadan gelecek açıklamaları inceleyeceğiz. İngiltere’nin yüzde 6,80 enflasyon sebebiyle faiz artış temposuna devam etmesi beklenirken yüzde 1,60 enflasyona sahip İsviçre ise bu düşüncesinde istekli bir tavır sergilemeyebilir.

Küresel piyasaların ana odak noktası Fed ise bu toplantıda yüzde 5,50 olan faizini sabit bırakma ihtimali yüzde 99 ile ana senaryo olarak bilinmektedir. Bu açıdan Fed akşamı odaklanacağımız konu faiz kararından ziyade ekonomik projeksiyonlarda Haziran ayında paylaşılanların nasıl revize edileceği ve Başkan Powell’ın gelecek dönem için piyasalara vereceği mesajda olacaktır. Hatırlanacağı üzere Fed üç ayda bir Büyüme, PCE Enflasyon, İşsizlik ve Faiz gibi kritik ekonomik göstergelerde gelecek dönem beklentilerini paylaşır. Haziran ayında yüzde 5,60 faiz beklentisi ile yıl sonuna kadar (şu an ki faizi dikkate aldığımızda) 1 adet daha 25 baz puan faiz artış beklentisini gündemde tutan banka bu toplantısında mevcut beklentisine sadık kalacak mı yoksa kararını değiştirerek faiz artış temposuna son mu verecek sorusunun cevabı, yüzde 2 enflasyon hedefi doğrultusunda sıkı para politikası adımlarını sürdüren bankanın ilgili hedefe ulaşma zamanı ile olası faiz indirimin gerçekleşeceği zaman dilimi kısa vadeli faiz beklentileri sonrasında dikkat edilecek diğer gelişme olarak traderların radarında olacaktır.

Projeksiyonlarla alakalı tüm gelişmelere hakim olduktan sonra Fed süreci kaldığı yerden devam edecektir çünkü hemen arkasından Başkan Powell’ın konuşmasına odaklanacağız. Başkan son gelişmeler çerçevesinde Enflasyon & Büyüme denklemi ve Fed’in faiz artış temposundaki gelecek dönem görünümüne yönelik vereceği mesajlar ve gelecek sorulara aktaracağı cevaplarla günün hareketliliğini artırabilir. Bu açıdan ekonomik projeksiyonlar ve Başkan konuşması ayrı ayrı takip edilmesi gereken başlıklar olarak izah edilebilir.

 

Özellikle Dolar Endeksi, EURUSD, USDJPY, Brent Petrol, ABD Tahvil Faiz Oranı, Ons Altın, SP500 gibi benchmark göstergeler hafta ortasını kapatmadan önce hareketli bir akşam geçirebilir.

 

TCMB muamması

 

Piyasalar dünyanın en önemli oyuncusu Fed’in kararlarını hazmetmeye çalışırken içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararını takip edeceğiz. Foreks’in düzenlemiş olduğu faiz anketinde bankaya yönelik yüzde 25 olan politika faiz oranında 500 baz puan artış beklentisi mevcuttur. Seçim sonrasında hem mali hem de para politikasında atılan adımlar enflasyon ile mücadele konusunda rasyonel politikaların kademeli bir şekilde devam etme düşüncesini gündemimize taşımıştır. Bu düşüncenin devam etmesi hususunda piyasa beklentisi doğrultusunda faiz artırımı şaşırtıcı olmayacaktır. Mevcut artışın devam edip etmemesi hususunda ise metin içerisindeki yönlendirmeler önemli olacaktır.

 

Önemli bir haftaya başlarken 1885 – 1985 seviyeleri arasında 100 dolarlık bir marj alanına sıkışan ve bandın alt bölgesinden sağladığı dönüş ile üst banda göz kırpan Ons Altın, 21 günlük üssel hareketli ortalama 104 üzerinde pozitif reaksiyonunu sürdüren Klasik Dolar Endeksi, Dolar Endeksindeki güçlü seyir sebebiyle 34 günlük üssel hareketli ortalama 1,0850 altında negatif beklentisini gündemde tutan EURUSD, 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalar 4220 – 4290 bölgesi üzerinde pozitif seyrini sürdüren ve 4635 zirvesine göz kırpan SP500, kritik Fed öncesinde 16 yılın en yüksek seviyesi yüzde 4,37 oranına yaklaşan ve 55 günlük üssel hareketli ortalama yüzde 4,10 ile trend rallisine devam etme düşüncesinde istekli olan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı son olarak da bir önceki TCMB kararı ile önemli bir düşüş sergilese de psikolojik 25,00 seviyesi üzerinde kalmayı başaran ve 55 günlük üssel hareketli ortalama 26,15 üzerinde trend görünümünü sürdüren USDTRY yeni haftanın en önemli referans varlıkları olarak izah edilebilir.

 

Finansal piyasalar için önemli ve hareketli bu dönemde, siz değerli yatırımcılarımızın GCM Trader’ı aktif olarak kullanarak yatırımlarınızı yönetmenizi önemle tavsiye ederiz. Unutmayın, zamanında doğru stratejilerle hareket etmek, başarılı yatırımların anahtarıdır.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler