Sosyal Medya

Gündem

Sabah Gündemi: Asya hisselerinde coşku, Gazze’de ateşkes umudu, Yapay Zeka’da Altman depremi

Bloomberg'in dolar endeksi bu yılki kazanımlarını silerken, ABD ve küresel tahvil endeksleri yılbaşından bugüne kayıplarını telafi etti.

Sabah Gündemi: Asya hisselerinde coşku, Gazze’de ateşkes umudu, Yapay Zeka’da Altman depremi

Asya’da hisse senetleri, Fed’in sıkılaştırma döngüsünü sona erdirmek üzere olduğu iyimserliğiyle Cuma seansından Wall Street’teki kazanımları takip ederek yükseldi. Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi 33 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Nikkei 225, beklentiyi aşan karlar ve zayıflayan yenin verdiği rüzgarla yılbaşından bugüne yükselişini neredeyse %30’a taşıyıp, Haziran ayının gün içi zirvesini aştı. Hong Kong ve Çin hisseleri de açılışta yükseldi. S&P 500’ün Cuma günü 4.500 seviyesinin üzerine çıkarak art arda üçüncü haftalık kazancına imza atması akabinde Wall Street endeks vadeli işlemleri pek değişmedi.

Pazartesi akşamı Integral Yatırım’da buluşalım: FÖŞ Foreks’te Tahmin Yöntemlerini Anlatıyor

 

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşladığına dair ipuçları içeren verilerin açıklanması ardından Fed’in faiz artırımlarını bitireceği yönünde pozisyon alıyor. Bloomberg’in dolar endeksi bu yılki kazanımlarını silerken, ABD ve küresel tahvil endeksleri yılbaşından bugüne kayıplarını telafi etti.

Fed Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Cuma günü FOMC’nin muhtemelen sıkılaştırma kampanyasının sonuna geldiğini veya  yaklaştığını söyledi. Öte yanda, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, politika yapıcıların enflasyonun %2 hedefine doğru gittiğinden emin olmadıklarını söyledi.

Envest Net’in baş yatırım yetkilisi Dana D’Auria, Bloomberg Television’a yaptığı açıklamada, “İstihdamda bir miktar gevşeme gördük, ancak Fed’in faiz indirimine başlaması yetecek kadar değil” dedi. Yine de, “En azından ek faiz artırımı yapılmayacağı konusunda rahat olabiliriz” dedi.

Hazine tahvilleri, 20 yıllık ihraç öncesinde Pazartesi Asya’da düşüş kaydetti (getiriler yükseldi).  Hazine uzun vadeli tahvil ihracına gelecek talep önemli. Yatırımcıların 2023 satışlarının  sona ereceğine dair  görüşlerinin ölçülmesine yardımcı olacak. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvilleri de geriledi.

Offshore yuan, Çin Merkez Bankası PBoC’nin para birimi için günlük referans oranını Ağustos ayından bu yana en güçlü seviyeye yükseltmesinin ardından yükseldi. Ancak, PBoC’den beklenen parasal teşvik gecikiyor. Ticari bankalar da kurumsal kredi faizlerini sabit tutu.

Petrol, yatırımcıların OPEC+ toplantısında yeni arz kısıntıları ilan edilmesini beklemesiyle yükseldi.

Yatırımcılar ayrıca Sam Altman’ın OpenAI CEO’su olarak görevden alınmasının olası sonuçlarını da izliyor. Altman’ın hukuk ekibi ve şirket arasında pazarlıklara aşina olan kaynaklara göre, onun yeniden göreve getirilmesi için lobi yapan bir grup şirket yöneticisi ve yatırımcı, yönetim kurulunun yapısı ve rolü konusunda uzlaşamadılar.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer Pazar günü yaptığı açıklamada, Orta Doğu’da Hamas’la 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırı sırasında alınan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın şu ana kadarki en yakın anlaşmaya yaklaşıldığı müjdesini verdi.  Ancak, rehine takası için Gazze’deki çatışmalara birkaç gün ara verilmesini gerekecek. Henüz Netanyahu buna onay vermedi.

Nvidia ve Çinli akıllı telefon devi Xiaomi  gibi teknolojileri devleri bu hafta kazançlarını açıklayacak. Perşembe günkü ABD Şükran Günü Tatili nedeniyle hafta sonuna doğru işlemlerin sığlaşması bekleniyor.

Kaynak:  Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler