Sosyal Medya

Gündem

İran destekli Hamas saldırısı sonrası İsrail bölgede kontrolü sağlamaya çalışıyor! Hamas-İsrail savaşına dair son gelişmeler! Bölgede son durum nedir?

İran destekli Hamas saldırısı sonrası İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'ne bombalı saldırı düzenledi. Hamas ve İsrail tarafında çok sayıda esirler alındı. Yaralılar ve can kayıpları hakkında net bilgi yok! Dünyadan sağduyu çağrısı yapılırken ABD ve Ukrayna İsrail’in yanında olduklarını duyururken Rusya lideri Putin İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini savundu. 8 Ekim 2023 Pazar. Türkiye’nin ve dünyanın tüm dikkati Gazze Şeridi’nde! Paraanaliz.com bölgeden gelişmeleri aktarmaya devam ediyor:

İran destekli Hamas saldırısı sonrası İsrail bölgede kontrolü sağlamaya çalışıyor! Hamas-İsrail savaşına dair son gelişmeler! Bölgede son durum nedir?

SAAT 21.45

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları sürüyor. Saldırılar sonucu Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinden dumanlar yükseldi. Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ adlı operasyonuna karşı İsrail ordusu savaş durumuna geçti. İsrail savaş uçakları Gazze’yi yoğun bombardımana tuttu. Beyt Hanun beldesi ile Gazze’nin güney ve orta kesiminde ev ve kamu kurumlarına ait binalar hedef alındı. İsrail ordu sözcüsü, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda 400 Hamas mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

SAAT 20.45

ABD basınında yer alan haberlere göre, ABD hükümetinin destek amacıyla İsrail’e savaş gemileri ve uçakları göndereceği iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla “İsrail’e şu anda Hamas’tan gelen saldırılarla başa çıkması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayacaklarını” duyurdu.

SAAT 20.30

GAZZE’DEKİ ULUSAL İSLAM BANKASI VURULDU

İsrail savaş uçakları Gazze’nin merkezinde yer alan Er-Rimal semtindeki Ulusal İslam Bankası merkezini vurdu. Saldırının düzenlendiği noktaya yakın vatandaşlara ait evler ve mülkler büyük zarar gördü, bombardıman neticesinde bölgede yangın çıktı.

SAAT 19.15

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. İki bakan İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları ele aldı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.
Görüşmede, İsrail ve Filistin’deki son gelişmeler ele alındı.”

SAAT 18.30

İsrail Lübnan’ın güneyini yeniden vurdu: Patriot sistemi aktif hale getirildi.
İsrail basını, Lübnan’dan gelebilecek saldırılar karşısında Patriot Hava Savunma Sistemi’nin aktif hale getirildiğini yazdı. Lübnan Hizbullahı çatışmalarda tarafsız olmadıklarını söyledi.

SAAT 17.30

PAPA’DAN BARIŞ ÇAĞRISI
Papa Francis, “terör ve savaş çözüme götürmez” diyerek “İsrail ve Filistin’e barış” çağrısında bulundu. Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda konuşan Francis, ‘Savaş bir yenilgidir, her savaş aslında bir yenilgidir. Filistin ve İsrail için dua edelim’ dedi.

SAAT 17.00

ABD’DEN İSRAİL’E YARDIM ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, günün ilerleyen saatlerinde İsrail’e yapılacak yeni askeri yardıma ilişkin konuştu. Blinken CNN’e ‘İsraillilerin yaptığı belirli ek taleplere bakıyoruz; sanırım bugün bu konuda daha fazla bilgi duyacaksınız’ dedi.Blinken ayrıca Başkan Joe Biden’ın talimatının ‘Şu anda İsrail’e Hamas’ın saldırılarıyla başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladığımızdan emin olmak” olduğunu söyledi ve yetkililerin kayıp Amerikalıların raporlarını doğrulamak için ‘fazla mesai yaptığını’ da ekledi.

SAAT 16.30

İRAN LİDERİ REİSİ’DEN KRİTİK GÖRÜŞMELER
İran’ın devlet ajansı IRNA’ya göre İbrahim Reisi Hamas ve İslami Cihad liderleriyle görüştü. IRNA’nın detay vermeden geçtiği haberde ‘Reisi, İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahalah ve Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye ile yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin’deki gelişmeleri ele aldı’ ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERİsrail’deki Hamas çatışması Tel Aviv Borsası’nı da etkiledi: Endeks ve bankacılık hisseleri düştü!İsrail’deki Hamas çatışması Tel Aviv Borsası’nı da etkiledi: Endeks ve bankacılık hisseleri düştü!

İLGİLİ HABERHamas’ın İsrail saldırısı borsa, altın, dolar ve piyasalarda genel olarak nasıl etki yaratacak?Hamas’ın İsrail saldırısı borsa, altın, dolar ve piyasalarda genel olarak nasıl etki yaratacak?

SAAT 14.30

İsrail hükümeti, dünya çapında görev yapan diplomatlarına güvenlik yetkililerinden özel izin almadıkça evlerinden çıkmama talimatı verdi.

SAAT 14.00

İsrail, Hamas’ın dün ülkenin güneyine sızarak saldırıda bulunması ve binlerce roket ateşlemesi üzerine Gazze’yi bombalamaya başladı. Askeri güçler ülkenin güneyine kaydırılırken, bölgedeki yerleşim yerleri boşaltıldı.

SAAT 13.20

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde “önemli sayıda” İsrailli sivil ve askerin Filistinli militan grup Hamas tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

ABD’deki İsrail Büyükelçiliği’ne göre Hamas’ın kara, hava ve deniz saldırılarının ardından onlarca, belki de 100’e yakın kişi rehin alındı.

Ancak bu bilgi İsrail’deki yetkililer tarafından doğrulanmadı. İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, bazı kişilerin hayatta olduğunu, bazılarının ise öldüğünün varsayıldığını söyledi.

İLGİLİ HABERHamas’ın İsrail saldırısı borsa, altın, dolar ve piyasalarda genel olarak nasıl etki yaratacak?Hamas’ın İsrail saldırısı borsa, altın, dolar ve piyasalarda genel olarak nasıl etki yaratacak?

SAAT 13.00

İsrail basını: Yaklaşık 750 İsrailli kayıp. İsrail basını, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğunu bildirdi.

SAAT 11.25

Çin hükümeti uluslararası toplumu ‘daha büyük bir aciliyetle’ barışa aracılık etmeye davet etti. Ayrıca, İsrailliler ve Filistinliler arasında tırmanan gerilim ve şiddet olaylarından “derin endişe” duyduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“İlgili tarafları sakin olmaya, itidalli davranmaya ve sivilleri korumak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için düşmanlıkları derhal sona erdirmeye çağırıyoruz.”

SAAT 11.10

İran destekli Hamas ile İsrail Ordusu, İsrail’in güneyinde çatışmaya devam ediyor.

İsrail ordusu sözcüsü Richard Hecht, güneyde Hamas’ın işgal ettiği 22 bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdiklerini, ancak Gazze çevresindeki 8 bölgede operasyonların hala sürdüğünü duyurdu.

Bu arada Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’ye dünden bu yana yapılan İsrail hava saldırılarında 256 sivilin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında 20 çocuğun da bulunduğunu kaydetti.

SAAT 10.45

BBC Türkçe’nin bildirdiğine göre İsrail güçleri, Hamas’ın dün sabahın erken saatlerinde İsrail’e karşı gerçekleştirdiği saldırının ardından “Filistinli militanların sızdığı sekiz bölgede” hâlâ çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Richard Hecht’in bu sabah yaptığı açıklamadan gelişmeler şöyle:

  • İsrail Savunma Kuvvetleri, güneyde Hamas’ın işgal ettiği 22 bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdi
  • Ancak hâlâ sekiz noktada, “bu toplulukların teröristlerden arındırıldığını” teyit etmek için Hamas’la mücadele ediliyor
  • İsrail yetkilileri Gazze Şeridi’ni çevreleyen kasabalarda yaşayanları “yavaş yavaş tahliye etmeye başlıyor”. Hecht, kaç kişinin tahliye edildiğine ilişkin sorulara yanıt vermedi
  • Hecht ayrıca İsrail’in Lübnan’dan gelecek saldırılara yanıt vermeye “hazır” olduğunu, ancak kara saldırısına ilişkin herhangi bir planı görüşmediğini söyledi.
  • Hecht’e göre İsrail “hâlâ savaşta… hâlâ İsrail topraklarının ve topluluklarının tam kontrolünü Hamas’tan alma çabalarını tamamlıyor”

BBC Türkçe’nin aktardığına göre İsrail ve Gazze’de 8 Ekim Pazar sabahı saat 10.00 itibarıyla son gelişmeler şöyle:

*Hamas’ın sürpriz saldırısının başlamasından bu yana yaklaşık 24 saat geçti. Bu İsrail’in uzun süredir karşılaştığı en ölümcül saldırılardan biri oldu.

*Hamas saldırısı ve ardından İsrail’in Gazze’ye yaptığı misilleme hava saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

*Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 250 kişinin ölümüne yol açan benzeri görülmemiş saldırısının ardından İsrail’in “uzun ve zorlu bir savaşa” girdiğini söyledi

*İsrail ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca İsraillinin Gazze’de rehin tutulduğunu açıkladı

*İsrail Gazzelileri misilleme saldırılar konusunda uyararak evlerini terk etmelerini ve sığınaklara girmelerini istedi. Filistinli yetkililer saldırılarda 230’dan fazla kişinin öldüğünü söylüyor

*İsrail’in güneyinde Hamas militanları ile İsrail savunma güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor

*Gazze’de gece boyunca hava saldırıları düzenlendiği bildirildi. Netanyahu, abluka altındaki bölgeye giden elektrik ve diğer kaynakları keseceğini söyledi

*Hamas’ın saldırısına yönelik uluslararası tepkiler açıklandı; ABD Başkanı Joe Biden, Amerika’nın İsrail’e desteğinin “sağlam ve sarsılmaz” olduğundan söz etti

*Hamas ise BBC’ye yaptığı açıklamada saldırıyı İran’ın desteklediğini söyledi.

*Suudi Arabistan, “devam eden işgalden” kaynaklanan tehlikeler konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu söyleyerek gerilimin derhal durdurulması çağrısında bulundu

PARAANALİZ.COM BÖLGEDEN GELİŞMELERİ CANLI AKTARIYOR

Filistin gruplarından Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ operasyonunu başlattı. Tugay birlikleri çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir alarak abluka altındaki Gazze Şeridi’ne götürdü. İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerini bombaladı.

Gazze’de bulunan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyon başlattı.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e doğru roket ve havan topları atıldı. Fırlatılan roketler Askalan kenti başta olmak üzere birçok bölgeye isabet etti, duman ve siren sesleri yükseldi.

Gazze’den atılan roketlerin bir kısmı Tel Aviv’e de düştü.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 20’si çocuk 265 kişinin yaşamını yitirdiği, 121’i çocuk 1788 kişinin yaralandığı bildirildi.

YARALI İSRAİLLİLERİN SAYISI YÜKSELDİ

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 1864’e yükseldiği belirtildi. Açıklamada, yaralılardan 345’inin durumunun ağır olduğu kaydedildi.

GAZZE ŞERİDİ SINIRINDAKİ İSRAİLLİLER TAHLİYE EDİLİYOR

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillileri tahliye etmeye başladığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu.

Açıklamada, “Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor.” İfadeleri kullanıldı.

HAMAS: İSRAİLLİ ESİRLERİN SAYISI NETANYAHU’NUN DÜŞÜNDÜĞÜNDEN FAZLA

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonu’na yaptığı açıklamada “Mescid-i Aksa’yı ve Filistinli esirleri savunmak amacıyla başlatılan “Aksa Tufanı” saldırısının devam ettiğini söyledi.

Saldırı sebebiyle İsrail’in derin bir krizle karşı karşıya kaldığını aktaran Ebu Ubeyde, onlarca İsraillinin esir alındığını ve “İsrailli esirlerin sayısının Netanyahu’nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu” öne sürdü.

Ebu Ubeyde, İsrailli esirlerin Gazze Şeridi’nin her yerinde mevcut olduğunu belirterek, İsrail Gazze halkına ne yapıyorsa aynısının İsrailli esirlere de uygulanacağını ifade etti.

Netanyahu’nun tehditlerine işaret eden Ebu Ubeyde, “Önümüze çekirge gibi düşen, yüzlercesinin silahlarını ve tanklarını direnişçilerimizin önünde bırakıp kaçtığı orduyla mı bizi tehdit ediyorsunuz.” ifadesini kullandı.

SİDEROT’TAKİ POLİS KARAKOLUNUN DUVARI YIKILDI

İsrail Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman, polis karakolunun yıkılması pahasına da olsa karakolda saklanan silahlı Filistinlinin yakalanması yönünde talimat verdi.

Talimat üzerine önce omuzdan ateşlemeli füzeyle vurulan karakolun bir duvarı daha sonra buldozer tarafından yıkıldı.

Sonrasında karakol ve çevresinde yoğun bir çatışma başladı ancak Filistinli kaçmayı başardı.

İSRAİL, FİLİSTİNLİLERE BAZI BÖLGELERİ BOŞALTMALARI ÇAĞRISI YAPTI

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze halkına uyarıda bulundu.

“Hamas’ın saldırıları İsrail ordusunu Gazze’de harekete geçmeye zorluyor. Bu nedenle can güvenliğiniz için derhal yaşadığınız yerleri terk edin.” ifadelerine paylaşımında yer veren Adraee, boşaltılması gereken bölgeleri de sıraladı.

Buna göre, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi’nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc’in doğusu ve El-Meğazi’nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah’takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi istendi.

ROKETLER SONUCU 6 İSRAİLLİ YARALANDI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in güneyindeki Askalan kentine 100 roket atıldığını duyurdu.

Açıklamada, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi’nde masum insanların evlerini bombalamasına cevap olarak Askalan kentinin hedef alındığı kaydedildi.

Filistinli gruplar da Gazze sınırındaki İsrail kentlerine roket ve top atışlarıyla yapılan saldırılarına devam etti.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Gazze’den atılan bir roketin Askalan’da bir binaya isabet etmesi sonucu 1’i ağır 6 İsraillinin yaralandığını duyurdu.

Gazze’den atılan roketler ayrıca Siderot’ta bir eve isabet etti ancak can kaybı yaşanmadı.

İSRAİL ORDUSUNA ATEŞ EDEN FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistinli biri kullandığı araçtan Nablus’a bağlı Deyr Şeref köyünden, bir İsrail askeri noktasına doğru ateş açtı.

Araçtaki Filistinli, İsrail güçlerinin karşı ateşiyle öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Batı Şeria’nın Ramallah ve El-Halil kentlerinde 2’şer, Eriha ve Kalkilya’da 1’er olmak üzere 6 Filistinlinin öldürüldüğünü 50’inin üzerinde Filistinlinin de yaralandığını duyurmuştu.

GAZZE ŞERİDİ’NE BOMBALI SALDIRI

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze’nin güney ve orta kesiminde ev ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

Hedef alınan noktalar arasında Hamas’ın Gazze’deki yetkilisi Yahya es-Sinvar’ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze’deki “İslam Milli Bankası” ve “Üretim Bankası” binaları yer aldı.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı.

Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun’da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurmuştu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında da Hamas’ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1590’a yükseldiği duyurulmuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler