Sosyal Medya

Gündem

Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri süresiz şekilde iptal edildi

Ankara’nın talebi üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi. İsveç ve Finlandiya ile düzenlenen…

Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri süresiz şekilde iptal edildi

Ankara’nın talebi üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi.

İsveç ve Finlandiya ile düzenlenen NATO’ya katılım için üçlü mekanizma toplantıları, süresiz şekilde iptal edildi.

Habertürk’ün aktardığına göre, karar Türkiye’nin talebi üzerine alındı.

Türkiye’nin “teröre destek verdikleri” gerekçesiyle NATO’ya katılımlarına itiraz ettiği İsveç ve Finlandiya ile Üçlü Muhtıra imzalamış, bu çerçevede kurulan Daimi Ortak Mekanizma ilk toplantısını Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirmişti.

Finlandiya: “Türkiye ile Görüşmelere Ara Verilmeli”

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesi ile İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile yürütülen görüşmelere ortalık sakinleşene kadar birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan Haavisto, “Üçlü görüşmelere geri dönmeden ve ortalık sakinleştikten sonra ne durumda olacağımızı görmeden önce biraz zamana ihtiyaç var, bu nedenle henüz bir sonuca varılmamalı” dedi.

Haavisto ayrıca, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya eş zamanlı olarak katılmayı planladığını defalarca söylediklerini ve bunun değişmediğini belirtti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, ülkesinin İsveç olmadan bu sürece devam edip edemeyeceği sorusuna, “Bu konuda bir tartışmaya gerek görmüyorum” yanıtını verdi.

Stoltenberg’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a NATO tepkisi

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Stockholm’deki Kuran yakma eylemi sonrası İsveç’in NATO üyeliğini engelleme tehdidine tepki gösterdi.

Stoltenberg, Alman Die Welt televizyon kanalına yaptığı açıklamada aşırı sağcı siyasetçinin eylemini eleştirirken, eyleme izin verdiği için Ankara tarafından sert bir şekilde eleştirilen İsveç hükümetine üstü kapalı destek verdi.

NATO Genel Sekreteri, “İfade özgürlüğü, fikir özgürlüğü İsveç’te ve diğer tüm NATO ülkelerinde değerli bir ilke. Bu nedenle bu uygunsuz eylemler otomatik olarak yasa dışı sayılmaz.” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler