Sosyal Medya

Genel

İşte dünyanın en akıllı 10 şehri!

IMD Smart City Observatory (Akıllı Şehir Gözlemcisi), dünyanın en akıllı 10 şehrini açıkladı. Listenin başında Singapur yer alırken 10. sırada…

İşte dünyanın en akıllı 10 şehri!

IMD Smart City Observatory (Akıllı Şehir Gözlemcisi), dünyanın en akıllı 10 şehrini açıkladı. Listenin başında Singapur yer alırken 10. sırada ise New York bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akıllı şehirler stratejisi üzerinde bir süredir çalışıyor. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler ve Stratejisi Eylem Planı’nda Türkiye’nin pozisyonu dünya ile karşılaştırmalı olarak ortaya konuluyor.

Türkiye’nin stratejisini ve eylem planını oluşturduğu akıllı şehirleşmenin yaratacağı faydalarında vurgulandığı düşünülürse, bundan sonraki adımın, en iyi örneklerin seçilmesi ve bunlara paralel olarak ilerlemenin kaydedilmesi olduğu görülüyor. IMD Smart City Observatory’nin dünyanın en akıllı 10 şehri sıralamasındaki şehirler ve temel özellikleri ise şöyle:

Singapur

Singapur’un listenin ilk sırasında yer almasında, Güneydoğu Asya’da 2020’den beri akıllı şehir teknolojilerini geliştiren şirketlerin liderliğini yaptığı ilk laboratuvara ev sahipliği yapması önemli role sahip. Aralarında Amazon Web Services, Cisco Systems ve Schneider Electric gibi şirketlerin yer aldığı 30’dan fazla büyük oyuncu, Singapur’un teknoloji startup’ları ve uluslararası paydaşlarla birlikte akıllı şehir teknolojileri geliştiriyor.

Helsinki

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin listede ikinci sırada yer almasında açık veri politikası önemli role sahip. Bu politika, birçok pilot projenin Helsinki’ye yönelmesine neden olurken şehirdeki akıllı şehir uygulamaları arasında atıkları bir yeraltı boru sistemi ile uzaklaştırmayı sağlayan atık yönetim sistemi, şehirde başlanacak olan planlama ve inşaat projeleri ile ilgili büyük miktarda verinin analizinin kullanılması, idari süreçler ve konularda dijital formların kullanılması ile insanların yürüyerek ya da çevre dostu ulaşım araçlarını kullanarak puan toplanmasına ve bunları ücretsiz sauna ziyaretinde kullanmasını sağlayan teşvik kampanyası yer alıyor.

Zürih

İsviçre’nin başkenti Zürih, akıllı şehir stratejisini üç ana alana odaklıyor. Entegre toplu taşımanın gelecekteki biçimleri, dijital şehir ve akıllı katılım. Bu stratejinin ortaya çıkardığı bazı projeler şu şekilde sıralanıyor. Aynı yönde seyahat etmek isteyen birden çok kişiyi birlikte taşımayı sağlayan taksi havuzu sistemi. Pikmi; kirlilik, su değerleri ve boş park yerlerini belirlemek için kamuya açık alanlarda kullanılan eşyanın interneti sensörlerinin kullanımına olanak tanıyan uzun menzilli geniş alanağı Lorawan: ve inşa edilecek binalar, yeraltı boru hatları ve daha fazlasının artırılmış gerçeklik gözlükleri ile üç boyutlu hologram olarak görülmesini sağlayan Halo Planning

Auckland

Şehir ölçeğindeki karmaşık sorunları çözmek için inovasyona odaklanan Auckland’da tüm ulaşım biçimlerinde ve hizmetlerinde operasyonel etkinliği, verimliliği güvenliği ve güvenilirliği artırmak için gerçek dünyadaki veriyi kullanan Smart Street Pilot: maliyeti düşürecek şekilde sorunların hızlı giderilmesini sağlayan ve varlıkların yönetimini takip eden dijital ikiz Auckland Hospital Digital Twin: ve Covid-19 sırasında insanların bütün perakende alışveriş işlemlerini cep telefonları ile yapmasını sağlayarak teması azaltan Scan&Go gibi uygulamalar kullanılıyor.

Oslo

Avrupa Komisyonu’nun 2019’da Avrupa’nın Yeşil Başkenti unvanını verdiği Oslo’nun akıllı şehir uygulamaları şehir zekasının ve verimliliğinin artırılmasına odaklanıyor. Otomatik bir ücretlendirme sistemi olan Oslo Toll Ring, sıfır emisyonlu araçlara özel ücret tarifeleri sunarken şehrin ulaşım programlarının finansmanının sağlayacak geliri oluşturuyor. 50 binanın inşanı ve çevrelerinin geliştirilmesi ile ilgili bir program olan Future Bulit, karbon ayak izini var olan standartlara göre yüzde 50 azaltacak şekilde inşaat projelerine katkı sağlamak için özel ve kamudaki iş ortaklarını bir araya getiriyor. Smart Oslo Accelerator ise, sunduğu platform ile yerel yöneticiler ile startup’lar başta olmak üzere özel sektörü bir araya getiriyor.

Kopenhag

Kopenhag, nüfusunun artışına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla baş ederken daha temiz, sağlıklı ve akıllı bir şehir yaratmak için akıllı şehir teknolojilerinden faydalanıyor. Birçok veriye dayalı akıllı şehir bilgi teknolojisi uygulaması, Kopenhag’ın çözüm laboratuvarında şehrin ihtiyaçlarını karşılama konusunda test ediliyor. Buna ek olarak, Kopenhag kamu veri kaynaklarına erişim sunarak inovasyonu destekliyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalar arasında, şehrin veri geçmişi, gerçek zamanlı verisi, algoritma ve makine öğrenmesi kullanarak boş park yerlerini öngören teknoloji çözümü gibi örnekler yer alıyor.

Cenevre

Akıllı Cenevre insiyatifi ile bölgesinin sakinleri için ve onlarla birlikte dönüştürme sloganına hizmet eden Cenevre kantonunda çeşitli akıllı şehir uygulamaları hayatı kolaylaştırıyor. Bunların arasında bir dizi sensörü kullanılarak sürücülerin telefonlarına bildirim gönderen ve bu şekilde trafiği belirgin bir biçimde azaltan akıllı park yeri sistemi, modüler aydınlatma, daha sürdürülebilir geri dönüşüm hizmetleri ve daha güçlü kamu güvenliği altyapısı bulunuyor.

Taipei City

Tayvan’ın ulusal dijitalleşme stratejisinin merkezinde sensörlerle veri toplayan şehir merkezleri yer alıyor. Bu veri kullanılarak vatandaşların yaşam kaliteleri artırılıyor. Bunların arasında bir aracın yerini bulmayı sağlayan mobil uygulama Taipei Navi; kırsal ve kentsel bölgeler arasındaki bilgi uçurumunu ortadan kaldırmak ve bunun için ücretsiz kurslar sunmak üzere tasarlanmış dijital öğrenim platformu TaipeiCity CooC- Cloud; ve kent sakinlerinin kaynakları daha tasarruflu kullanmasını teşvik etmek için su, elektrik ve gaz kullanımlarını takip eden Smart Public Housing gibi uygulamalar yer alıyor.

Amsterdam

Amsterdam, verisini açarak akıllı şehir uygulamalarının önünü açan şehirlerden biri. Bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalardan MijnBuurapp, vatandaşların komşularıyla ilişki kurmasını sağlıyor ve birbirlerini uyarma ya da apartmanda yapılacak şeyler konusunda doğrudan iletişim olanağı sağlıyor. Amsterdam SmartCity Initiative ise, sigorta şirketlerinin verisini kullanarak depresyonda olan ve gereken bakıma erişemeyen kişilerin yaşadığı bölgeleri belirliyor.

New york

Enerji ve su gibi kaynaklarını korumaya ve şehrin çevresel etkisini azaltmaya yönelik önlemler alan New York yönetimi, şehrin yaşam kalitesini artırmak için de çeşitli projeler uyguluyor. GPS takip cihazlarının kullanılması ile IoT’nin güçlendirilmesi yoluyla New York’ta yaşayanların otobüslerin varış saatleri konusunda bilgilendirilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda trafik ışıkları ile temas kuran sensörler, otobüs geldiğinde ışığı yeşile çeviriyor. Böylece otobüslerin hedeflerine zamanında varması sağlanıyor. Akıllı çöp tenekesi BigBelly ise üzerindeki kablosuz sensör ile çöp seviyesini kontrol ediyor ve çöp kamyonlarının rotasını optimize ediyor.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler