Sosyal Medya

Gündem

SABAH Raporu:  FED ‘şimdilik’ durdu; bayrağı TCMB devralıyor…

FED dün akşam sonuçlanan olağan haziran ayı FOMC toplantısında, beklenildiği üzere faiz oranlarını %5,00-5,25 bandında sabit tuttu ve 10 aydır…

SABAH Raporu:  FED ‘şimdilik’ durdu; bayrağı TCMB devralıyor…

FED dün akşam sonuçlanan olağan haziran ayı FOMC toplantısında, beklenildiği üzere faiz oranlarını %5,00-5,25 bandında sabit tuttu ve 10 aydır devam eden faiz artırım döngüsünde ‘şimdilik’ frene bastı. Lâkin, karar ile birlikte açıklanan yeni ekonomik projeksiyonlarda, beklenenden daha güçlü bir seyir izleyen ekonomi ve beraberinde yavaş düşen enflasyona karşı borçlanma maliyetlerinin bu yılın sonuna kadar yarım puan daha (2 kere 25 baz puan) artacağının (%5,50-%5,75) sinyali sürpriz olarak yorumlandı.

FED’in dün akşam faiz kararına şahin bir eğilim ekleyen yeni projeksiyonlar, hatta bir sonraki toplantıda gerekirse faizlerin artırılabileceğinin belirtmesi, bizlere, FOMC üyelerinin son toplantıdan bu yana daha da şahinleşmiş olduğunu gösterse de, ABD’de dün açıklanan ÜFE enflasyonunun beklentilerin ötesinde düşmeye devam etmesi FED’in faiz artırım sürecine artık nokta koyduğunu düşündürüyor!

Sürpriz projeksiyonları tahmin edeceğiniz üzere piyasalar pek de sevemezken, faizin bu ay artmaması kayıpların da sınırlı kalmasına neden oldu. FED faiz oranlarının bundan sonraki seyrine ilişkin piyasa tahminlerine baktığımızda, yıl sonuna kadar bir faiz indirimi olasılığının ortadan kalkması ile gelecek ay başka bir faiz artırımı olasılığına yaklaşık %70 ihtimal verildiğini görüyoruz.

 

Karar sonrası sanayi hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endeksi %0,7 düşerken, Nasdaq ve S&P500 endeksi ilk şoku atlatmaları ardından geceyi yatay hatta hafif yükselişle tamamlamayı başardı. Faizin seyrine daha hassas olan 2 yıllık gösterge ABD tahvili şahin FED’e rağmen geceyi önemli bir değişim göstermeden %4,70 seviyesinde tamamlamasına rağmen, altının ons fiyatı, teknik mânâda önemsediğimiz 1,975 dolar seviyesinin altında kalarak FED sonrası 1,935 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Doların piyasa kuru DXY kayıplarının hafif de olsa telafi ederken, hatırlanacağı üzere son dönemlerde bültenimizde nakış gibi işlediğimiz GBPUSD paritesi dün FED öncesi 1,27 seviyesini test ederek son 1 yılın zirvesine yükseldi. Brent cinsi ham petrol, soğuyacak ekonomi (artacak faizleri) pek de sevmeyerek dün sabah saatlerinde elde ettiği kazanımları geri vererek 73 dolar seviyesinin diplerine kadar geri çekildi.

Türkiye cephesinde ise dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları dikkatle takip edildi. Rasyonel bir zemine geri dönme dışında Türkiye’nin başaka bir seçeneğinin kalmadığını söyleyen Sn. Şimşek’in Sn. Cumhurbaşkanını ikna ettiğini anlıyoruz. Faizlerle ilgili düşüncelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtmesi rağmen Şimşek ile görüşmeleri sonrasında atılacak adımları “kabullendiğini” dile getirmesi sonrasında USDTRY kuru uzun bir aradan sonra gerilerken, bankacılık endeksi ise ezber bozarcasına yükseldi. Kanımca, kısa vadede TCMB’nin tüm politika araçlarını seferber ederek güveni sağlaması sonrasında faizlerin bu sefer ‘sebepli’ bir şekilde indirileceğini düşünüyoruz. Sürecin Sn. Naci Ağbal döneminde olduğu gibi cereyan etmemesini de yürekten temenni ediyoruz!

 

Her ne kadar faiz artırımı noktasında bir tereddüt artık kalmasa da, hangi faizi ne kadar artırılacağı konusunda kafa karışıklığı devam ediyor. Bu noktada, piyasada iş gören faiz oranının %35 seviyelerinde olduğu düşünülürse, fonlama maliyetinin de %35 seviyesine kadar artırabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada TCMB faiz seti içinde en tepe faiz olan Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını da takip edeceğiz. Sakın piyasada faiz oranları zaten %35-40 TCMB faizi %35 yapsa ne fark eder gibi bir hatalı düşünce setine kapılmayın! Bankalar haftalık vadede %8,5 olan TCMB’nin politika faizinden borç aldığı ve bu oranın birden %25 çıktığını; TCMB’nin ekonomiyi soğutmak için musluğu kıstığını ve bankalara %35 olan Geç Likidite Penceresine yönlendirdiğini  bir düşünün.

Daha basit bir anlatımla, TCMB’nin şu anda %8,78 seviyesinde olan Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetini (AOFM) hızla piyasa faiz seviyelerine yükseltmesini bekliyoruz. Böyle bir hamle piyasanın da olumlu tepkisini çekecektir. Faiz koridoru ve GLP uygulamasını 2011-2014 yıllarında birlikte tecrübe ettik! Artacak faiz banka kârları için iyi bir haber olmamasına rağmen dün BIST banka endeksinin de yükselmesini ekonomi bilgimiz ile açıklamakta inanın zorluk çekiyoruz. Öte yandan USDTRY kurunun 23,65’ten hafifçe 23,55 seviyesine gerilediğini de not edelim. 10 yıllık tahvil faizi %17 seviyesinde yatay kalırken, Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk priminin de 470 baz puana gerildiğini (olumlu) not edelim.

FED sonrasında, yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında iyimser bir seyir görülüyor. 33 yılın zirvesine yükselen gösterge endeks Tokyo borsası bu sabah da %0,5 yukarıda işlem görüyor. Mali piyasaların gündeminde bugün gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz toplantısında olacaktır. ECB’nin mevduat faiz oranını ve refinansman faiz oranını sırası ile 25 baz puan artırarak %3,50 ve %3,75 seviyesine getirmesi bekleniyor. Toplantı ardından Başkan Lagarde’nin basın toplantısında vereceği mesajlar önemli olabilir. Türkiye’de konut satışları ve bütçe dengesi, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenleri, dışarıda ise ABD’de yoğun veri akışını takip edeceğiz: NY Fed imalat endeksi, işsizlik maaş başvuruları,  Philadelphia Fed endeksi, perakende satışlar, çekirdek perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı.

 

Kıbrıs İktisat  Bank Günlük Bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler