Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni: ABD Banka krizinde piyasalar yön ararken gözler enflasyon verisinde…

ABD’de Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflasıyla sonuçlanan bankacılık krizinde, haftasonu otoritenin almış olduğu kararlar küresel mali piyasaların haftanın ilk…

Piyasa Bülteni: ABD Banka krizinde piyasalar yön ararken gözler enflasyon verisinde…

ABD’de Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflasıyla sonuçlanan bankacılık krizinde, haftasonu otoritenin almış olduğu kararlar küresel mali piyasaların haftanın ilk iş gününü temkinli bir seyirle tamamlamasına neden oldu. ABD hükümetinin ülkede geniş çaplı bir bankacılık krizini önlemek ve bankacılık sistemine güveni yeniden sağlamak üzere bir dizi acil önlem alırken, ABD Başkanı Biden ABD’nin bankacılık sisteminin “güvende” olduğunu açıklarken, daha katı düzenlemeler getireceğini duyurdu.

“Mevduatlarınız ihtiyaç duyduğunuzda orada olacak” diyen Biden, batan bankaların tüm mevduatının halkın cebinden değil de ABD TMSF’sinden karşılanacağını; muktedir olmayan banka yönetimleri acilen işten uzaklaştırılacağını altını çizdi. Kongreden ve bankacılık düzenleme kurumundan bu tarz bir iflasın tekrar yaşanma ihtimalini azaltmak ve küçük işletmelerde çalışan Amerikalıların işlerini korumak adına bankalar için kuralların güçlendirilmesini isteyeceğini söyleyen Biden, küçük ölçekli bankaların acil likidite bulabileceği bir imkânı devreye alırken, FED de bankaların acil durumlarda kendisinden borç alabilmesini kolaylaştırdı.

Geçen hafta başında egemen olan hava, hatırlanacağı üzere, son dönemde güçlü gelen verilere paralel FED’in yeniden 50 baz puan faiz artırımına soyunacağı ya da daha basit bir yaklaşımla henüz enflasyonla savaşının bitmediği yönünde idi. Lâkin, ABD bankacılık krizi ardında bu argümanın yerle yeksân olması sonrası bırakın faiz artırmayı, yılın ikinci yarısına yönelik faiz indirim beklentisinin de oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu minvalde,

dikkatler FED’in 22 Mart tarihinde sonuçlanacak olağan FOMC toplantısında olacaktır. Toplantıya yönelik geçen hafta Çarşamba günü 50 baz puan faiz artırımı konuşulurken, şu anda 25 baz puan artırıma %76 ; değişiklik olmayacağına yönelik fiyatlama ise %24 seviyesinde bulunuyor.

Krizin FED’in yol haritasını değiştirmesi sonrasında, piyasa fiyatlamalarında da drastik bir şekilde değişiklik görüyoruz. Amerikan faizleri ile negatif korelasyona sahip altın geçen hafta Çarşamba günü 1,800 doların dibine kadar gerilemesi ardından dün 1,915 dolar seviyesine kadar yükseldi. Benzer bir şekilde, gümüşün de ons fiyatı her daim kritik bir teknik seviye olarak gördüğümüz 22 dolara kadar geldi. Bu hareketin devam edip etmeyeceğini henüz bilemiyoruz. Lâkin, teknik mânâda gümüş için 20,20 dolar seviyesi zarar kes olarak takip edilerek uzun pozisyon denenebilir. Altında ise 1,955 dolar seviyesinde bulunan teknik direnç bölgesinin nasıl bir davranışa sahne olacağını hep birlikte göreceğiz.

Elbette, dün fiyatı ABD faizleri ile bağlantılı olan kıymetli madenler coşarken, her bankacılık krizinde hatırlanan direnişin parası Bitcoin yeniden 25bin doların kıyısına kadar yükseldi. Yükselişin devam etmesi durumunda, Bitcoin’de de benzer bir şekilde yukarıda 28bin dolar teknik seviyesini yön belirleme amacıyla takip edeceğiz. Dün günün belki de kaybedeni petrol oldu. Brent cinsi ham petrole ilişkin uzun bir süredir aşağı yönlü görüşümüz koruyoruz. Hâlen daha da aynı noktadayız! Özellikle 77,50 dolar seviyesinin altında haftalık bir kapanış aşağı yönlü harekete ivme katacaktır.

Para birimleri cephesinde ise ABD faiz görünümüne ilişkin değişiklik ile EURUSD paritesi 1,0750’ye kadar yükseliş kaydederken, GBPUSD paritesi de soluğu 1,2150 seviyesinde aldı. Sabah saatlerinde yaşanan panik ile USDTRY kuru 19,00’lu rakamlardan işlem görse de günü psikolojik seviyenin hemen altında tamamladı. EUR, GBP ve altının dolara karşı mevzi kazandığı dünkü günde, EURTRY kuru 20,45 ; GBPTRY kuru ise 23,15 ile son 5 haftanın zirvesine yükseldi. Bültenimizde GBPTRY kuru için 22,25 seviyesine dikkat çekerek haftalar önce uzun pozisyon için dikkat çekmiştik! Gram altın da benzer bir şekilde 8. çeyreği de üst üste yükselişle tamamlamaya söz vermiş misali günü 1,165 TL seviyesine kadar yürüyerek sert bir yükselişle tamamladı.

ABD bankacılık krizi ile sabah saatlerinde olumsuz havaya binaen güne düşüşle başlayan BIST100 ana endeksi, banka dışı hisselerdeki toparlanma sayesinde (XBANK %4,4 geriledi) kayıplarının törpüleyerek günü sadece %1 düşüşle tamamladı. Wall Street’in korku endeksi olarak nitelenen VIX yükselmeye devam ederken, S&P bankacılık endeksi %7 düşüşle Haziran 2020’den bu yana görülen en büyük günlük düşüşü kaydetti. Büyük bankalarını hisseleri dün topyekûn gerilerken, yatırımcıların endişeleri en çok bölgesel bankaları etkiledi. First Republic Bank %62, Western Alliance %47, PacWest ise %21 geriledi.

Yeni gün başlangıcında, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %1’den fazla gerilerken, gösterge endeks Japonya’nın Nikkei endeksinde düşüş %2’yi aştı. Açık bir şekilde, Asya borsaları, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ve yakından izlenen enflasyon verisi öncesinde ABD’de bankacılık krizi ile birlikte satıcı tarafta yer aldığını görüyoruz.

Dikkatler bugün ABD’de 15:30’da açıklanacak Şubat ayı TÜFE enflasyonu verisi üzerinde olacaktır. Yıllık bazda manşet enflasyonun %6, çekirdek rakamın ise %5,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Yüksek bir rakam bu nazik ortamda piyasaların yön bulmasını zorlaştırabilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler