Sosyal Medya

Para-banka-finans

500 TL’lik banknot gelmeyecek denmişti… Ünlü ekonomist o tarihe vurgu yaptı net konuştu!

Merkez Bankası yetkilileri, 500 TL'lik banknotun gündemde olmadığını belirtmiş olsalar da, yeni banknotların basılacağına dair açıklamalar tekrar gündeme geldi. Prof. Dr. Şenol Babuşçu, daha önce dile getirdiği 500 TL'lik yeni banknotun basılma sürecine ilişkin açıklamasını yeniledi. Babuşçu, bu kez talebinin gerekçelerini detaylı bir şekilde açıkladı ve yerel seçim sonrasında 500 TL'lik banknotların basılacağını iddia etti.

500 TL’lik banknot gelmeyecek denmişti… Ünlü ekonomist o tarihe vurgu yaptı net konuştu!

Merkez Bankası yetkilileri, 500 TL’lik banknotun gündemde olmadığını belirtmiş olsalar da, yeni banknotların basılacağına dair açıklamalar tekrar gündeme geldi. Prof. Dr. Şenol Babuşçu, daha önce dile getirdiği 500 TL’lik yeni banknotun basılma sürecine ilişkin açıklamasını yeniledi. Babuşçu, bu kez talebinin gerekçelerini detaylı bir şekilde açıkladı ve yerel seçim sonrasında 500 TL’lik banknotların basılacağını iddia etti.

 

 

Başkent Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu’nun 500 TL’lik banknot talebi yeniden gündemde. Babuşçu, daha önce reddedilen bu talebi tekrarlayarak, neden 500 TL ve 1000 TL’lik banknotların ardı ardına basılması gerektiğini anlattı ve 500 TL’lik banknotun çıkış tarihini paylaştı.

 

Sözcü TV’deki canlı yayında konuşan Prof. Dr. Babuşçu, şunları söyledi:

 

“500 liralık banknot olacak dediniz, bu iddia geçtiğimiz yıl Merkez Bankası tarafından yalanlanmıştı. O zamanın Merkez Bankası başkanı bile itiraz etti. Bugün Gaye Hanım’ın imzasıyla 200 liralık banknotlar basılıyor. Hala yerinizde duruyor musunuz? Bu banknotları yakında görebilecek miyiz? ‘500 liralık basılacak mı?’ sözleriyle yönlendirildi.”

 

YEREL SEÇİMDEN 3 AY SONRA BASILACAK İDDİASI

 

Babuşçu, bu iddiasını tekrarlayarak, “O dönemde banknotun hazırlıkları yapılıyordu ama seçim nedeniyle basımı ertelenmişti. Bu iş seçim sonrasına kaldı. Tabii genel seçimlerden sonra yerel seçimler de var. Yerel seçimlerden sonra hep aynı açıklamayı yapıyorum. Öyleyse önümüzdeki Nisan, Mayıs ve Haziran… Yerel seçimlerden sonraki üç ayda 500 ve 1000 TL’lik banknotlar çıkacağını düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Babuşçu’nun bu iddiası üzerine yöneltilen “200 liralık banknot mevcut, 500 liralık banknot basıldığı zaman bu ne demek olacak?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

 

“Şu anda uluslararası uygulamaya göre piyasada 6 banknot var. Ayrıca bizim de 6 adet banknotumuz var. 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL… 200 TL’lik banknot, 14 yıl önce 1 Ocak 2009’da tedavüle çıkmıştı. 14 yıl önce piyasaya çıktığında 200 TL banknotla 130 dolara satın alınabiliyordu. Bugün 7 dolar alamazsınız. Bunu diğer faktörlerle de karşılaştırabiliriz. O dönemde önemli miktarda akaryakıt alınırken, bugün 5 litreye yakın akaryakıt almak mümkün değil. 200 liralık banknotların ilk tirajında 80 litre akaryakıt alındı.

 

Uluslararası uygulamada şöyle bir gelenek var: 6 banknot olacak dedim. 6 banknot arasından en yüksek rakama sahip olan banknot, yani ülkemizdeki 200 TL olan oran %50’yi aşarsa, toplam program sayısında yeni banknotun gündeme alınması gerekmektedir. Şu anda 200 liralık banknotların aslında toplam banknotlar içindeki payı yüzde 60’a yakın. Bu nedenle uluslararası uygulamalara uygun olarak yayınlanması gerekmektedir. Bir gelenek daha var: Uluslararası uygulama, en büyük iki banknotun toplam banknotlar içindeki payının yüzde 90’ı aşması durumunda yeni banknotun büyük banknot olarak basılması gerektiğini öngörüyor. Yani 200 ve 100 liralık banknotların toplamı %90’ı geçerse yeni banknot basılması gerekiyor.”

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler