Sosyal Medya

Gündem

TİP’ten madde madde hile kanıtları

Türkiye’de siyasi gündem bu sabah aniden değişti. Dün ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun şansı ve anket şirketlerinin izah edilmesi zor hata oranları…

TİP’ten madde madde hile kanıtları

Türkiye’de siyasi gündem bu sabah aniden değişti. Dün ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun şansı ve anket şirketlerinin izah edilmesi zor hata oranları tartışılıyordu. Bu sabah ise sosyal medyaya  akan sayısız görsel kanıt ve bazı muhalefet partilerinin itirazları ile YSK’nın EN AZ bir kaç bin sandıkta ıslak imzalı tutanakları sisteme yanlış girdiği iddiası öne çıktı.

Önce eski HDP eşbaşkanı  Selahattin Demirtaş, sonra da TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün NASIL hile yapıldığını madde madde anlattı.

 

ParaAnaliz henüz bu iddialara taraf değil. Kamuya açık kaynaklara  dayanarak incelemelerimizi yaparken, okurlarımızı tahrik edecek haberlerden de büyük bir dikkatle kaçınacağız.

Ancak, TİP/Doğan Ergün iddiaları istatiksel olarak kanıtlanmış saydığımız bilgileri içerdiği için paylaşıyoruz.

 

Haber şöyle:

 

Sosyal medyada ıslak imzalı tutanakların YSK’nın sistemindeki veriler ile uyuşmadığı öne sürüldü. Muhalefet partileri, sosyal medyaya düşen tüm tutanaklara itiraz yapıldığını belirtti. İtirazların ardından Hizbullah’ı terör örgütü olarak kabul etmeyen Hüdapar’ın vekil sayısı düştüğü de söylendi. Özellikle iddialar MHP’ye oy kaydırılması ile gündemde.

 

TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter hesabından iddiaların dayanaklarına anlattı. Tartışmalı 2017 referandumuna benzer bir sürecin işlediğini anlatan Ergün, istatistiksek olarak ‘oy kaydırmanın’ ortaya çıktığını ileri sürdü. Ergün’ün paylaşımları şöyle:

“SEÇMEN İRADESİNİN GASP MEKANİZMASI BÖYLE İŞLEDİ”

“Ana muhalefet şimdi ne yapıyor bilmem (Seçim sürecinde kimi yöneticileri ve paralı elemanları AKP’den çok bizimle uğraşmıştı).  Biz ise kapsamlı rapor hazırlıyoruz ve Sarayı yenmeye odaklıyız.  Tek tek sandıklarda oy çalma dışında seçmen iradesini gasp mekanizması şöyle işledi:

 

Referandumda bariz örneğini yaşadığımız bir operasyon yapıldı.  Pek çok sandık ve okulda tam kontrol sağladılar. Buralarda becerebildikleri oranda tulum oy çıktı.

Beceremediklerinde, (yani muhalifler bir şekilde sandığa gelebildiğinde) kullanılmayan oyları kendilerine yazdılar.

 

Bunu nereden görebiliyoruz? İstatistiksel olarak kayıtlı seçmenin yüzde 95 üzerinde oy kullanmaya gitmesi neredeyse imkansızdır. Seçmen listeleri belli olduktan sonra mutlaka birileri hasta olur veya ölür. Oy kullanmaya gidemez.  Bakalım YSK verileri ne söylüyor?

 

  • Yüzde 95 ve üzeri oy kullanılan sandık sayısı: 19.562
  • Yüzde 98 ve üzeri katılım olan sandık sayısı: 6.991
  • Buralarda geçerli oy sayısı: 825.130
  • Buralarda Cumhur İttifakı oy oranı: %59

 

Bazı sandıklarda tüm seçmenler oy kullanıyor, üstüne bütün görevliler, üstüne belki oradaki polisler vb. Böyle olan:

  • Yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandık sayısı: 4841
  • Yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklardaki oy sayısı: 422 bin

 

Aynı referandumdaki gibi burada da Urfa, Muş öne çıkıyor. Sonra aklımıza şu geliyor. Bu operasyonda MHP kayırılmış olabilir mi? MHP’nin yüzde 50 ve fazla oy aldığı sandıklara bakıyoruz.

Aaa… Osmaniye’de sadece 27 sandıkta MHP yüzde 50 ve fazla oy alırken Urfa’da 141 sandık! Muş’ta 57 sandık.

 

“DEPREM BÖLGELERİ”

Şimdi bakmamız gereken deprem bölgeleri… Ona da çalışıyoruz. Bir de bu verileri CB seçim verileriyle kıyaslayacağız. Ama her durumda hem 14 Mayıs için gerekli itirazları yapacağız ve birbirimize değil Saray’a karşı mücadele edeceğiz. Seçmen iradesi nasıl gasp edilir başlıklı çalışmamız devam ediyor. 281 sandıkta hiçbir yurttaşımız Millet İttifakı ya da Emek-Özgürlük İttifakı’na oy vermemiş. Yani bu ittifakın partileri sandık kuruluna da üye vermemiş veya verdikleri üyeler bile kendi partilerine oy vermemiş..

 

Bilin bakalım buralarda oy kullanma oranı kaç… Yanılmadınız % 95’ten fazla! Hadi bazı sandıklarda sandık kurulu üyeleri oy vermiş olsun… Veya onlar yine vermemiş ama o sandıkta 1-2 kişi Mİ veya EÖİ’ye vermiş olsun. Böyle tam 1606 sandık var ve katılım oranı %90’dan fazla!

 

Bunları, zaten kaybedeceğiz diye yazmıyorum. Yapmamız gerekenler var. Muhalefet olarak bu bölgelere gideceğiz. Biz yasal olarak veremiyoruz ama buralarda muhalefetin güvenilir sandık kurulu üyeleri olacak. Seçmen listelerini oy kullanma başlamadan önce kontrol edecekler.

 

Görev kağıdı ile oy kullanma, sahtekarlığın diğer adı…

Bunu önlemek için çalışacağız. Kendi oyuna sahip çıkamayan bir halk, halk olamaz. Biz 14 mayısta yaşananlarla ilgili bütün yasal haklarımızı kullanıyoruz, kullanacağız

 

28 Mayıs’ta da o bölgelerdeki sandıklar için seferber olacağız. Ama sandık kuruluna üye verme hakkı olan partilerin de taşın altına elini koymaları, yardım istemeleri ve güvenilir insanlar bulmaları gerekiyor. Detayları ve başka bulguları yarın kamuoyu ile paylaşacağız…”

 

Kaynak:  TİP’li Ergün ‘oy hırsızlığı’ iddasının dayanaklarını tek tek anlattı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler