Sosyal Medya

Gündem

ŞOK!!! Petrol fiyatları göçtü

Geçmişte, OPEC dışı ülkelerin arzı arttığında, Suudi Arabistan önderliğindeki Körfez üreticileri dumping yaparak fiyat savaşı başlatmışlardı. Bu yolla ABD gibi üretim maliyeti yüksek ülkelerden gelen sevkiyat azalarak, OPEC’in fiyat belirleme gücünü yükseltiyor.

ŞOK!!! Petrol fiyatları göçtü

Salı günü ABD ham petrolü, enflasyon verilerinin yatırımcılar arasında Fed’in faiz oranlarını gevşetmeye hazır olmayabileceği yönündeki kaygıyı artırmasıyla yaklaşık %4 düştü, halen Asya vadeli işlemlerinde yatay seyrediyor.

Ocak ayı West Texas Intermediate kontratı 2,71 dolar veya %3,80 kayıpla varil başına 68,61 dolara yerleşti. Şubat ayı Brent kontratı 2,79 dolar veya %3,67 kayıpla varil başına 73,24 dolara yerleşti.

ABD borsaları Salı günü açıklanan enflasyon verilerini umursamazken, petrol piyasaları endişe  dolu. ABD Çalışma Bakanlığı’na göre tüketici fiyat endeksi Ekim ayında değişmedikten sonra Kasım ayında yüzde 0,1 artarken, fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 3,1 arttı.

Price Futures Group analistlerinden Phil Flynn, traderların Fed’in enflasyonu kontrol altında tutamadığından ve faiz indiriminden caymak zorunda  kalacağından endişe duyduğunu söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell bu ayın başlarında faiz oranlarını düşürmeyi tartışmanın “erken” olduğunu söyledi. Powell, merkez bankasının gerekirse faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu belirtti.

Flynn, yedi haftalık kayıp serisinin ardından petrol piyasasına olan güvenin sarsıldığını söyledi.

 

Petrol fiyatları, ABD, Kanada ve Brezilya’daki rekor üretimin Çin’deki zayıflayan ekonomiyle çatışması nedeniyle düşüyor ve bu da traderlar arasında piyasada arz fazlası olduğuna dair endişelerin artmasına neden oluyor.

S&P Global başkan yardımcısı Daniel Yergin’e göre, gelecek yıl petrol talebinin arz artışından günde yaklaşık bir milyon varil daha az olması bekleniyor.

Yergin, Pazartesi günü CNBC’nin “Squawk Box” programına yaptığı açıklamada, “Fiyatlamaya arz-talep dengesi hakim olduğu sürece fiyatlar üzerinde aşağı yönlü  baskı sürecek” dedi.

OPEC ve Rusya, 2024’ün ilk çeyreğinde arzı günde 2,2 milyon varil azaltma sözü verdi. Ancak traderlar, grubun bu kesintileri yerine getireceğinden şüpheli.

Yergin, OPEC+’nın arzı kesmeye devam etme veya piyasaya petrol salarak fiyatların düşmesine e izin verme arasında bir seçimle karşı karşıya olduğunu söyledi. Geçmişte, OPEC dışı ülkelerin arzı arttığında, Suudi Arabistan önderliğindeki Körfez üreticileri dumping yaparak fiyat savaşı başlatmışlardı. Bu yolla ABD gibi üretim maliyeti yüksek ülkelerden gelen sevkiyat azalarak, OPEC’in fiyat belirleme gücünü yükseltiyor.

Çin’in tüketim büyümesinin gelecek yıl yavaşlayacağı tahmin edilirken, ayrıca ABD’nin resesyona girme olasılığı da mevcut. Bu durumda iyice gevşeyecek olan talep fiyatları aşağı çekecek.

Singapur’daki Mizuho Bank Ltd.’nin Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, “Petrol, OPEC dışı arzda ABD öncülüğündeki bir artışla karşı karşıya. Kesintiler konusunda OPEC’in uyumluluğuna ilişkin şüpheler, bazı talep yumuşama beklentileriyle çatışıyor” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler