Sosyal Medya

Gündem

Mc Kinsey:  ChatGPT türü yapay zeka bizi $4.4 trilyon zenginleştirecek

Hızla gelişen teknolojinin ekonomik etkilerine ilişkin en pembe tahminlerden biri olan McKinsey Global Institute’un bir raporuna göre, “üretken yapay zeka”…

Mc Kinsey:  ChatGPT türü yapay zeka bizi $4.4 trilyon zenginleştirecek

Hızla gelişen teknolojinin ekonomik etkilerine ilişkin en pembe tahminlerden biri olan McKinsey Global Institute’un bir raporuna göre, “üretken yapay zeka” (generative  YZ, ChatGPT, Bing, Bard gibi yazılımlar) küresel ekonomiye yılda 4,4 trilyon dolara kadar değer katacak.

 

68 sayfalık rapora göre, istemlere yanıt olarak metin oluşturabilen ChatGPT gibi sohbet robotlarını içeren Üretken Yapay Zeka, işlerini otomatikleştirerek çalışanların zamanından yüzde 60 ila 70 tasarruf ederek üretkenliği potansiyel olarak artırabilir. Rapora göre, 2030 ile 2060 yılları arasında tüm işlerin yarısı otomatik hale getirilecek.

McKinsey daha önce YZ’nın 2035 ile 2075 arasındaki tüm işlerin yarısını otomatik hale getireceğini öngörmüştü, ancak üretken YZ türü geçen yılın sonlarında teknoloji sahnesinde patlayan araçlar, şirketin tahminini hızlandırdı.

Raporda, üretken yapay zekanın insan işlerinin anatomisini değiştirme potansiyeline sahip olduğu, bireysel faaliyetlerin bazılarını otomatikleştirerek bireysel çalışanların yeteneklerini artırdığı belirtildi.

 

McKinsey’nin raporu, şimdiye kadar üretken yapay zekanın ekonomi üzerinde  uzun vadeli etkisini ölçen nadir raporlardan biri. Rapor, Silikon Vadisi’nin üretken yapay zekaya olan tutkusu tarafından ele geçirildiği sırada basına yansıdı. Teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapan teknoloji şirketleri ve risk sermayedarları ile ChatGPT ve Google’s Bard gibi araçlar için büyük heyecan duyuyor.  S&P500’te bu yıl yaşana %15 rallinin nerdeyse tamamı Nvidia gibi yapay zeka çipleri üreten firmalar ya da bu konuda çalışmalar yapan FANG hisselerinden kaynaklandı.

Bazıları aynı zamanda görüntü ve video oluşturabilen ve bir sohbeti sürdürebilen araçlar, istihdamı ve dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği konusunda bir tartışma başlattı. Bazı uzmanlar, YZ’nın başka araçların üretkenliğini artırabileceğini söylerken, diğer raporlar bu teknolojilerin ofislere yayılması halinde yüzmilyonlarca  insanın işlerinden edileceğini vurguluyor.

 

Geçen hafta Goldman Sachs, YZ’nın çalışanların yoğun şekilde işsiz kalmasına ve bazı şirketlerin teknolojiden diğerlerinden daha fazla yararlanarak pazarda haksız bir hakimiyet sağlamasına neden olabileceğini kestirdi. Nisan ayında, bir Stanford araştırmacısı ve Massachusetts Institute of Technology’deki araştırmacılar, üretken YZ’nın deneyimsiz çağrı merkezi operatörlerinin üretkenliğini yüzde 35 artırabileceğini bulguladılar.

 

Öte yanda, bir çok daha temkinli uzman yeni teknolojinin etkileri hakkında herhangi bir sonuca varmanın  erken olacağını uyarıyor. M.I.T.’de ekonomi profesörü olan David Autor üretken YZ  için “insanların iddia ettiği kadar mucizevi olmayacak” dedi. “Gerçekten, gerçekten erken bir aşamadayız,” diye ekledi.

 

Çoğunlukla, üretici yapay zekanın ekonomik etkileri yanında sosyolojik ve politik yansımaları da tartışılıyor.  YZ sohbet robotlarının yanlış bilgi yayıp yaymayacağı ve nihayetinde insan kontrolünden çıkıp çıkmayacağı gibi diğer riskleri dikkate alınmalı.

 

McKinsey’in raporuna göre, üretken yapay zekanın ekonomik değerinin büyük çoğunluğu büyük olasılıkla çalışanların müşteri operasyonları, satış, yazılım mühendisliği ve araştırma ve geliştirme görevlerini otomatikleştirmesine yardımcı olmaktan gelecek. Üretken yapay zeka McKinsey ortağı ve raporun yazarı Lareina Yee, teknoloji içeriği özetleyebildiği ve düzenleyebildiği için, yüksek vasıflı işçiler için “süper güçler” yaratabilir, dedi.

“Göreceğimiz en derin değişiklik, insanlardaki değişiklik olacak ve bu, teknolojiden çok daha fazla yenilik ve liderlik gerektirecek” dedi.

 

Rapor ayrıca, bu araçlar tarafından oluşturulan içeriğin yanıltıcı ve yanlış olabileceğine dair endişeler de dahil olmak üzere, sektör liderlerinin ve kural koyucuların yapay zekanın denetlenmesini  gerektiren zorluklarını da özetledi.

Yee, raporun yapay zekanın etkileri hakkında öncül tahminlerde bulunduğunu, ancak teknolojinin potansiyelinin “üçte birini bile yakalayabilirsek”, “önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde oldukça dikkate değer bir evrim yaşarız” diye ekledi.

 

 

Kaynak:  Generative A.I. Can Add $4.4 Trillion in Value to Global Economy, Study Says

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler